Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "Gardenarium"

Choroby i szkodniki bukszpanów, bukszpan - Buxus 20:50, 15 maj 2012

Do góry
Tutaj mamy nietypowe różne szkodniki bukszpanu

Tłumacz automatyczny, ale są poglądowe zdjęcia może się przydać.

Są Jagna Twoje pęcherze - to może być to. trzeba doczytać.
Choroby i szkodniki bukszpanów, bukszpan - Buxus 20:45, 15 maj 2012

Do góry
Jagna, nie widziałam nigdzie takich objawów, te pęcherze mnie męczą

Poszukam zaraz.
Choroby i szkodniki bukszpanów, bukszpan - Buxus 20:43, 15 maj 2012

Do góry
zuzanka napisał(a)
prosze o radę bo jestem nowiciujszem a już wiem że nie mam reki do roślin bo przenawoziłam tuje i teraz schną więc może z Waszą pomocą choć bukszpany uratuję

To samo co u Abiko.

To może być zamieranie pędów i liści uszkodzonych przez niską temperaturę i porażanych wiosną przez grzyb Macrophoma candollei. Źródło infekcji stanowią zarodniki, które wraz z kroplami wody przenoszone są na sąsiednie rośliny. Zdrowe krzewy, w dobrej kondycji bardzo rzadko chorują.

Co robić? - Wycinać chore pędy, a rośliny opryskiwać preparatami grzybobójczymi (jednym z nich) Sarfun 500 SC, Sportak Alpha 380 EC, Topsin M 70 WP.
Choroby i szkodniki bukszpanów, bukszpan - Buxus 20:40, 15 maj 2012

Do góry
malwes napisał(a)
A to na moim stożku zrobiło się w 3 dni, od środka stożka....tyle byłam w delegacji, wracam i niespodzianka...

Mam w domu Topsin, Aliette, jakąś malutką paczkę Previcur i Mospilan

Czy jeśli będę pryskać i podlewać Topsinem w stężeniu 10ml na 10litrów wody raz na 7-10 dni, 3-4 razy i Mospilan powiedzmy raz i za 2 tyg raz (2g (nieczubata mała żyżeczka) na 10l wody to będzie dobrze. Ten stożek Mospilenem był podobno tydzień temu psikany, jemu chyba grzyb bardziej dolega?

Jeśli mam w domu opryskiwacz 10 litrów który tydzień temu był użyty do Roudupu (ale podobno) myty, to ile go muszę płukać, żeby móc użyć do oprysków?

Spóbuj z Topisnem, jest często używany w chorobach grzybowych bukszpanów, podlej i opryskaj.
Choroby i szkodniki bukszpanów, bukszpan - Buxus 20:37, 15 maj 2012

Do góry
Gardenarium napisał(a)

Twoje bukszpany zimowane w piwnicy miały prawdopodobnie zimą za mało wody, dlatego nie przezimowały w dobrej kondycji, a jak ze światłem?

Objawów pokazanych na listkach nie ma w mojej książce, muszę poszukać może na angielskich stronach.

Wody miały wystarczająco- to na pewno bo miałam tam też moje sadzonki pelargonii i byłam tam systematycznie z konewką. Z powodu wysokich wód gruntowych brałam wode z drenów a mam ujscie w piwnicy. Moze woda była za zimna? tak sobie teraz pomyślałam.
Co do światła to mogły mieć go mało bo tam jedno okienko jest.
szkoda, ż enie iwesz co to ta opuchlizna szukałam długo w internecie i nie mogłam nic podobnego znaleźć. Chyba przyjdzie mi dzielnie znieść te stratę. Dziękuję ze zajrzałaś Danusiu.
Pozdrawiam.
Choroby i szkodniki bukszpanów, bukszpan - Buxus 20:34, 15 maj 2012

Do góry
abiko napisał(a)
Mi też by się przydał Mój właśnie bukszpan Ikeowy wygląda tak, właściwie wszystkie Nie wiem czy je można uratować:

Danusiu można je jakoś uratować?

To może być zamieranie pędów i liści uszkodzonych przez niską temperaturę i porażanych wiosną przez grzyb Macrophoma candollei. Źródło infekcji stanowią zarodniki, które wraz z kroplami wody przenoszone są na sąsiednie rośliny. Zdrowe krzewy, w dobrej kondycji bardzo rzadko chorują.

Co robić? - Wycinać chore pędy, a rośliny opryskiwać preparatami grzybobójczymi (jednym z nich) Sarfun 500 SC, Sportak Alpha 380 EC, Topsin M 70 WP.
Choroby i szkodniki bukszpanów, bukszpan - Buxus 20:30, 15 maj 2012

Do góry
Jagna napisał(a)
Ja wracam do moich bukszpanów. Z dwóch może cos będzie bo puszczają młode przyrosty.
A największy ten dostany na jesień ma takie objawy:

A od tyłu ma pęcherz:

Wyglada to inaczej niż na pozostałych bukszpanach wiec wole sie upewnić :
Czy to tez jest przemarznięcie???

Twoje bukszpany zimowane w piwnicy miały prawdopodobnie zimą za mało wody, dlatego nie przezimowały w dobrej kondycji, a jak ze światłem?

Objawów pokazanych na listkach nie ma w mojej książce, muszę poszukać może na angielskich stronach.
Choroby i szkodniki bukszpanów, bukszpan - Buxus 20:21, 15 maj 2012

Do góry
bociek napisał(a)
Moje bukszpany z Ikei stoja, nie maja mlodych przyrostow Ale tez nie usychaja, chociaz nie moge powiedziec, zeby mialy ciemnozielony kolor. Jak im sie przygladam, to widac malusienkie paczki, ale nic sie nie dzieje. Czy w tym ukladzie moge przypuszczac, ze przezyja, ale maja spore opoznienie?
Czy profilaktycznie prysnac na grzyba miksem polecanym w Pechcinie?

Myślę, że jeśli widać jakieś pączki to przezyją, niczym nie pryskaj a pilnuj tylko żeby sucho nie miały, ciepło jest potrzebne.
Choroby i szkodniki bukszpanów, bukszpan - Buxus 20:19, 15 maj 2012

Do góry
Obetnij te końcówki i patyczki, ja tam choroby nie widzę żadnej, a ucięte listki pozasychane jedynie po cięciu. Być może nożyce były tępe i poszarpały listki.
Chyba że przemarznięte i nie ruszają.
Może daj spokój temu florowitowi, bo go się daje co dwa tygodnie.

W tym roku jest plaga na przemarznięcia. Czekaj cierpliwie aż ruszy albo nie.
Tak jak mówiłam pobaw się i poobcinaj mu te patyczki i połówki listków.
Wiśnia osobliwa odm. kulista - Prunus cerasus "Umbraculifera" 19:53, 15 maj 2012

Do góry
A jakie miała korzenie jak sadziłaś? Może ona kopana była i teraz nie może "wyżywić" masy zielonej ?
Ogród Agam do poprawki 19:37, 15 maj 2012

Do góry
Możesz dołożyć obwódkę z bukszpanu
Rdestowiec japoński 19:33, 15 maj 2012

Do góry
Jak go już posadziłaś i pozwolisz mu na zadomowienie się, będziesz mocno żałowała. Nawet za dopłatą nigdy bym go nie posadziła Koniecznie go usuń.
Naleśniki ze szpinakiem 22:38, 14 maj 2012

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Wiesia pytała o ciasto marchewkowe czy już jest przepis, mam jej wydrukować

oszzzz właśnie! Ciasto marchewkowe!
Ogród nie tylko bukszpanowy - część II 22:15, 14 maj 2012

Do góry
Gardenarium napisał(a)

Danusiu, a ja poproszę o instrukcję do wilczomlecza tego białego w donicy u Ciebie. Co on lubi i z czym go posadzić?

Popatrz na moje zeszłoroczne czerwcowe zdjęcia. On lubi słońce ale w półcieniu też daje radę. Taka kaszka pasuje do wszystkiego, moje rosły z petuniami i zielistką.

Albo w wizytówkę aranżacje w donicach.

Ja zauważyłem, że suchego podłoża nie zniesie, bo listki od razu klapnięte. A pasuje do wszystkiego
Targi Ogrodnicze EDEN 11-13.05.2012 Lublin 16:43, 14 maj 2012

Do góry
Gardenarium napisał(a)

Justynka i bzy

Czytam relację, ale jak trafiłam na to zdjęcie to Justynko mam prośbę - koniecznie wstaw je w swój profil. jest cudowne

Proszę bardzo, dla Danusi i Zbyszka
Niechaj będzie chwilowo później zmienimy na jakieś słoneczne - letnie
Ogród Ginger 16:33, 14 maj 2012

Do góry
Gardenarium napisał(a)
A ja jak ten strażnik mówię, nie kupuj po jednej sztuce, chyba że drzewka jakieś, ale krzewy i byliny nie Zobaczysz, że miałam rację

Zajrzałam do Ciebie, dzień dobry! - i natrafiłam na słuszne rady Danusi. Ja je właśnie stosuję okaz, który chcę kupić mnożę minimum razy 3 albo najlepiej 5-7.
Ogród Ginger 16:23, 14 maj 2012

Do góry
Zaglądam i pozdrawiam.
Ogród Dominiki 16:19, 14 maj 2012

Do góry
Pozdrowienia dla Mamy i jej Maleństwa. Niech zdrowo rośnie, to trzeci maluszek na Ogrodowisku..chyba dobrze liczę...

Wiśnia osobliwa odm. kulista - Prunus cerasus "Umbraculifera" 16:13, 14 maj 2012

Do góry
Moje dobrze wyglądają, ale ogólnie wiśnie mogą chorować ma brunatną zgniliznę drzew pestkowych, która objawia się zamieraniem gałązek, a porażone kwiaty więdną, brunatnieją i zasychają. To nie szkodnik tylko choroba.

Mogłaś już kupić zainfekowaną wiśnię w szkółce, kiedy to załapała chorobę np od mszyc czy innych szkodników przenoszących zarodniki.

Wycinamy porażone gałązki i pryskamy Score 250 EC, Topsin M. albo Miedzian.
Ogród nie tylko bukszpanowy - część II 16:01, 14 maj 2012

Do góry
Pszczelarnia napisał(a)
Danusiu, a ja poproszę o instrukcję do wilczomlecza tego białego w donicy u Ciebie. Co on lubi i z czym go posadzić?

Popatrz na moje zeszłoroczne czerwcowe zdjęcia. On lubi słońce ale w półcieniu też daje radę. Taka kaszka pasuje do wszystkiego, moje rosły z petuniami i zielistką.

Albo w wizytówkę aranżacje w donicach.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies