Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Kosolkowa Pasja

Kosolkowa Pasja

Ewik 15:45, 17 sty 2015

Będzie sie działo - super
ana_art 19:26, 17 sty 2015

Olcia przeczytałam kilka stron i powiem Ci że ja doświadczenia z cieniolubnymi rabatami nie mam... buuuu ale jeśli będziesz brała pod uwagę trawy pod oknem to zwróć uwagę na wysokość!!! Moje variegatusy sięgają gdzieś do połowy okna, a Gracilimusy do okna na półpiętrze, dzięki czemu zasłaniają mi całą białą ścianę.
Ania fajny plan Ci zrobiła, nie wiem czy pod tym oknem za tymi hortensjami nie dałabym czegoś na pniu. U mojej sąsiadki fajnie wyglądają zwykłe thuje na pniu, dziewczyny na O sadziły też zamienniki cisów takie iglaki (ale nazwa mi wyszła z głowy) Na 'zieleń to" widziałam na żywo te nowe zebrinusy piękne! z delikatnym prążkiem (aż żałuję że nie mam miejsca) na brzeg też fajnie mogły by wyglądać żółte hakonehloa.
ana_art 19:38, 17 sty 2015

a i weź pod uwagę, ze ML wcale do malutkich nie należy, też tak myślałam, ale widziałam foty dziewczyn z Wojsławic i jestem w szoku
kosolka 19:44, 17 sty 2015

Ana, chyba się też ta rabata zainspiruje - pozwolisz? Mam dużą rabate oddzielająca ogród od warzywnika. Rosną tam już vanilki (na tyłach mają tawuly i krzewuszki), wysokie trawy za nimi już w zeszłym roku planowałam, rozchodnik chce matrone- bo mam, ona najbardziej mi się podoba, wiosna będę dzielić, i właśnie trawy zamiast zurawek. Ojjjj, już nie mogę się doczekać
PS. Oczywiście jeżeli się zgodzisz na plagiat
kosolka 19:46, 17 sty 2015

Kurczę, czyli każda z nich za wysoka..Muszę jeszcze poczytać o miskantach.. Mówicie że zebrinusy niższe są?..
kosolka 19:59, 17 sty 2015

Znalazłam takiego co podobno do ok metra dorasta tylko - Yakushima Dwarf, i może w polcieniu rosnąć. Ale takiego może nie być zbytnio widać zza hort?
ana_art 20:00, 17 sty 2015

kosolka napisał(a)
Kurczę, czyli każda z nich za wysoka..Muszę jeszcze poczytać o miskantach.. Mówicie że zebrinusy niższe są?..
zebrinusów to jest kilka odmian. Mam jakiś taki typowy, ale mnie szczególnie nie zachwyca a ten na wystawie był takim połączeniem zebrinusa z grackiem. Nie wiem jak z jego wysokością.
Może jakieś trzcinniki, molinie? Różne fajne trawki ma Kokoszka, może Ci doradzi
ana_art 20:01, 17 sty 2015

kosolka napisał(a)
Ana, chyba się też ta rabata zainspiruje - pozwolisz? Mam dużą rabate oddzielająca ogród od warzywnika. Rosną tam już vanilki (na tyłach mają tawuly i krzewuszki), wysokie trawy za nimi już w zeszłym roku planowałam, rozchodnik chce matrone- bo mam, ona najbardziej mi się podoba, wiosna będę dzielić, i właśnie trawy zamiast zurawek. Ojjjj, już nie mogę się doczekać
PS. Oczywiście jeżeli się zgodzisz na plagiat
kochana kopiuj, cieszę się że podoba się Wam to zestawienie
kosolka 20:11, 17 sty 2015

Znalazłam tamtego- mysterius maiden czy jakoś tak. Tylko to poprzeczne prazkowanie :-/ Może gdybym na żywo zobaczyła.. A te prążki u zebrinusow to białe czy bardziej żółte?
Zobaczę jeszcze u Kokoszki, jak radzisz I te trzcinniki przejrze.
I zgoda jest! Hura!!
ana_art 20:15, 17 sty 2015

ten nagrodzony zebrinus ma delikatniejsze prążki wpadające w żółć raczej.