Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "ana_art"

Kosolkowa Pasja 20:17, 17 sty 2015

Do góry
tutaj masz Danusine zdjęcie z wystawy
https://www.ogrodowisko.pl/watek/4840-zielen-to-zycie-2014?page=2

typowy zebrinus ma wyprostowane pędy
Ogródek Ewy 20:16, 17 sty 2015

Do góry
ana_art napisał(a)
Ewa a ile tam masz metrów?
Hortensje mam posadzone co 60-70 cm, ale można spokojnie jedną na metr dać, resztę sadziłam na zasadzie by pasowało, rozchodniki pewnie gdzieś co 40cm, a żurawki ok 30cm. Weź pod uwagę że zarówno hortensje jak i rozchodniki szybko się rozrastają (myślę że rozchodniki można spokojnie dać co 50cm a i tak będą gęsto). U mnie za nimi są jeszcze miskanty, ale mało je widać. Zamiast żurawek myślę ze fajnie wyglądały by carexy Ice dance, zimozielone, szybko się rozrastają. (chodzi mi po głowie taka zmiana u siebie)

Aniu tu widać wymiary.

Kiedy już cały dom zaśnie, naniosę sobie to na plan i zobaczymy jak to bedzie wygladać.
Ice Dance znam, mam ja w kilku miejscach u siebie, faktycznie szybko się rozrasta.
Co Ty Aniu chcesz zmieniać u siebie? Masz tak ładnie.
Kosolkowa Pasja 20:15, 17 sty 2015

Do góry
ten nagrodzony zebrinus ma delikatniejsze prążki wpadające w żółć raczej.
U Sebka - czyli ogrodowych rewolucji ciąg dalszy :) 20:03, 17 sty 2015

Do góry
Sebek napisał(a)

Doczytał i to kilka razy Ale miedzianu nie miałem, a Promanal jeszcze z zeszłego roku siedział na półce... No to przecież musiałem go zużyć jak się nadarzyła niepowtarzalna okazja Możliwe, że miedzianu w ogóle nie użyję, bo nadchodzące tygodnie dla mnie będą co najmniej intensywne i mogę nie zdążyć... Zresztą ja i tak zazwyczaj wybieram te bardziej poplątane ścieżki
ooo a to dobrze, czyli jednak baby nie czytate
no to z bluszczem muszę uzbroić się w cierpliwość, bo ja przechodzę obok niego kilka razy dziennie i za każdym razem mnie wnerwia że leniwy i się nie czepia tylko zwisa byle jak (kupiłam duże sadzonki bardzo okazyjnie)
Kosolkowa Pasja 20:01, 17 sty 2015

Do góry
kosolka napisał(a)
Ana, chyba się też ta rabata zainspiruje - pozwolisz? Mam dużą rabate oddzielająca ogród od warzywnika. Rosną tam już vanilki (na tyłach mają tawuly i krzewuszki), wysokie trawy za nimi już w zeszłym roku planowałam, rozchodnik chce matrone- bo mam, ona najbardziej mi się podoba, wiosna będę dzielić, i właśnie trawy zamiast zurawek. Ojjjj, już nie mogę się doczekać
PS. Oczywiście jeżeli się zgodzisz na plagiat
kochana kopiuj, cieszę się że podoba się Wam to zestawienie
U Sebka - czyli ogrodowych rewolucji ciąg dalszy :) 20:00, 17 sty 2015

Do góry
ana_art napisał(a)
a co Ty znowu chcesz rewolucjonizować????
a chłop nie doczytał, że najpierw miedzian potem promanal????
pogoda oszalała...
Bluszcz masz na podporach przy domu? posadziłam w tym roku ale jakoś wcale nie chce się czepiać muru drań. Już dumamy czy nie dać kraty z ocynku przy ścianie

Doczytał i to kilka razy Ale miedzianu nie miałem, a Promanal jeszcze z zeszłego roku siedział na półce... No to przecież musiałem go zużyć jak się nadarzyła niepowtarzalna okazja Możliwe, że miedzianu w ogóle nie użyję, bo nadchodzące tygodnie dla mnie będą co najmniej intensywne i mogę nie zdążyć... Zresztą ja i tak zazwyczaj wybieram te bardziej poplątane ścieżki

Bluszcz idzie sobie po ścianie bezpośrednio - chyba 4 lata mija odkąd go tam posadziłem i jak widzisz jest na wysokości pół metra... Może kiedyś wyjdzie wyżej?

