Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "GARDENARIUM"

Ogród nie tylko bukszpanowy - część II 10:31, 03 maj 2012

Do góry
Taki mam widok z kuchennego okna, sama go sobie "posadziłam

Ogród nie tylko bukszpanowy - część II 10:29, 03 maj 2012

Do góry
Winobluszcz na słupie jeszcze się nie zazielenił

Ogród nie tylko bukszpanowy - część II 10:27, 03 maj 2012

Do góry

Ogród nie tylko bukszpanowy - część II 10:26, 03 maj 2012

Do góry
Przy furtce

Ogród nie tylko bukszpanowy - część II 10:25, 03 maj 2012

Do góry
Potem oczywiście obiecane fotki z Kasio-wiesiowego ogrodu poszłam zrobić.

Mój domek a w wątku Kasi jej ogródek pokażę.

Ogród nie tylko bukszpanowy - część II 10:22, 03 maj 2012

Do góry
Takie widoczki w słońcu też lubię w maju, ale nie w ogródku własnym hehe

Dopiero co było poświęcenie tej kapliczki. Zrobił ją Witek w zimie włąsnymi rękami, proboszcz poświęcił. Przechodzimy tutaj z Kropką 3 razy dziennie

Ogród nie tylko bukszpanowy - część II 10:18, 03 maj 2012

Do góry
A ja nie ogłosiłam dziś lenia, wstałam 6.30 i od razu na dwór - Wiesia wyjrzała z okna, pomachała i przyleciała na kawkę i wspólny spacer z pieskami
Kropka i Bibi

Ładny skwerek nam zrobiło miasto

Ogród nie tylko bukszpanowy - część II 10:11, 03 maj 2012

Do góry
Finko no właśnie wiem dlatego napisałam "gorzej" i to potrwa tylko chwilę, jak nie znajdę coś lepszego niż było, wsadzę po staremu wrzośce
Mój mały raj na ziemi :) 10:08, 03 maj 2012

Do góry
Ten winny kolor z papuzim zielonym - cudny, brak słów
Ogródek szczypiorka :) 09:13, 03 maj 2012

Do góry
Gardenarium napisał(a)

A że ze mnie laik, to nie wiem jakie roślinki jaki mają kolor, hihi
Popatrzę w internecie i będę kombinować Dziękuję bardzo.

Gotowy projekt to by było zbyt łatwo, musicie się trochę sami uczyć projektować swój ogród.

Danusiu, nawet mi przez myśl nie przeszło, żeby chcieć od Ciebie kompletny projekt wraz z konkretnymi roślinkami. Jak bym śmiała... Wiem, że to wymaga od Ciebie wiele pracy, aby zaprojektować ogród.
Prosząc o przybliżenie roślin miałam nadzieję na to co właśnie mi napisałaś. Wymieniłaś roślinki, które warte są tego, aby je u siebie posadzić.
Jestem Ci bardzo wdzięczna i na pewno będę robiła wszystko zgodnie z Twoimi zaleceniami
Ogródek szczypiorka :) 08:51, 03 maj 2012

Do góry
Jola napisał(a)
Witaj Lena
Mam nadzieję, że będzie tak jak piszesz. Dużo czytam na temat roślin, ale jest tyle informacji na ich temat, że nie sposób zapamiętać. Przynajmniej na tym etapie, czyli początkującego ogrodnika
Pozdrawiam Cię serdecznie

Obserwuj jakie rośliny sadzimy i układaj listę gatunków. Ale rysunek swojego ogrodu zacznij od wytyczenia przebiegu linii trawnika i taką linię wytycz też w swoim ogrodzie w realu.

Do Twojego ogrodu pasuje wrzosowisko, azalie, trawy (miskanty, rozplenice, Hakonechloa, Imperata cylindrica "Red Byron"), hosty, hortensje Limeligt i inne, trzmieliny o kolorowych listkach, karłowe iglaki np. wszystkie Picea typu, Echiniformis. Nana, Procumbens, Nidiformis, choiny kanadyjskie Jedeloh.
W półcienistych miejscach różaneczniki, a w słonecznych berberysy w różnych kolorach, tawuły japońskie o żółtych listkach cięte w kulki, kwitnące krzewy. Może też żółte kosodrzewiny Wintergold?

Potem uzupełniaj je żurawkami o kolorowych liściach, brunnerami, kopytnikiem, pachysandrą roślinami cebulowymi.

Już masz listę, nie musisz internetu przekopywać, teraz dobierz co koło czego (barwy powinny kontrastować) - jeśli obok żółty krzew to przed nim cos czerwonego i na odwrót, co jakiś czas możesz posadzić coś na pniu (np. Picea pungerns "Glauca Globosa" - jest niebieski, albo trzmieliny na pniu.

Spójrz na mój projekt i dostosuj linie do Twoich brzóz - w brzozach powinna być rabata z wrzosowiskiem i trawami.

Wzoruj się i szukaj inspiracji tutaj

http://www.gardenarium.pl/realizacje/ogrod-z-brzozami
http://www.gardenarium.pl/realizacje/miejski-ogrod-rodzinny
http://www.gardenarium.pl/realizacje/ogrod-z-wrzosowiskiem
Ogródek szczypiorka :) 08:44, 03 maj 2012

Do góry
Jola napisał(a)
A że ze mnie laik, to nie wiem jakie roślinki jaki mają kolor, hihi
Popatrzę w internecie i będę kombinować Dziękuję bardzo.

Gotowy projekt to by było zbyt łatwo, musicie się trochę sami uczyć projektować swój ogród.

Śledź symbole drzew, niebieskie to świerki serbskie, żółte to tuja Aureospicata albo Yellow Ribbon, zielone przy płocie to żywopłot np. z tui Smaragd lub choina kanadyjska. czerwone to np. berberys albo coś co ma czerwone liście np. drzewo śliwa wiśniowa "Nigra".

Trochę wysiłku włóż, ten projekt to i tak już :"gotowiec" więcej nie mogę dla Ciebie zrobić To po prostu byłoby zbyt proste.

Zrób listę roślin i wstawiaj w te symbole na swoim projekcie.

Dział projektowanie polega na tym aby na czymś się wzorować, samemu kombinować.
Ogród nie tylko bukszpanowy - część II 08:32, 03 maj 2012

Do góry
Danusiu jak zawsze piękne zakupy.

Gardenarium napisał(a)
Polowanie z Kasią i Wiesią na byliny

Danusiu gdzie jest taki duży wybór bylin? We wszystkich mi znanych miejscach byliny są w bardzo ograniczonym zakresie.
Zielona radość :) 08:31, 03 maj 2012

Do góry
Witamy Piotrku na Ogrodowisku Staw bajerancki, na pewno będzie się cieszył dużym zainteresowaniem. Ja też lubię rybki, mam je w stawie u mojej mamy

Czy masz problemy z ich zimowaniem, dużo pada czy żyją wszystkie, jak sobie z tym radzisz?

PiotrekP napisał(a)

Na tym zdjęciu, wykończenie szczegółów - "brzytwa" - super.
Kiedyś będzie tu pięknie ... 08:09, 03 maj 2012

Do góry
Gardenarium napisał(a)
No, że też nikogo z aparatem nie było

Danusiu, dziekuję że zaglądasz. Dobrze, że nikt nie zrobił zdjecia bo by nam mandat wlepili....
A runianka variegata czeka na odbiór
Ogród nie tylko bukszpanowy - część II 00:55, 03 maj 2012

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Gorzej

A tak było. Lepiej

Dla mnie nawet ta wersja "gorzej" jest fantastyczna Założę sie Danusiu, że jak już wreszcie zdecydujesz co posadzić zamiast wrzośców, to efekt będzie "najlepiej" !!!
Ogród nie tylko bukszpanowy - część II 00:42, 03 maj 2012

Do góry
Danusiowa rabatka fajna jest
Jak dodawać zdjęcia 00:38, 03 maj 2012

Do góry
Wcale, wybieram, eksportuję na pulpit zmniejszone do 800x600 pod jakąś literkę np "a" i wgrywa się szybko. Zdjęcia mam bardzo duże od 4,2 do 8 MB, więc do rana by mi się nie wgrało a tak kilka sekund.
Spotkanie w ogrodzie u Szmitów 5 maja 2011 00:34, 03 maj 2012

Do góry
No to szykujemy "placki" i usuwamy z bagażnika zbędne rzeczy
Spotkanie u Bożenki - Bogdzi w Rododendronowym ogrodzie - maj 2012 00:31, 03 maj 2012

Do góry
Ja mogę 12 go nie wiem jak moje "towarzystwo" ale trudno pojedzie ten kto będzie mógł.

Wyznacz datę bo wiemy że dla Ciebie jest bardzo ważne aby pokazać rh. Jednak wiemy z doświadczenia że nawet jakby nic nie kwitło to i tak spotkanie się uda
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies