Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "Gardenarium "

Ogród nie tylko bukszpanowy - część II 23:54, 15 maj 2012

Do góry
martula napisał(a)
Danusiu bardzo dziękuję za odpowiedz. Gleba w moim przyszłym ogrodzie jest bardzo słaba (klasa VI) , 50cm ciemniejszej gleby a dalej sam piach różnych kolorów. Już wiem ,że zaprawia się dołki pod rośliny .Zobaczyłam w Twoim ogrodzie daglezję , jest przepiękna i też mi się zamarzyła.Jak przygotować podłoże dla niej ?Wymienić ziemię w jakimś obszarze ,czy wystarczy tylko dołek i lepsza ziemia w niego?

Pod daglezję wykop duży dołek i zapraw ziemią dla iglaków o pH lekko kwaśnym.
Ogród nie tylko bukszpanowy - część II 23:52, 15 maj 2012

Do góry
agniecha973 napisał(a)
Danusiu, poniżej zamieszczam Twoje zdj. z ogrodu Bressingham. Jest na nim piękna wierzba płacząca. Podpowiedz proszę jak dokładnie nazywa się to drzewo. Chciałabym posadzić wierzbę w miejscu, gdzie kiedyś planuję staw na swoim terenie, niech już rośnie. Tylko nie wiem o co pytać w sklepach, bo teraz raczej pełno jest wierzb karłowych szczepionych do małych ogródków.

To wierzba płacząca (Salix x sepulcralis (syn. S. alba var. vitellina pendula, S. chrysocoma, S. alba'Tristis'))
Ogród nie tylko bukszpanowy - część II 23:49, 15 maj 2012

Do góry
malwes napisał(a)
Danusiu....i jak pasztecik?

Michałek wpadł i posmakował mu także, jest jeszcze.
Ogród Agam do poprawki 23:15, 15 maj 2012

Do góry
Co 20-30 cm jeśli ma być gęsta obwódka
System automatycznego nawadniania 22:42, 15 maj 2012

Do góry
Mniej więcej co pól metra, ale tam gdzie nie ma nic, nie ciągniemy. Wokół dużych drzew można oplatać pętlę tak jak obrys korzeni, a przy żywopłotach z tui np. dwie nitki z jednej i drugiej strony, albo "slalomem".

Sadzisz rośliny i widzisz potem gdzie tej wody co potrzebuje.
Świerk serbski - Picea omorika 22:33, 15 maj 2012

Do góry
Zależy jak chcesz go prowadzić, jeśli regularną "choinkę" to utnij zbędne przewodniki.
Ja swoje tnę na równą wysokość w pewnych miejscach to jak utnę mają też po kilka przewodników. Tak im zostawiam.
Zakupy w centrach handlowych 22:11, 15 maj 2012

Do góry
Wystrzegajcie się iglaków jesienią, Sebkowi padły chyba wszystkie, a na pewno wie jak się sadzi i pielęgnuje.

Nie kupuję iglastych, często kupowałam różne byliny np. żurawki.
Choroby i szkodniki bukszpanów, bukszpan - Buxus 21:51, 15 maj 2012

Do góry
martika napisał(a)
Moje bukszpany mają miodówkę, spryskalam je ostatnio Mospilanem. Kiedy powtórzyć oprysk i czy w ogóle?

Miodówka bukszpanowa - obrazki

Tak wyglądają miodówki i objawy ich żerowania.

Psylla buxi - miodówka bukszpanowa jest małym, zielonkawy owadem, ma jasne skrzydła i silne nogi przystosowane do skoków. Wygląda jak mała cykada. Zarówno dorosły owad jak i nimfa (niedojrzałe stadium owada, który przypomina dorosłego) wysysa soki z roślin.

Nimfy wylęgają się z jaj na wiosnę. Wytwarzają one biały, woskowaty materiał, który często otacza ich ciała. Nimfy odżywiają się wysysając soki z pąków i młodych liści. Powoduje to zwijanie liści jak bańki i zahamowanie wzrostu.

Następnie tworzą się owady dorosłe, które są mniej szkodliwe niż nimfy. Samice składają jaja, które pozostają aż do wiosny. Występuje jedno pokolenie rocznie.

Mospilan, Confidor można powtórzyć za 2 tygodnie.
Choroby i szkodniki bukszpanów, bukszpan - Buxus 21:43, 15 maj 2012

Do góry
malwes napisał(a)

Kreski na listkach bukszpanu to mogą być roztocza z klasy Arachnida o nazwie

Eurytetranychus buxi, który jest dość powszechnym szkodnikiem, który żywi się na górnej i dolnej powierzchni liści. Jeśli się przyjrzymy to wygląda tak, jakby ktoś wziął mała igłę i wykonał drobne białe rysy. Roztocza przebijają naskórek i wysysają soki z nowych liści.

Uszkodzenie są najbardziej widoczne na liściach w drugim i trzecim roku. Patrząc z pewnej odległości, wydaje się że roślina nabiera lekko srebrzystego wyglądu.

Cykl życia roztoczy

Zimują żółtawe jaja na spodzie liści bukszpanu. Jaja wylęgają się w kwietniu, maju.
Dorosłe osobniki są żółtawo-brązowe, mają osiem nóg i przypominają miniaturowe pająki. Roztoczom sprzyjają gorące, suche warunki.
Wzrost populacji jest największy na początku lata. Podczas gorącej i suchej pogody może rozwinąć się od pięciu do ośmiu pokoleń roztoczy. Może to powodować duży wzrost uszkodzeń.

Jak je kontrolować?

Wiele gatunków owadów i innych roztoczy żywią się roztoczami bukszpanu. Aby sprawdzić obecność roztoczy podkładamy białą kartkę, roztocze spadną i będzie widać poruszanie się.

Zimujące jaja opryskujemy Promanalem od spodniej strony liści. Duże zmasowane populacje roztoczy niszczymy preparatami zawierającymi bifentryny, dikofol, dimetoat i fluwalinat i hexythiazox, lambda-cyhalotryny lub malation.

Znalazłam Envidor® 240 EC firmy Bayer, podobno roztocza zwalcza Talstar.
Choroby i szkodniki bukszpanów, bukszpan - Buxus 21:18, 15 maj 2012

Do góry
Powyżej opisałam cykl rozwojowy, nie miałam świadomości że taki szkodnik istnieje
Choroby i szkodniki bukszpanów, bukszpan - Buxus 21:06, 15 maj 2012

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Mam jeszcze zdjęcie tego owada, który powoduje te pęcherze, popatrzcie czy tak jest u Was.

Monarthropalpus buxi

Tu więcej zdjęć tego co to paskudztwo robi:
http://dkbdigitaldesigns.com/clm/species/monarthropalpus_buxi
Jutro sprawdze ale to chyba nie to. Aż takich spustoszeń chyba nie mam. Tzn mam nadzieję.
Choroby i szkodniki bukszpanów, bukszpan - Buxus 20:58, 15 maj 2012

Do góry
Mam jeszcze zdjęcie tego owada, który powoduje te pęcherze, popatrzcie czy tak jest u Was.

Monarthropalpus buxi

Cykl rozwojowy

Owad produkuje jedno pokolenie rocznie. Zimuje jako przezroczyste żółto-zielone larwy wewnątrz liści. Podczas pierwszych ciepłych dni wiosny szybko tworzą się żółto-pomarańczowe poczwarki. Dorosłe owady wyłaniają się jako muchy wiosną w początku kwitnienia weigeli.
Dorosła mucha przypomina pomarańczowego komara. Lata od liścia do liścia i składa białe jaja głęboko w tkance liścia. Szczególnie narażone są okazy osłabione i zagłodzone. Jedna samica składa około 30 jaj, które rozwijają się przez 3-4 tygodnie.

Larwy wnikną w liść, wysysają biomasę i zostaną tam przez lato, jesień aż do początku następnej wiosny. Większość uszkodzeń roślin występuje jesienią i końcem zimy.

Zwalczanie opryski środkami kontaktowymi pod koniec kwietnia - na początku maja. Ponadto skuteczna kontrola larw latem przez oprysk środkami systemicznymi (krążącymi z sokami w roślinie) w połowie czerwca.

Sprzymierzeńcami są ptaki (kowaliki np.) które słyszą szum poczwarek w bukszpanie i dziobią je od spodniej strony liścia.

Niskie temperatury nie powodują śmiertelność larw w czasie zimowania, ale wysychają one i giną z powodu braku wilgoci w gorące, suche lata.
Choroby i szkodniki bukszpanów, bukszpan - Buxus 20:53, 15 maj 2012

Do góry
Jagna napisał(a)

A od tyłu ma pęcherz:

Linka napisał(a)
Ja dziś zauważyłam u swoich bukszpanów dwa rodzaję objawów:

1. takie jakby nadmuchane listki

Poczytaj odpowiedź dla Jagny. To może być to samo.
Choroby i szkodniki bukszpanów, bukszpan - Buxus 20:50, 15 maj 2012

Do góry
Tutaj mamy nietypowe różne szkodniki bukszpanu

Tłumacz automatyczny, ale są poglądowe zdjęcia może się przydać.

Są Jagna Twoje pęcherze - to może być to. trzeba doczytać.
Choroby i szkodniki bukszpanów, bukszpan - Buxus 20:45, 15 maj 2012

Do góry
Jagna, nie widziałam nigdzie takich objawów, te pęcherze mnie męczą

Poszukam zaraz.
Choroby i szkodniki bukszpanów, bukszpan - Buxus 20:43, 15 maj 2012

Do góry
zuzanka napisał(a)
prosze o radę bo jestem nowiciujszem a już wiem że nie mam reki do roślin bo przenawoziłam tuje i teraz schną więc może z Waszą pomocą choć bukszpany uratuję

To samo co u Abiko.

To może być zamieranie pędów i liści uszkodzonych przez niską temperaturę i porażanych wiosną przez grzyb Macrophoma candollei. Źródło infekcji stanowią zarodniki, które wraz z kroplami wody przenoszone są na sąsiednie rośliny. Zdrowe krzewy, w dobrej kondycji bardzo rzadko chorują.

Co robić? - Wycinać chore pędy, a rośliny opryskiwać preparatami grzybobójczymi (jednym z nich) Sarfun 500 SC, Sportak Alpha 380 EC, Topsin M 70 WP.
Choroby i szkodniki bukszpanów, bukszpan - Buxus 20:40, 15 maj 2012

Do góry
malwes napisał(a)
A to na moim stożku zrobiło się w 3 dni, od środka stożka....tyle byłam w delegacji, wracam i niespodzianka...

Mam w domu Topsin, Aliette, jakąś malutką paczkę Previcur i Mospilan

Czy jeśli będę pryskać i podlewać Topsinem w stężeniu 10ml na 10litrów wody raz na 7-10 dni, 3-4 razy i Mospilan powiedzmy raz i za 2 tyg raz (2g (nieczubata mała żyżeczka) na 10l wody to będzie dobrze. Ten stożek Mospilenem był podobno tydzień temu psikany, jemu chyba grzyb bardziej dolega?

Jeśli mam w domu opryskiwacz 10 litrów który tydzień temu był użyty do Roudupu (ale podobno) myty, to ile go muszę płukać, żeby móc użyć do oprysków?

Spóbuj z Topisnem, jest często używany w chorobach grzybowych bukszpanów, podlej i opryskaj.
Choroby i szkodniki bukszpanów, bukszpan - Buxus 20:37, 15 maj 2012

Do góry
Gardenarium napisał(a)

Twoje bukszpany zimowane w piwnicy miały prawdopodobnie zimą za mało wody, dlatego nie przezimowały w dobrej kondycji, a jak ze światłem?

Objawów pokazanych na listkach nie ma w mojej książce, muszę poszukać może na angielskich stronach.

Wody miały wystarczająco- to na pewno bo miałam tam też moje sadzonki pelargonii i byłam tam systematycznie z konewką. Z powodu wysokich wód gruntowych brałam wode z drenów a mam ujscie w piwnicy. Moze woda była za zimna? tak sobie teraz pomyślałam.
Co do światła to mogły mieć go mało bo tam jedno okienko jest.
szkoda, ż enie iwesz co to ta opuchlizna szukałam długo w internecie i nie mogłam nic podobnego znaleźć. Chyba przyjdzie mi dzielnie znieść te stratę. Dziękuję ze zajrzałaś Danusiu.
Pozdrawiam.
Choroby i szkodniki bukszpanów, bukszpan - Buxus 20:34, 15 maj 2012

Do góry
abiko napisał(a)
Mi też by się przydał Mój właśnie bukszpan Ikeowy wygląda tak, właściwie wszystkie Nie wiem czy je można uratować:

Danusiu można je jakoś uratować?

To może być zamieranie pędów i liści uszkodzonych przez niską temperaturę i porażanych wiosną przez grzyb Macrophoma candollei. Źródło infekcji stanowią zarodniki, które wraz z kroplami wody przenoszone są na sąsiednie rośliny. Zdrowe krzewy, w dobrej kondycji bardzo rzadko chorują.

Co robić? - Wycinać chore pędy, a rośliny opryskiwać preparatami grzybobójczymi (jednym z nich) Sarfun 500 SC, Sportak Alpha 380 EC, Topsin M 70 WP.
Choroby i szkodniki bukszpanów, bukszpan - Buxus 20:30, 15 maj 2012

Do góry
Jagna napisał(a)
Ja wracam do moich bukszpanów. Z dwóch może cos będzie bo puszczają młode przyrosty.
A największy ten dostany na jesień ma takie objawy:

A od tyłu ma pęcherz:

Wyglada to inaczej niż na pozostałych bukszpanach wiec wole sie upewnić :
Czy to tez jest przemarznięcie???

Twoje bukszpany zimowane w piwnicy miały prawdopodobnie zimą za mało wody, dlatego nie przezimowały w dobrej kondycji, a jak ze światłem?

Objawów pokazanych na listkach nie ma w mojej książce, muszę poszukać może na angielskich stronach.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies