Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Ranczo Szmaragdowa Dolina II 14:32, 31 sie 2022

Do góry

prof Sprenger cała w jabłuszkach
Ranczo Szmaragdowa Dolina II 14:30, 31 sie 2022

Do góry
poobgryzane lilie

Ranczo Szmaragdowa Dolina II 14:27, 31 sie 2022

Do góry
Sierpniowe obrazki jeszcze bo zaraz wrzesień na kark wskoczy
Róże od Asi kwitną na całego

za nimi chwast bo koło chatki jeszcze nie odmulone, ale może już niedługo uprzątniemy
jakieś kfiotki kwitną tu i ówdzie

Wielkie marzenie w małej przestrzeni. 14:20, 31 sie 2022

Do góry
Skończyłam rabatę z grabami, dosadziłam bergeni i runiankę, hortki dzielnie zniosły przesadzanie. Na wiosnę dorzucę w nóżki grabom hakonki, muszę pewnie jeszcze podciąć gałązki grabom od ziemi żeby im pień odsłonić.

Strasznie słabo na tum zdjęciu widać.
Przesadziłam też krzewuszki z cienia na bardziej słoneczne miejsce, dwie podwędziłam z bukowej bo tam się mi za bordowo zrobiło. Od razu widać, które miały słońce, a które bidy się męczyły w cieniu. Lilak krzywy jakiś, muszę mu palika oddać Między krzewuszkami są rozchodniki, taki eksperyment bo nie miałam pomysłu co z nimi posadzić.
Wymarzyłam sobie wrzosowisko 14:10, 31 sie 2022

Do góry
Hortensja nn z biedry łapie rumieniec

Planowałam dzisiaj przyciąć bukszpany (pierwszy i ostatni raz w tym roku ), ale straszy deszczem
Ogrodowe wariacje 13:36, 31 sie 2022

Do góry
Z innej bajki
Wrzucam fotkę buszowej rabaty z uwagą na lawendę Sadziłam małe sadzoneczki i bardzo urosła szybko. Teraz ma już drugie kwitnienie. Rośnie w cały świat, a nie o to mi chodziło, to nie jest oczywiście problem bo wysadzę kilka i skoryguję odległości bo nie lubię jak coś mi tak rośnie.
Na zdjęciu strzałkami zaznaczyłam inną odmianę o różowych kwiatach, teraz nie kwitnie, ma ładny kulisty pokrój i nie ma "łysego" wnętrza. Fioletowa jest taka roztrzepana i tutaj mam pytanie do Was jak odmiana fioletowej jest ładna zwarta. Chyba, że jak będzie cięta, zrobi się bardziej gęsta?

Myślę, że z czasem tutaj zajdą zmiany, ale to dopiero ocenię jak kostki z cisów bedą widoczne, są przed białymi jeżówkami o i jeszcze jak sesleria osiągnie rozmiary jak te dwie na zdjęciu na razie bidy są, ale nawet zakwitły te mikro sadzonki z podziału
Wielkie marzenie w małej przestrzeni. 13:32, 31 sie 2022

Do góry
Dziewczyny dziękuję Wam, że się Wam chce czytać te moje rozterki
Może rzeczywiście przesadziłam z tymi drzewami ale tak zupełnie szczerze to ja się staram nie martwić tym co będzie za 20 czy 30 lat. Nie wiem czy będę mieszkać w tym domu do końca życia, więc raczej staram się żyć tym co jest teraz. Może to głupie i naiwne ale po co zamartwiać tym co będzie za lat 30?
Brzozy w zamierzeniu mają stworzyć zagajnik, nie zamierzam sadzić w ich okolicy roślin potrzebujących wody. Założyłam sobie, że w drugiej części działki będą rosły rośliny nie wymagające podlewania, tylko te które znoszą suszę i słabe warunki wodne.
Na wątku o brzozach czytałam, że Danusia sadziła w ogrodzie z lustrem spore już brzozy w odległości około 1,5 m od siebie. Pomyślałam jeszcze, że mogłabym dwie brzozy złączyć w jedną. Mam dwa egzemplarze wielopniowe i dwa jednopniowe, mogłabym z tych dwóch zrobić jedno drzewo. Na pewno nie chciałabym się pozbywać tych drzew na tym etapie. Na wykopanie i wyrzucenie zawsze będzie pora, a zagajnik brzozowy ma swój niezaprzeczalny urok.
Zrobiłam sobie jeszcze kilka wizek. Praktycznie cały teren za domem jest pusty, nie licząc drobnych bylin i dwóch jabłonek, nad nimi też myślę czy ich nie przesadzić na ROD. Na świdośliwę mam już miejsce. Cały ten obszar mogłabym przeznaczyć na te brzozy, nawet rozsadzając je w sporych odległościach.

Ogród do odnowy 13:27, 31 sie 2022

Do góry
Gosiek33 napisał(a)

Podobnie, jak Agania myślę, że Twój ogród tchnie spokojem, jest taki piękny i naturalny.
Widać to właśnie na zdjęciach.
Podkrakowska wieś, foliak, kury i my :) 13:15, 31 sie 2022

Do góry
haha sprawia mi to radość, potem się wkurzam że za dużo tego nasadziłam i co ja z tym wszystkim zrobię Ale to super uczucie jak coś siejesza, sadzisz, doglądasz, a toto chce rosnąć Samo

pozdrawiam!

Ogród hortensjowo różanecznikowy 13:06, 31 sie 2022

Do góry

Moniko piękne hortensje Teraz dopiero widzę jaki masz ich ogrom.
U ciebie łapią kolorek a u mnie nawet te na słońcu w seledynach jeszcze.
Martwiłam się tym niskim cięciem niepotrzebnie . Hortensje mam ładne ciut niższe niż w zeszłym roku ale to nic
Pokaż jak możesz w szerszych kadrach ogród
Działka prawie w Borach Tucholskich 12:46, 31 sie 2022

Do góry

Całkiem nowy mimo, że stary. Po ogrodowiskowym remoncie (już prawie) 12:41, 31 sie 2022

Do góry
Margerytka40 napisał(a)
I kilka fotek z soboty chyba

Super ta sesleriowa . Hortki i byliny bardzo fajnie ją urozmaicają.
'Chashitsu' - Herbaciarnia japońska, ogród trójkątny 12:34, 31 sie 2022

Do góry

Ogród do odnowy 12:02, 31 sie 2022

Do góry
Gosiek33 napisał(a)

Gosiu, zdjęcia jak zwykle odlotowe
Floksa Natural Feelings sobie zapisałam, piękny kolor. W Skubiance widzę że mają tylko Pure Feelings. Trzeba będzie gdzieś indziej zapolować

A ten na zdjęciu pamiętasz nazwę? Też mi się bardzo podoba. Lubię takie zimne odcienie.
'Chashitsu' - Herbaciarnia japońska, ogród trójkątny 11:55, 31 sie 2022

Do góry
Yahoo!

No i mamy końcówkę lata idzie powoli jesień na którą bardzo czekam. Zrobiłem już "odjazd" z jacuzzi i przygotowałem już palenisko na kolejny jesienno-zimowy okres aby dalej korzystać oraz się cieszyć herbacianym ogrodem w kolejnym nadchodzącym sezonie.
Standartowo po raz kolejny zapraszam na "wysyp" fotek z ujeciami herbacianego ogrodu.

Pozdrawiam

ps. teraz jest miło oglądać - bo wrzucane fotki są w większym formacie

cdn....
April podbija las... 11:06, 31 sie 2022

Do góry
April napisał(a)

Boszszsz, jakie cudne ujęcie!!!

Cały ogród rzuca na kolana. Bardzo kolorowo, soczyście.
Podkrakowska wieś, foliak, kury i my :) 10:58, 31 sie 2022

Do góry

Podkrakowska wieś, foliak, kury i my :) 10:54, 31 sie 2022

Do góry

April podbija las... 10:48, 31 sie 2022

Do góry
April napisał(a)
Uwielbiam czosnki sinawe-senescens.

KONIEC

Ładniutki róż ma ten czosneczek...bodziszek jeszcze bardziej podkreśla
ten delikatny, delikatesowy różowy
W ogródku Martki 10:44, 31 sie 2022

Do góry
Basis, Joann, Elu, Dziewczyny, z kretem się rozprawię, Elu, do głowy mi nie przyszło, że to zwierzątko kilka cm kamienia może podnieść!

Wiaan, lubię trzcinniki w bliskości róż Nie zawłaszczą zbyt wiele przestrzeni, wcześnie startują, dobry pomysł!

Wiolu, cieszę się na wrześniowe prace. Tymczasem dziś zamiast ogrodu…. jestem na chwilę mimo wszystko w pracy. Korzystam z okazji, pogody i upajam się widokami i kawą

Joann, po remoncie jest jak w nowym miejscu trzeba tylko uporać się z organizacją gratów na nowo. Okna bezwzględnie czekają na drzewa

Zuzo, ojej, bardzo mi przykro, że meczy Was ten wirus. Dobrze, że w miarę łagodnie. Bądź dla siebie wyrozumiała, odpuść co się da, wracaj do pełni sił i radości!

Aguś, hakonki z podziału rosną jak szalone, te kupione nadal w dużej mierze wegetują i nawet ich nie widać na zdjęciu Rabat w kamieniach nigdy nie planowałam ze względu na czasochłonność pielęgnacji. Tu mam próbkę, że to dobre posunięcie. Trzeba wybrać kamienie, wypłukać, siatka o której pisała Ela będzie nieodzowna.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies