Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "Gardenarium"

Ogród nie tylko bukszpanowy - część II 22:57, 07 maj 2012

Do góry
Gardenarium napisał(a)

Uwielbiam klony....
Jak dodawać zdjęcia 22:39, 07 maj 2012

Do góry
Odpisałam Ci na PW, przeczytaj.
Ogród marzeń ... cegła ... róża ... lawenda i mila do tego co mam w głowie ... 22:23, 07 maj 2012

Do góry
Konstancja30 napisał(a)

Te pędzelki ma lawenda francuska, macie rację.

Ma taki kwiat

czyli wiem już, że lawenda którą miałam i której kwiat widać powyżej to lekki, piękny kwiat lawendy francuskiej ... hmm ... tylko nadal nie wiem czy te 12 krzaczków, którymi obsadziłam ceglany gazon i tarasik

to ona czy jej zwyczajna siostra ... sama w to nie wierzę, że ja miłośniczka francuskich klimatów kręcę na nią noskiem ... do tego co sobie na tarasiku ubzdurałam potrzebuję sylwetki i pokroju tej zimującej i nas ... no cóż najwyżej będę przesadzać ...

Moim zdaniem te 12 krzaczków w ceglanym gazonie jest "zwykłą" lawendą. Francuska ma zdecydowanie zielone listki, nie ma tego szarego nalotu. Jest jeszcze jedna odmiana lawendy niezimującej u nas, ma szaro-seledynowe liście, ale grube, dużo szersze i wycinane w ząbki, zakwita bardzo długim spiczastym kłosem. Ją też hoduję w szklarence.

Robisz bardzo konsekwentny w stylu ogród. Też zwróciłam uwagę na białe surfinie, czym podlewasz?
Ogród marzeń ... cegła ... róża ... lawenda i mila do tego co mam w głowie ... 20:46, 07 maj 2012

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Te pędzelki ma lawenda francuska, macie rację.

Ma taki kwiat

czyli wiem już, że lawenda którą miałam i której kwiat widać powyżej to lekki, piękny kwiat lawendy francuskiej ... hmm ... tylko nadal nie wiem czy te 12 krzaczków, którymi obsadziłam ceglany gazon i tarasik

to ona czy jej zwyczajna siostra ... sama w to nie wierzę, że ja miłośniczka francuskich klimatów kręcę na nią noskiem ... do tego co sobie na tarasiku ubzdurałam potrzebuję sylwetki i pokroju tej zimującej i nas ... no cóż najwyżej będę przesadzać ...

Danusiu dziękuję za pomoc ... Roninowi za "stópkę" olinkowaną również

Lena dziękuję i witam
Kłopoty - problemy z trawnikiem 19:51, 07 maj 2012

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Ja bym przekopała, ale mam sprzęt, ręcznie będzie trudno - szkoda tej starej darni, ale dlaczego tak wyłysiał? Lekko potem posypać dobrą ziemią.

Danuś nie wyłysiał, to jest trawnik po Roundupie z powodu zachwaszczenia, teraz trawę upaliło a słońce i ulewy mu dopomogły.
Czyli mówisz że darn nie przeszkadza jeśli przekultywatorujemy np. spalinowym kultywatorem? Wydawało mi się że jeśli zbierzemy tą darń to łatwiej bedzie przygotować teren pod siew.
https://www.ogrodowisko.pl/watek/549-na-poczatku-jest-chaos?page=56
Spotkanie w ogrodzie u Szmitów 5 maja 2011 19:31, 07 maj 2012

Do góry
Gardenarium napisał(a)

Trzeba koniecznie powtórzyć to spotkanie latem, gdy będą kwitły nowe nasadzenia

Proponuję to samo, ja już jadę w przyszłą sobotę hehe

A ja ?))))))))
Choroby i szkodniki bukszpanów, bukszpan - Buxus 19:03, 07 maj 2012

Do góry
Gardenarium napisał(a)

wszystkie moje bukszpany w doniczkach wyglądaja tak:

Jak zimowały? Bo mi wyglądają że nie przeżyją, Zmarzły.
Jesli kupione na wiosnę - zmarzły w szkólce.

Danusiu moje były w piwnicy calą zimę i wyciągnęłam je na dwór na poczatku marca.

Chyba sie zapłacze jak nie przeżyją.
Tulipany w donicach 18:47, 07 maj 2012

Do góry
5 maja. moje były zadołowane w ziemi.

Balia na biało, żółte przekwitło

Ogród Ginger 18:43, 07 maj 2012

Do góry
Podobny mostek jest tutaj, wzoruj się na tym ogrodzie, bo jest piękny

https://www.ogrodowisko.pl/watek/944-ogrod-z-czerwonym-mostkiem

Witaj w naszym gronie
Choroby i szkodniki bukszpanów, bukszpan - Buxus 18:33, 07 maj 2012

Do góry
Marzena2007 napisał(a)
Nie chcę się mądrzyć ale wg mnie te wszystkie kulkowane fabrycznie bukszpany stały sobie w szklarnii. Nagle w kwietniu wszystkie wsadzilyśmy je do ziemi aby nasze ogrody były piękne, po czym nastąpiły zimne, wietrzne a na dodatek baaardzo słoneczne dni. Liście zostały poparzone przez słońce. Roślina nie miala zdolności pobierania wody przez korzenie a liście byly wysuszane przez palące słońce.

Nie musiało tak być, wg mnie były źle zimowane, albo po prostu zmarzły nawet jak były w gruncie i zostały sprzedane. Bukszpan wiosną nie pokazuje długo objawów, sama kilkakrotnie kupiłam zmarznięte. Potem, jak robi się ciepło - dopiero widać że robi się jaśniejszy i "papierowy".

Szklarniowe już by rosły, przypaliłoby listki ale sam bukszpan by żył.
Mój mały raj na ziemi :) 18:32, 07 maj 2012

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Kolejne maglowanie będzie z Sebkiem, hehe ale będzie wesoło To już 23 maja

Ło rany .... no tak ..... to już za chwilunię ...... ale jestem ciekawa tego maglowania ..... Jak On sobie z Wami kobietami poradzi w takiej ilości uppsss przecież będzie i Wicio .... We dwóch raźniej
Choroby i szkodniki bukszpanów, bukszpan - Buxus 18:24, 07 maj 2012

Do góry
Jagna napisał(a)
wszystkie moje bukszpany w doniczkach wyglądaja tak:

Jak zimowały? Bo mi wyglądają że nie przeżyją, Zmarzły.
Jesli kupione na wiosnę - zmarzły w szkólce.
Naturalne zwalczanie szkodników (bez chemii) 18:21, 07 maj 2012

Do góry
Tylko deratyzacja
Zakładanie trawnika z siewu - trawnik z siewu 18:20, 07 maj 2012

Do góry
Kólka jadą a nie ciąną się, Koś. Ja też mam ciężką kosiarkę i koszę. Przygniecie się i wstanie
Kłopoty - problemy z trawnikiem 18:19, 07 maj 2012

Do góry
Ja bym przekopała, ale mam sprzęt, ręcznie będzie trudno - szkoda tej starej darni, ale dlaczego tak wyłysiał? Lekko potem posypać dobrą ziemią.
Mój mały raj na ziemi :) 18:09, 07 maj 2012

Do góry
Kolejne maglowanie będzie z Sebkiem, hehe ale będzie wesoło To już 23 maja
Any ogród mały czyli wygrana walka z ugorem 18:08, 07 maj 2012

Do góry
ana_art napisał(a)
bonsai ma takie przyrosty, czy one wyglądają normalnie, chodzi mi o kolor?

Normalny jest
Ogród z perspektywą na przyszłość 18:07, 07 maj 2012

Do góry
Monia, poczytałam o katakliźmie. Powiem, że nienawidzę siać trawników i nie sieję, bo zawsze jak posiejemy to pójdzie ulewa. Ostatnio trzy lata temu siałam, wszystko spłynęło w rabaty i trawniki wyrosły w korze, i wałkami a my sialiśmy i równaliśmy drugi raz Skóra mi cierpnie i jak widzę nie tylko ja mam pecha w tym zakresie. Naprawią a trawka wzejdzie jak posiejecie, równo czy krzywo, potem się wyrówna

Nie denerwuj się. Tak to już jest z sianiem.
Ogród z perspektywą na przyszłość 17:54, 07 maj 2012

Do góry
Nie lubi jak jest podmokłe, no i grzyb go atakuje. MNie się nie udało go utrzymać w jednym z ogrodów.

Liście będzie miał ciągle w plamy.
O....! 17:52, 07 maj 2012

Do góry
Gratulacje Marzenko i podziwiam Twoje fotki

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies