Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Wichrowe wzgórze

Wichrowe wzgórze

Milka 15:51, 23 kwi 2012

Monic napisał(a)

No to nie mam tu nic do roboty

Wygląda pustawo, ale lada chwila rozkwitną szafirki, białe narcyze i tulipany. Jest też masa niezapominajek. Może faktycznie powinnam jednak pomyśleć o zmianie...
Danusiu, dziękuję za porady i zwrócenie uwagi na naadzenia fachowym okiem.
O trzmielinie lub runiance myślałam na tę rabatę, którą dopiero tworzę

Piękny szkielet i kulki
Gardenarium 15:53, 23 kwi 2012

Od razu trzeba dociąć cisy żeby były poziomo.

Instagram Ogrodowiska
Monic 16:12, 23 kwi 2012

Pszczelarnia napisał(a)
Moniko, szkielet już jest piękny i szlachetny. I to najważniejsze. Doczytałam o różach i zdziwiła mnie Fairy. A może biało - zieloną trzmielinę tutaj? Cisy piękne (od razu bezpośrednio pytam o cenę). Jest nad czym drżeć. Rabata nie skończona a już podziwiam kancik.

dziękuję
Kanciki są piękne dzięki wspaniałemu nożykowi Yeoman kupionemu w sklepie Danusi
Cena cisa na żywopłot nie jest mała, ale są naprawdę ładne. Kosztowały 70zł/szt.
Monic 16:16, 23 kwi 2012

popcarol napisał(a)
Fajna ta nie skonczona rabata Kancik piekny. Cisowe kule super!
Drogie byly? Moge prosic o zrodelko?
Dzieki!
pozdrawiam, bede podgladac!

Kule cisowe niestety u nas nie do kupienia - ja je kupiłam od takiego starszego Pana jesienią. Mam ich łącznie 6szt. i niestety więcej się nie dało. Myślę jednak, że można kupić w Nielepicach, gdzie kupowałam te na żywopłot i formować na kulki. Pewnie trzeba by było wybrac grubsze okazy i długo to potrwa, ale może i byłoby to rozwiązanie?
Niestety ani na pniu, ani takich niskich kulek cisowych w naszych rejonach nie spotkałam. Wiem, że Syla kupiła śliczne kule na pniu w Krakowie, ale ja osobiście nie spotkałam.
Monic 16:21, 23 kwi 2012

Danusiu, cisy ciachnę jak radzisz, żeby wyrównać. Tylko kiedy lepiej? Teraz, czy jak puszczą nowe pędy?
Proszę o poradę w sprawie takiej - czy przy daglezji (na obrzeżu) posadzić bukszpaniki pstre, czy lepiej trzmielinę? A może jeszcze coś innego? Bardzo mi się podoba ostrokrzew Golden Gem, ale u nas nie ma szans na kupno.
I jeszcze - co posadzić nisko przy kulkach? Dysponuję wrzoścami żółtymi o białych kwiatach (uciekła mi nazwa), które kupiłam już jesienią. Myślałam też o obrzeżach z żurawek, ale teraz im więcej o tym myślę, tym bardziej nie wiem czego chcę To dość długa rabata - ma ok.16m długości i jakieś 2m szer.
Gardenarium 18:30, 23 kwi 2012

Cisy tnij teraz.

Pod daglezją posadź trzmielinę. Koło kulek posadź różne rośliny paskami albo kreskami i żurawki i wrzośce (Golden Starlet?), pachysandrę.

Za kulkami może trawy? Miskanty rozplenice, tylko takie nie kładące się.

Instagram Ogrodowiska
Gardenarium 18:32, 23 kwi 2012

Jako przedłużenie cisów choinę kanadyjską i też możesz ciąć, potem tuje żółte np 3 szt, a przed tujami bordowy pas berberysu też go ciąć. Przed choiną cyprysiki żólte, a przed cisem białe miskanty. Dobieraj na zasadzie różnicy kolorów nie wszystko zielone i nie wszystko żólte.

Instagram Ogrodowiska
Monic 19:39, 24 kwi 2012

Gardenarium napisał(a)
Cisy tnij teraz.

Pod daglezją posadź trzmielinę. Koło kulek posadź różne rośliny paskami albo kreskami i żurawki i wrzośce (Golden Starlet? )pachysandrę.

Za kulkami może trawy? Miskanty rozplenice, tylko takie nie kładące się.

Trzmielinę - jaką odmianę? Żółtą - Emerald Gold, jak z przodu domu?

Pachysandra mi się bardzo podoba - nie będzie zbyt trudna do opanowania? W jakiej odległosci między doniczkami sadzić?
Miskanty Gracillis kupiłam właśnie. Widziałam też w ogrodniczym Zebrinusy, ale nie wiem, czy one lubią mój ogród. Z ubiegłorocznych tylko w jednej kępie coś zielonego wychodzi, a pozostałe 3 śpią lub przemarzły.. ?

Wrzośce - tak, właśnie te Golden Starlet mam - troszkę zmarzły w zimie niektóre krzewinki (niestety nie były zbyt duże), ale mam nadzieję, że się rozbudują jak je przytnę.

Monic 19:44, 24 kwi 2012

Gardenarium napisał(a)

Jako przedłużenie cisów choinę kanadyjską i też możesz ciąć, potem tuje żółte np 3 szt, a przed tujami bordowy pas berberysu też go ciąć. Przed choiną cyprysiki żólte, a przed cisem białe miskanty. Dobieraj na zasadzie różnicy kolorów nie wszystko zielone i nie wszystko żólte.

Danusiu, tam jest tylko przerwa między kolejnymi cisami. Mam już zamówione te brakujące. Powinny przyjechać lada dzień. Muszę jednak przyznać, ze Twój pomysł na obsadzenie baaaardzo mi się spodobał.
Białe miskanty - jakie to są? Jaka odmiana?
Monic 19:50, 24 kwi 2012

Danusiu, dziękuję