Ta trawa wygląda jak rozplenica japońska odmiana 'Rubrum'. Wyjątkowa, kolekcjonerska odmiana. U mnie niestety przemarzła, mimo okrycia na zimę. Widocznie za wcześnie zdjęłam jej czapeczkę z agro. A u Ciebie pewnie cieplej, że tak ładnie się trzyma, co?
A róże, piękne, ech. Ja też wciąż po ostatniej porażce, nie mam odwagi na zakup nowej sadzonki.
Ta trawa także u mnie ma małe szanse dlatego wsadziłam w doniczkach i wyjmę na zimę a wiosną wsadze do większych doniczek i znów wsadzę na miejsce. Bo szkoda by jej było
Ta trawa wygląda jak rozplenica japońska odmiana 'Rubrum'. Wyjątkowa, kolekcjonerska odmiana. U mnie niestety przemarzła, mimo okrycia na zimę. Widocznie za wcześnie zdjęłam jej czapeczkę z agro. A u Ciebie pewnie cieplej, że tak ładnie się trzyma, co?
A róże, piękne, ech. Ja też wciąż po ostatniej porażce, nie mam odwagi na zakup nowej sadzonki.
Ta trawa także u mnie ma małe szanse dlatego wsadziłam w doniczkach i wyjmę na zimę a wiosną wsadze do większych doniczek i znów wsadzę na miejsce. Bo szkoda by jej było
Ale ładne obrazki pokazujesz! Kokornak na drzewie, bluszcz. To fioletowe to szałwie, tak? A jeżówki z trawą, właśnie taki duet mi się podoba, ale nie wiem z czym je połączyć. Rozplenica im pasuje, ale czy ich nie zdominuje?
A ja dziś właśnie Firebird kupiłam. Jak nie znajdziesz, to mogę Ci kupić. Po dychu były.
Jej , po 10 zł?- ja się ciesze że po 18 dostałam. We Florialu miały być, ale nie ma, ale będą po 29, p9, na targu sasiądka widziała po 39!
Dzięki za propozycję, może dopadnę ją w Skierniewicach, a jak nie to Cie będę męczyć.
U mnie jeżówki są koło rozplenicy, na brzegu szałwi, ale rozplenice czekają na inne miejsce. Nie za bardzo chcę je ze sobą łączyć, bo rozplenice będą mocne, duże i fontannowe/przewieszające się. Ja wolę łączyć je z bardziej wyprostowanymi trawami- np z molinią careuleą, żeby trawy wzmagały kształt brył jaki tworzą jeżówki, taki pionowy, ale dodawały im jednocześnie lekkości.
Innym rozwiązaniem są niskie jeżówki i kępiaste trawy, tak żeby jeżówki tylko wychylały się z nich.Ale chyba rozplenice za mocne, chyba że jakieś słabiej rosnące odmiany
tez 'zachorowałam ' na jezówki w czerwonych i pomarańczowych kolorach.
Najbardziej marzy mi się Firebird, ale nigdzie wokół jej nie ma, spróbuje we wrześniu w Skierniewicach je dopaść.
Ale pani wykonawca z która czasem pracuję zdobyła dla mnie jeżówki, niestety bez nazw, ale w kolorach o jakich marzę.
Ma się dowiedzieć jaki to odmiany.
Może jedna z nich to Tiki-torch- ślicznie, słodko pachnie. Ale czerwona chyba jeszcze ładniejsza.
Ale ładne obrazki pokazujesz! Kokornak na drzewie, bluszcz. To fioletowe to szałwie, tak? A jeżówki z trawą, właśnie taki duet mi się podoba, ale nie wiem z czym je połączyć. Rozplenica im pasuje, ale czy ich nie zdominuje?
A ja dziś właśnie Firebird kupiłam. Jak nie znajdziesz, to mogę Ci kupić. Po dychu były.
Małgosiu, ja też się cieszę na ten wyjazd, tym bardziej, że to moja pierwsza taka wyprawa.
Maju, oglądałam twoje cynie. A ostatnio podziwiałam twoje mieczyki.
Teraz chciałabym pokazać moje trawki.
Najbardziej okazały miskant chiński, nazwy nie znam. Już zawiązują mu się kłosy do kwitnienia.
Kostrzewa sina
Imperacie Red Baron wybrałam chyba dobre miejsce. Już ma nowe przyrosty i ładnie się wybarwia.
A ta turzyca z dnia na dzień jest ładniejsza. No i najważniejsze ładnie przezimowała. W tej chwili jest ładniejsza jak na tym zdjęciu.
Moja najnowsza trawa Rozplenica japońska nie ma jeszcze fotki.
Blisko traw rosną rozchodniki. Myślę że to udane towarzystwo.
zanim trafiłam na Ogrodowisko, to miałam w ogrodzie tylko kostrzewę, teraz już zakupiłam miskanty i planuje dalsze trawy
twoje pięknie ci rosną jednak te trawy urokliwe są...
Małgosiu, ja też się cieszę na ten wyjazd, tym bardziej, że to moja pierwsza taka wyprawa.
Maju, oglądałam twoje cynie. A ostatnio podziwiałam twoje mieczyki.
Teraz chciałabym pokazać moje trawki.
Najbardziej okazały miskant chiński, nazwy nie znam. Już zawiązują mu się kłosy do kwitnienia.
Kostrzewa sina
Imperacie Red Baron wybrałam chyba dobre miejsce. Już ma nowe przyrosty i ładnie się wybarwia.
A ta turzyca z dnia na dzień jest ładniejsza. No i najważniejsze ładnie przezimowała. W tej chwili jest ładniejsza jak na tym zdjęciu.
Moja najnowsza trawa Rozplenica japońska nie ma jeszcze fotki.
Blisko traw rosną rozchodniki. Myślę że to udane towarzystwo.
Anito, moja rozplenica jest cała w szczoteczkach. Z 50 już ma. Każdego dnia następne.
Ale jest kupiona w tym roku, jakaś duża i ładna była - może pędzona?
Jedoroczne po urlopie wracają do zycia
Zawilec Honorine Jobert na szt 10 zakwitnął 1, na razie. Rośnie na tle żywopłotu cisowego więc będzie mocno widoczny.
Karmik został przycięty do kostki granitowej a macierznka ma jeżyka zamiast warkoczyków
Rozplenica little bunny i medium zaczyna wypuszczać piórka. Lillte przeżyło szt 3 z 6 a kwitnie jedna, Medium sadzone w tym roku, kwitną wszystkie.
Wczoraj zrobiliśmy zmainę w ogrodzie. Zniknęła jedna linia cisa. Było tam za mokro i prawie wszystkie padły W sumie teraz podoba mi się bardziej. Mamy ogród otwarty
Dla mnie to też rozplenica, na Carex za rozłożysta jest.
Danusiu a czy jest może jakaś odmiana rozplenicy, która nie kwitnie? Albo czy możesz doradzić jakąś zimującą w naszym klimacie soczyście zieloną trawę o takim pokroju?