Rewolucje będą zależne od mojego nastroju Ten rok będzie na pewno trawiasty
Kosolkowa Pasja 20:00, 17 sty 2015

Do góry
kosolka napisał(a)
Kurczę, czyli każda z nich za wysoka..Muszę jeszcze poczytać o miskantach.. Mówicie że zebrinusy niższe są?..
zebrinusów to jest kilka odmian. Mam jakiś taki typowy, ale mnie szczególnie nie zachwyca a ten na wystawie był takim połączeniem zebrinusa z grackiem. Nie wiem jak z jego wysokością.
Może jakieś trzcinniki, molinie? Różne fajne trawki ma Kokoszka, może Ci doradzi
U Sebka - czyli ogrodowych rewolucji ciąg dalszy :) 19:56, 17 sty 2015

Do góry
a co Ty znowu chcesz rewolucjonizować????
a chłop nie doczytał, że najpierw miedzian potem promanal????
pogoda oszalała...
Bluszcz masz na podporach przy domu? posadziłam w tym roku ale jakoś wcale nie chce się czepiać muru drań. Już dumamy czy nie dać kraty z ocynku przy ścianie
Any ogród mały czyli wygrana walka z ugorem 19:39, 17 sty 2015

Do góry
Sebek napisał(a)

Wszyscy tak mamy, więc spoko
pocieszyłeś mnie zatem
Kosolkowa Pasja 19:38, 17 sty 2015

Do góry
a i weź pod uwagę, ze ML wcale do malutkich nie należy, też tak myślałam, ale widziałam foty dziewczyn z Wojsławic i jestem w szoku
Ogródek Ewy 19:36, 17 sty 2015

Do góry
Ewa a ile tam masz metrów?
Hortensje mam posadzone co 60-70 cm, ale można spokojnie jedną na metr dać, resztę sadziłam na zasadzie by pasowało, rozchodniki pewnie gdzieś co 40cm, a żurawki ok 30cm. Weź pod uwagę że zarówno hortensje jak i rozchodniki szybko się rozrastają (myślę że rozchodniki można spokojnie dać co 50cm a i tak będą gęsto). U mnie za nimi są jeszcze miskanty, ale mało je widać. Zamiast żurawek myślę ze fajnie wyglądały by carexy Ice dance, zimozielone, szybko się rozrastają. (chodzi mi po głowie taka zmiana u siebie)
Any ogród mały czyli wygrana walka z ugorem 19:30, 17 sty 2015

Do góry
ana_art napisał(a)
a mnie czasami męczy ten kolor i tęsknie do takiego ogrodu jak ma Anula, spokojnego, zielonego. Za chwilę cieszę się tymi barwami. Jakaś niezrównoważona jestem

Wszyscy tak mamy, więc spoko
Any ogród mały czyli wygrana walka z ugorem 19:28, 17 sty 2015

Do góry
malkul napisał(a)
Ależ u ciebie kolorowo Super
a mnie czasami męczy ten kolor i tęsknie do takiego ogrodu jak ma Anula, spokojnego, zielonego. Za chwilę cieszę się tymi barwami. Jakaś niezrównoważona jestem
Any ogród mały czyli wygrana walka z ugorem 19:26, 17 sty 2015

Do góry
kosolka napisał(a)
Ana, mam prośbę.. Gdybys mogła w wolnej chwili zajrzec i zerknąć na plany mojej cienistej rabaty pod domem.. Będę wdzięczna za każdą uwagę!
byłam...
Kosolkowa Pasja 19:26, 17 sty 2015

Do góry
Olcia przeczytałam kilka stron i powiem Ci że ja doświadczenia z cieniolubnymi rabatami nie mam... buuuu ale jeśli będziesz brała pod uwagę trawy pod oknem to zwróć uwagę na wysokość!!! Moje variegatusy sięgają gdzieś do połowy okna, a Gracilimusy do okna na półpiętrze, dzięki czemu zasłaniają mi całą białą ścianę.
Ania fajny plan Ci zrobiła, nie wiem czy pod tym oknem za tymi hortensjami nie dałabym czegoś na pniu. U mojej sąsiadki fajnie wyglądają zwykłe thuje na pniu, dziewczyny na O sadziły też zamienniki cisów takie iglaki (ale nazwa mi wyszła z głowy) Na 'zieleń to" widziałam na żywo te nowe zebrinusy piękne! z delikatnym prążkiem (aż żałuję że nie mam miejsca) na brzeg też fajnie mogły by wyglądać żółte hakonehloa.
Any ogród mały czyli wygrana walka z ugorem 18:45, 17 sty 2015

Do góry
baraga1904 napisał(a)
...ogród masz babo boski...się gapię jak Sroka w kość
...Ana pozdrawiam ciepło...
ale wiesz, że Twój jest równie interesujący buziaki i oby do wiosny w lutym
Any ogród mały czyli wygrana walka z ugorem 18:44, 17 sty 2015

Do góry
Iwk4 napisał(a)

Ja tez , tez mam fotki w telefonie z Any ogrodu
Jak czekam gdzieś w kolejce i nie mam Neta, otwieram galerię i patrzę. A czas leci sobie A ja się zachwycam
uśmiałam się Iwonko, ale tak serdecznie. Miło że doceniacie 'moje piękno'
Any ogród mały czyli wygrana walka z ugorem 18:43, 17 sty 2015

Do góry
Nallar napisał(a)
Aniu spaceruję po Twoim ogrodzie już czwarty dzień, brak mi słów dlatego nie napiszę dużo. Jest piękny. Podziwiam Twój upór w osiąganiu doskonałości, właśnie za taki doskonały uważam Twój ogród.
W twoim wątku wyczytałam też że cukier jest szkodliwy więc więcej słodzić nie będę.
Mam do Ciebie prośbę(przecież muszę uzasadnić to swoje słodzenie ) Dwie rabaty a raczej zestawienia na nich podobają mi się szczególnie, chodzi mi o połączenie piwoni z żurawkami, oraz horci, rozchodników i żurawek. Czy mogłabyś podać w przybliżeniu w jakich odległościach od siebie te sadzonki rosną? Zaplanowałam zgapić przynajmniej jedną z nich jeśli nie masz nic przeciwko temu.
U mnie a stronie 201 jest plan gdzie pokazane jest to miejsce (to przed szmaragdami) Jeśli byłabyś tak dobra i podpowiedziała które zestawienie by tam bardziej pasowało, byłabym wdzięczna.
byłam
Ogródek Ewy 18:43, 17 sty 2015

Do góry
Ewciu jeśli mogę doradzić to ja bym wybrała zestawienie hortensje, rozchodniki, żurawki plus cebulowe. Wiosną będziesz miała cebulki kwitnące, potem rozchodniki zakryją przesychające cebulki, zakwitną hortensję. Jesienią i zimą rabata nie będzie pusta bo będą zaschnięte hortki i wiechy rozchodników. Przy piwoniach no cóż kwitną krótko, później masz ładne zielone krzewy, ale jesienią i zimo łyso.
Moja rabata jest w narożniku i ma gdzieś 2,5 m w najszerszym miejscu do 1 w najwęższym (taki zaokrąglony trójkąt), Weź pod uwagę że u mnie tam jest w samym rogu świerk i dwa miskanty.
Ewentualnie możesz jeszcze rozważyć zestawienie miskant któryś z niższych, rozchodnik, żurawka. Chociaż hortensji nic nie zastąpi
Ogródek Ewy 18:34, 17 sty 2015

Do góry
Luki napisał(a)
Ja to widzę tak
Tuja jak dla mnie posadzone są za rzdako i lepiej byłoby wsadzić po jednej w te szczeliny, byłoby ładne jednolite tło. Jeżeli nie chcesz już więcej dosadzać to najlepszym rozwiązaniem byłoby dosadzenie w przerwy miedzy tujami miskantów. Zrobiło by się ładne zwiewne tło.
Połączenie piwonii z żurawkami dla mnie jak najbardziej, host mimo wszystko na słońce bym nie dawał. Żurawki ze zdjęcia które pokazałaś to Marmalade(tak na 95%) na słońce jak najbardziej. Co do części bez piwonii(przed tujami) to zależy czy chcesz tam krzewy czy byliny no i w jakiej kolorystyce

Łukasz oczywiście masz racje to Marmelade
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies