Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "Gardenarium"

Cały rok w ogrodzie 09:33, 23 kwi 2012

Do góry
Jak u Ciebie było ostatnio z pogodą? Sporo lało czy dało trochę wybuchu ciepła?
Generalnie wszystko wcześniej.
Nasze hortensje urzekające kwiatami przez długi okres :) 09:00, 23 kwi 2012

Do góry
Nie kwaśna tylko lekko kwaśna. Nikt nie każe bukietowych sadzić w kwaśnej.
Nasze hortensje urzekające kwiatami przez długi okres :) 08:59, 23 kwi 2012

Do góry
Hortensja Limelight lubi glebę lekko kwaśną, ale Ph gleby kwaśne jest bardzo ważne w szczególności jak chcemy uzyskać kwiaty niebieskie i dotyczy hortensji ogrodowych (H,macrophylla).
Ja swoje mam w ziemi lekko kwaśnej i podlewam nawozami tylko do hortensji - specjalistycznymi.

Dobrze zrobiłaś, że wymieszałaś glebę. A nawóz stosuj nie wcześniej jak 2 tygodnie po posadzeniu, jak hortensja zacznie rosnąć.
Mini ogródek-maxi problemy czyli prośba o pomoc... 08:33, 23 kwi 2012

Do góry
Chyba o to chodzi

Wg mnie trzeba pod płot posadzić rośliny wyższe, żeby ja się do Ciebie wchodzi wzrok nie leciał na te daszki sąsiada. Ja bym od razu się wysadziła świerkami serbskimi.

Mini ogródek-maxi problemy czyli prośba o pomoc... 08:28, 23 kwi 2012

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Było

Jest

Duuuużo lepiej I spora sysfakcja, że "maczałam w tym palce"

Dokładnie - dzięki Tobie i ogrodowisku Jest czyściutko, porządnie a ja - NARESZCIE WIEM - co dalej Powolutku będę dążyła do wykończenia tego mojego kółeczka Teraz jak patrzymy na przedogródek to zęby bolą
Mini ogródek-maxi problemy czyli prośba o pomoc... 08:25, 23 kwi 2012

Do góry
Było

Jest

Duuuużo lepiej I spora sysfakcja, że "maczałam w tym palce"
DUŻY OGRÓD małej ogrodniczki 1 08:24, 23 kwi 2012

Do góry
Gardenarium napisał(a)

Dziewczyny, ależ jestem z Was zadowolona, że się zorganizowałyście, no i takie wspaniałe spotkanie. A Wy - brak słów, takie śliczne że nie wiem co. A te uśmiechy

No i nie sposób pominąć płaszcza Irenki i jej butów, jeśli nikt nie zwrócił na to uwagi

a teraz lecę szukać kubeczków

Danusiu, a jakie my jesteśmy zadowolone
Ale to wszystko dzięki Tobie i Twojemu Ogrodowisku!!! Dzięki Tobie się poznałyśmy, więc dzięki Tobie to spotkanie! Dzięki, dzięki, dzięki !!!
Mini ogródek-maxi problemy czyli prośba o pomoc... 08:23, 23 kwi 2012

Do góry
Pada, to fakt Pokaż zdjęcie przedogródka, przypomnij
Ogród nie tylko bukszpanowy - część II 08:19, 23 kwi 2012

Do góry
Po to są właśnie kompozycje sezonowe, to samo przez cały rok by mnie zdecydowanie znudziło. Wszak jestem nieco zwariowaną ogrodniczką
Liczę że obecna kompozycja wytrzyma do 10 maja. Potem już zrobię dekoracje letnie.
Wątek o tym, że ......nie umiem:) 07:33, 23 kwi 2012

Do góry
Jagna, przywiąż winobluszcz, a potem jak się czepnie to zdejmiesz sznurek.
Wątek o tym, że ......nie umiem:) 07:32, 23 kwi 2012

Do góry
kraania napisał(a)
Jagna jutro spakuję Anabellki i we wtorek wyślę. Wyjmę je chyba z doniczek, żeby było lżej? Musżę pomyśleć jak je zapakować .

Owiń w strecz, i układaj na przemian bryłami, posklejają się ze sobą i nie będą latać po paczce. Tak pakujemy róże w Anglii do walizy
Mój wymarzony ogród...kiedyś będę go mieć:) 07:29, 23 kwi 2012

Do góry
Odpowiadam w sprawie bluszczu. Mira wypowiada się w sprawie winobluszczu, bo trójklapowy to winobluszcz nie bluszcz Bluszcz jest zimozielony i polecam, ale jak płot jest ażurowy to może przemarzać. Więc tak pól na pól. A wiinobluszcz nie przemarza, ale rośnie eksapnsywnie jak się już zakorzeni.

Barwinek jest ładny, ale dla mnie to roślina za mało ozdobna. Owszem jest piękna na wiosnę jak kwitnie, ale wiosną często wygląda źle, trzeba ją przycinać do zera - wtedy ślicznie odbiją świeżutkimi listkami. No i z tym śmieceniem to prawda.

Obok lawendy zastosowałabym trzmielinę, fajna jest żółta Em. Gold, chyba byłaby lepsza od barwinku.
Co nie oznacza że to jest jedyna mozliwość Możesz i barwinek posdzić, ale on jest bardziej kępowy i te kępy są wyraźnie widoczne, a potem plątanina odrostów ukorzeniających się wokół. Jest "mniej porządny" zdecydowanie od trzmieliny.

Dodam jeszcze że żółta trzmielina będzie ładnie kontrastowała z niebieską lawendą.
Ogród nie tylko bukszpanowy - część II 07:26, 23 kwi 2012

Do góry
Gardenarium napisał(a)

Szkoda, że piękno kwiatów tak szybko mija...
Śliczna pogoda na prace w ogrodzie, ciepło i słonecznie

Jolu, wcale nie tak szybko, ja je mam już długo, w marcu już były.

To i tak zdecydowanie za krótko Ale może gdyby kwitły cały czas to by tak nie zachwycały...
Ogród nie tylko bukszpanowy - część II 07:20, 23 kwi 2012

Do góry
monteverde napisał(a)

Mnie intrygują kolory...dlaczego jedne firanki niebieskie, a inne czerwone?

A ja dopiero teraz to zauważyłam, myślałam, że wszystkie różowe
A może kwiaty męskie i żeńskie? Albo to co przekwita robi się niebieskie czyli blaknie. Na jednym kwiatku jest i taki i taki kolor.
DUŻY OGRÓD małej ogrodniczki 1 07:14, 23 kwi 2012

Do góry
asc napisał(a)
A tak wogle to wygladacie jak zz eliemnacji Misss Ogrodowiska..fianłowa piątka

To samo pomyślałam., Koniecznie muszę pogadać z Irenką na temat wystrzałowych kaloszek na Święto Róż Jakiś link do sklepu by wystarczył
Kubki widziałam, tym bardziej muszę o tych naszych ogrodowiskowych pomyśleć.
DUŻY OGRÓD małej ogrodniczki 1 07:05, 23 kwi 2012

Do góry
Wieloszka napisał(a)

Od prawej: Irenka, Noemi, Wieloszka, Marzenka. Aga dojechała później.

Dziewczyny, ależ jestem z Was zadowolona, że się zorganizowałyście, no i takie wspaniałe spotkanie. A Wy - brak słów, takie śliczne że nie wiem co. A te uśmiechy

No i nie sposób pominąć płaszcza Irenki i jej butów, jeśli nikt nie zwrócił na to uwagi

a teraz lecę szukać kubeczków
Dla odmiany czas na zmiany... 23:37, 22 kwi 2012

Do góry
beta napisał(a)

Trzeba siąść na tarasie, a w okolice hardkorowego budyneczku ustawić facetów z grabiami do góry, którzy będą imitować drzewa i zobaczyć w jakiej odległości posadzić świerki żeby dobrze zasłoniło.
Można walnąć też wcześniej drzewo liściaste np tulipanowca na 2.5 metrowym pniu dodatkowo, wtedy z okien na piętrze nie będzie widać.

Danusiu -rozbrajasz mnie -"facetów z grabiami do góry"
ja chyba jakąś głupawkę dostałam, przepraszam

Grabie w dłoń i udają wysokie drzewa, u mnie tak chłopaki latali po ulicy a ja wyglądałam z okna kuchni, żeby pozasłaniać co trzeba. Wtedy wiesz czy miejsce dla drzewa jest dobre. Z dużym drzewem ciężko latać po działce i przymierzać
Dla odmiany czas na zmiany... 23:21, 22 kwi 2012

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Trzeba siąść na tarasie, a w okolice hardkorowego budyneczku ustawić facetów z grabiami do góry, którzy będą imitować drzewa i zobaczyć w jakiej odległości posadzić świerki żeby dobrze zasłoniło.
Można walnąć też wcześniej drzewo liściaste np tulipanowca na 2.5 metrowym pniu dodatkowo, wtedy z okien na piętrze nie będzie widać.

Danusiu -rozbrajasz mnie -"facetów z grabiami do góry"
ja chyba jakąś głupawkę dostałam, przepraszam
Dla odmiany czas na zmiany... 23:19, 22 kwi 2012

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Radziłabym posadzić świerki serbskie co 1 m, gęsto i najlepiej duże, tak jak ja zrobiłam żeby zasłonić nieotynkowane mury garażu u sąsiadki. Teraz mam super sąsiadkę, ale garaż już zasłonięty.

Dla odmiany czas na zmiany... 23:19, 22 kwi 2012

Do góry
Bliskie sadzenie wbrew pozorom wcale może nie wysłonić, a warunki dla krzaczorów będą gorsze.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies