Wyhodowałam nasion bakłażany. W doniczce wyglądają nieźle, ale zobaczymy jak będzie w warzywniku. Cukinia z nasion też na parapecie była ok, a w ogródku zmarniała i kupiłam gotowe sadzonki. Zobaczymy .
następnie przygotowujemy zalewę w/g przepisu na 1 l wody dajemy :
1. 3 ząbki czosnku - wyciśniętego przez praskę lub startego na drobnej tarce
2. listek laurowy
3. 5 ziarenek ziela angielskiego
4. szczyptę pieprzu
5. szczyptę słodkiej czerwonej papryki
6. 60 g soli
7. 2 łyżeczki cukru
8. 1 łyżeczkę octu
Wszystko to razem mieszamy i doprowadzamy do wrzenia . Zdejmujemy garnek z ognie i zalewę studzimy .Już zimną zalewamy ryby i w zimnym miejscu pozostawiamy na 24 h.
Liście są duże, zdrowe i powoli pędy stają do pionu, nieco omdlałe co może świadczyć o przenawożeniu, ale niekoniecznie ... z nawozem poczekaj do końca czerwca, a przy ciepłym dniu przenieś je do oczka wodnego, płyciutko zanurzając pojemnik pod wodą. Ja swoje eksmituje początkiem tygodnia. https://www.ogrodowisko.pl/watek/2498-nelumbo-lotos?page=17#post_2
Spóźnienie w rozwoju lotosów wyraźnie widoczne, wpłynęła na to temperatura w maju, która tylko przez krótki okres przekraczyła w tunelu 25 stopni.
Czas na przeniesienie najbardziej rozrośniętych sadzonek do oczka wodnego.
Ania,AgnieszkaAsia,Kasia Dziękuję za miłe słowa w imieniu kwiatów.Kasia no to ja się doczekałam na starośćZbyszekwszystko widziałam koreanki ślicznotki, a Róża boska, powtarza kwitnienie?
Na pergoli New Dawn jeszcze w pąkach, i Wiciokrzew Pomorski. i leżaczek bo lubię relaks.
życzę wszystkim miłego dnia i przyjemnej pracy w ogrodach
Sarenka przypomina mi mój poprzedni ogród, moje miejsce na ziemi. Zimą nawet dokarmiałam sarny i zające, które przychodziły 10 m od ogrodu
Dziękuję Asiu za to zdjęcie.