Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy ".img"

Wnętrzowisko - dom i wnętrze 00:49, 02 cze 2014

Do góry
Że ja tutaj wcześniej nie trafiłam Gapa jestem. Od paru lat zbieram namiętnie kaczuchyPod każdą postacią

W moim ogrodzie... 00:49, 02 cze 2014

Do góry
Dzisiaj odwiedziliśmy długo oczekiwane targi w Kalsku.
Oto zakupy:

krzewuszka Eva Rathke

Miskant Gracillimus

hosta Hanky Panky

i jej odwrotna odmiana: Snake Eyes

Paprika

Cherry Cola

Twilight

Delta Dawn

Sashay

Plum Royale

Neptun

Cajun Fire

Midnight Rose

Jodła koreańska Veitcha 'Rumburk'

Świerk kłujący Lucky Strike

Sosna bośniacka Schmidtii

iglaczki już posadzone
Ogrodnik Mimo Woli cd 00:40, 02 cze 2014

Do góry
Mala_Mi napisał(a)

No... by pasowało... ale już się boję...

Rose de Resht niestety nie zachwyca... w pąku brzydka...

Jak się rozwinie to ładna, ale kwiat jakiś nietrwały.... nie powala na kolana, ma ostatnią szansę w tym roku by się poprawić.. jak nie pójdzie na allegro..

aniu w tym roku i moja RdR ma takie kuse pąki ja przypuszczam, że to od zimna, w tamtym roku byla zupelnie inna a przed Rosą w żurawkach to jaka róża? pozdrówkapiwonia śliczna nazwy nie znasz?
Ogródek....kiedyś będzie ! :) 00:35, 02 cze 2014

Do góry
Kasya napisał(a)
jako ciekawostke wkleje kilka fotek, mniej wiecej tego samego miejsca z datami
ja jestem w szoku

lipiec 2013

25.03.2014

6.04.2014

16.04.2014 posiana trawa

6.05.2014

i dzisiaj tj 1.06.2014

super metamorfoza zdecydowałaś się na jakiś z powojników?
Ogrodnik Mimo Woli cd 00:32, 02 cze 2014

Do góry
Mala_Mi napisał(a)
Kasiek - dylematy poczytałam... a nawet coś wiećej niż dylematy Kurka.. siedzę tylko u siebie i już godna zleciała.. grrrr

Kupiłam w zeszłym roku na wyprzedaży zdechłe kłącze piwonii... i zakwitła Jest śliczna..

Aniu,ja kupiłam w sklepie ogrodniczym żółtą Prima Verę, i zakwitła jak Twoja, pojedyncze płatki różowe i żółty środek...czy tak miała wyglądać żółta? Ale ładna jest.
Ogród w budowie - nieustającej 00:32, 02 cze 2014

Do góry
Gabriela napisał(a)

Robię co mogę, robię co mogę...

Biało:

Mme Hardy

Jaśminowiec

Piwonia Festiva Maxima, jest taka maxima, że z trudem mieści się w obiektywie.

Hortensja pnąca, raczyła się urwać z muru i mieliśmy urwanie głowy, żeby toto z powrotem przywiązać... Obok biało kwitnący właśnie ognik.

Kąkol

Naparstnice

Czy ten dzwonek jest niestety dwuletni, czy na szczęście jest byliną?

Powojnik Henry

Gabrysiu na Paul's Himalayan Musk choruję ale nie będę jej miała bo za duża rośnie i krotko kwitnie Mme Hardy prawie już kupiłam w tym roku, po tygodniu dostałam telefon, że zabrakło, mus czekać, jaśminowca muszę sobie teraz kupić bo zloty został w rajskim, ale teraz kupię niziutki Belle Etoile, a u Ciebie jest przepięknie a ta brzozowa aleja do tej samotni superpozdrawiam
Żurawka - Heuchera 00:28, 02 cze 2014

Do góry
Cheuchera villosa Bronze Beauty

Rośnie w mieszance ziemi rodzimej, kompostu i obornika w miejscu półcienistym z operacją słoneczną do godzin południowych. Nieznacznie zasilana w trakcie sezonu wegetacyjnego rozcieńczoną (1:20) przefermentowaną gnojowicą z dodatkiem pomiotu gołębiego. Gleba wzbogacona także maksymalną możliwą dawką mikroorganizmów pozyskanych z kompostu rozmnożonych w 36-cio godzinnym cyklu tlenowym w ciepłej wodzie z dodatkiem melasy.
Spośród brzoskwiniowo-pomarańczowo-brązowych potężnych liści wyrastają łodygi które na wysokości ok 1,20 m nad ziemią zawieszają swoje piękne, dorodne a za razem delikatne, spowite lekkim różem kwiatostany.
Bajkowy ogród Weroniki 00:20, 02 cze 2014

Do góry
Widziałam u Ciebie rutewkę w towarzystwie kolorku żółtego, i myślę że żółte liliowce będą dla niej odpowiednim tłem, chyba przesadzę. Rośnie koło żółtych rudbekii ale te zakwitną w sierpniu, więc miną się kolorki.
Widziałam u kogoś różową rutewkę, też ciekawą. Basiu, czy tylko z nasion mogą istnieć, czy można je dzielić.

Podziwiałam Twoje piwonie, lilię, która tak szybko zakwitła.
U mnie jeszcze kwitną azalie japońskie, a te wysokie nawet zaczynają kwitnienie, myślałam, że przemarzły całkiem.

Nad azaliami króluje ognik, pięknie obsypany w tym roku kwiatami.
Ogród cichy i przytulny 00:18, 02 cze 2014

Do góry
Na dobranoc i dzień dobry wszystkeigo po trochę

Bajkowy ogród Weroniki 00:07, 02 cze 2014

Do góry
weronika77 napisał(a)

Basiu, Twoja rutewka kwitnie i ma wiele pąków. Wzrostem chciałaby dogonić 10-letnie rh. Przymiotno pokażę wkrótce.
Pozdrawiam.

Weroniko jak zwykle ślicznie w Waszym "bajkowym" ogrodzie pięknie kwiaty kwitną, ten drugi liliowiec z ciemniejszymi zewnętrznymi płatkami jak się nazywa? a rutewka przepięknaco jej tam zapodałaś?pozdrówka serdeczne
Trudne początki 00:06, 02 cze 2014

Do góry

Co się stało kwiatom ... 00:00, 02 cze 2014

Do góry
Mirella napisał(a)
Dolinki Krakowskie, może ktoś je zna? jak nie, to chętnie podzielę się ty pięknem.
Dolinka Kluczwody bardzo urocza.

Te widoczki + muzyka, kt. słucham raj dla duszy
To będzie zaczarowany ogród 23:56, 01 cze 2014

Do góry
Greglis napisał(a)
i cd

Piękny pokaz u mnie o wiele więcej w pakach nie zapomnij o ogrodniczce niszczylistce, rękawice i gnieć jak stonkę, albo Mospilan pozdrówka
Trudne początki 23:47, 01 cze 2014

Do góry
Dzisiejsze widoczki
Wykonanie źródełka z kamienia 23:46, 01 cze 2014

Do góry
Dawno, dawno temu (nie pamiętam już nawet w jakim wątku) obicałam wkleić zdjęcia z procesu robienia ciurkadełka. Wklejam tutaj - bo w sumie wychodzi z nich mała instrukcja - mam nadzieję, że Sebek - jako właściciel wątku - nie zaprotestuje

1) Wykopanie dziury ciut większej niż zbiornik na wodę.

2) Wkładanie zbiornika

Zbiornik wraz z pokrywą został zakupiony na allegro. Pokrywa ma mieć wytrzymałość chyba do 50 kg (a może 80 kg) - dokładnie nie pamiętam, bo to dawno było. Sam zbiornik wraz z transportem był dość tani i faktycznie jest z grubego, solidnego plastiku.

3) W pokrywie należało wywiercić dwie dziurki - na kabel zasilający pompę i na rurkę, którą będzie szła woda. Na zdjęciu - pokrywa założona już na zbiornik z ustawionym korytkiem

4) Ustawienie i zamocowanie fontanny

5) Test pompy

6) Podsypanie kamyczków, zrobienie nasadzeń i wykończenie korą.

W zamyśle wrzosy mają się rozrosnąć i wraz z niedzwiedzią trawą zasłonić korę, z tyłu na ogrodzeniu clematis ma stworzyć zieloną ścianę. Ewentualnie coś będę dosadzać, ale miejsca jest tam mało, więc chcę dać szansę tym roślinom, które już posadziłam. Jeśli za dwa trzy lata będzie to pięknie wyglądało - pochwalę się zdjęciami

Podsumowując - zaletą tego ciurkadełka była jego cena (w porównaniu do gotowych zestawów "japońskich" wyszło bardzo tanio) i wygląd (to co mogłam kupić wyglądało bardzo kiczowato). Ma jednak i wady - w korytku rosną glony (stanowisko słoneczne, trzeba raz na jakiś czas czyścić) oraz jak się zepsuje pompa, to demontowanie całości jest bardzo upierdliwe.
Bajkowy ogród Weroniki 23:43, 01 cze 2014

Do góry
barbara_krajewska napisał(a)
Wpadam dowiedzieć się, jak się mają rutewka i przymiotno, żyją? U mnie rutewka zbliża się do okresu kwitnienia.

Basiu, Twoja rutewka kwitnie i ma wiele pąków. Wzrostem chciałaby dogonić 10-letnie rh. Przymiotno pokażę wkrótce.
Pozdrawiam.

Co się stało kwiatom ... 23:36, 01 cze 2014

Do góry
Dolinki Krakowskie, może ktoś je zna? jak nie, to chętnie podzielę się ty pięknem.
Dolinka Kluczwody bardzo urocza.

Bajkowy ogród Weroniki 23:34, 01 cze 2014

Do góry
Sebek napisał(a)
Nie wiem czy już śpię czy jeszcze nie - poczułem się jak we śnie Piękny to sen, więc idę zrobić jeszcze jeden obchód u Ciebie

"Idzie niebo ciemną nocą, ma w fartuszku pełno gwiazd,
Gwiazdki błyszczą i migocą aż wyjrzały ptaszki z gniazd.
Jak wyjrzały, zobaczyły, to nie chciały dalej spać,
Kaprysiły, grymasiły, żeby im po jednej dać..."
Taką kołysankę śpiewałam moim dzieciom jak nie mogły zasnąć, dawno temu.
Lubisz trawki, to zostawię dla Ciebie trawkowe gwiazdeczki z gratulacjami matury zaliczonej, pasji ogrodowej. Życzę jeszcze wymarzonej pracy.

Ogród nie tylko bukszpanowy - część II 23:34, 01 cze 2014

Do góry
Gardenarium napisał(a)

Rosa Mundi?

Najbardziej jednak u Ciebie podoba mi się "przedpłocie', bujne i piękne jak w Anglii. Myślę że za jakiś czas tam już żadnego trawniczka nie będzie....
Ogród nie tylko bukszpanowy - część II 23:31, 01 cze 2014

Do góry
Gardenarium napisał(a)
W bliskim towarzystwie róża Munstead Wood i jarzmianka

U siebie posadziłam tak samo, tyle że moja róża dopiero w pąkach, a ta ciemna jarzmianka już kwitnie.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies