Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Mój wymarzony ogród...kiedyś będę go mieć:)

Mój wymarzony ogród...kiedyś będę go mieć:)

Gardenarium 15:22, 23 kwi 2012

kaisog1 napisał(a)
Stół, bomba Krzesła wytargaj z czyjejś piwnicy lub z targu staroci i będzie git

Jakieś dębowe i tak samo postarz.

Instagram Ogrodowiska
popcorn 15:23, 23 kwi 2012

Bukszpaniki na skarpetki
Gardenarium 15:26, 23 kwi 2012

Ana napisał(a)
Zakwitły moje miniaturowe żonkile na rabatce za huśtawkami....W rogu jest bukietowa hortesja NN, dopiero zaczyna pączkować (dużo tam cienia), dosadzę jej drugą kolezankę NN, a żurawki i żuraweczkę przesadzę gdzie indziej - a w to miejsce wsadzę kulki z soczystozielonej tawuły (jakby nie było inspiracja od "lecącej w kulki" Ani ), żeby rozjaśnić ten zacieniony kąt - co Wy na to?

Na trawnik nie patrzcie - akurat na fotce jest dzień po wertykulacji

Ten kąt rozjaśnisz dereniem Elegantissima. Ma białe liście, albo hortensją Limelight plus miskant Variegatus.

Instagram Ogrodowiska
Gardenarium 15:27, 23 kwi 2012

NIe wiem gdzie to wrzosowisko

Instagram Ogrodowiska
arcobaleno 15:36, 23 kwi 2012

O tu:
Ana napisał(a)
I kolejny problem mam (chyba nie ma u mnie ANI JEDNEJ rabaty, z ktorą nie byłoby problemu, straszna noga jestem )

Zrobiłam przemeblowanie na wrzosowisku, poprzesadzałam Rh, ktore już były, dosadziłam dużą Nową Zemblę, jodłę wykopałam i wsadziłam śliwę wiśniową Pissardi.

Z przodu chcę dokupic jeszcze jeden Rh (jak spojrzycie na 1 fotkę, to ten nowy stworzy z resztą takie koło wokół śliwy)
Teraz pytania -

1. co dać wokół śliwy pod stopy?

2. czy z tyłu dosadzić miskanty? (tam w prawym rogu, w kącie z tujek rośnie jeszcze hortensja ogrodowa)

3. co posadzić na obwódkę? Trzmielinę, trawy, a może ilex crenata Golden Gem?

nika 18:24, 23 kwi 2012

Ana, czy Ty chcesz, żebym tu z zazdrości pękła???!!!!
Ten stół jest boski!!! Ja też taki chcę!
W ogóle baaaardzo podobają mi się zmiany, jakie zachodzą na Twoim tarasie Och, jak przyjemnie musi się tam pić kawkę
O takim zadaszeniu też marzę... marzę... i jak narazie mogę sobie tylko pomarzyć
A kuta taca - śliczna

Ja ciągle coś przesadzam, nawet teraz, więc ja bym pewnie przesadzała Z tym, że moje roślinki młode i posadzone jesienią zeszłego roku, więc pewnie nie zdążyły się dobrze ukorzenić. Ale niedługo zamierzam zaadoptować "dorosłe" bukszpany z ogrodu mojej teściowej, więc się okaże czy jeszcze można
Gardenarium 20:20, 23 kwi 2012

arcobaleno napisał(a)

Zrobiłam przemeblowanie na wrzosowisku, poprzesadzałam Rh, ktore już były, dosadziłam dużą Nową Zemblę, jodłę wykopałam i wsadziłam śliwę wiśniową Pissardi.

Z przodu chcę dokupic jeszcze jeden Rh (jak spojrzycie na 1 fotkę, to ten nowy stworzy z resztą takie koło wokół śliwy)
Teraz pytania -

1. co dać wokół śliwy pod stopy?

2. czy z tyłu dosadzić miskanty? (tam w prawym rogu, w kącie z tujek rośnie jeszcze hortensja ogrodowa)

3. co posadzić na obwódkę? Trzmielinę, trawy, a może ilex crenata Golden Gem?

Wokół śliwy to w stopy nic nie sadź bo Rh zasłonią. Dałabym je bliżej pnia. Pod tuje można posadzic białe miskanty Variegatus lub Morning Light. Nie rób obwódki tylko więcej wrzosów ale innego koloru tu trzeba posadzić, Daj bardziej jaskrawe. Te co są to bardzo smutne Nic nie ożywia tej rabaty.

Instagram Ogrodowiska
Gardenarium 20:21, 23 kwi 2012

Wiem, ja bym ją jeszcze tu gdzie śliwa uniosła lekko, środek wyżej 30 cm, Wtedy lepiej wrzosowisko będzie wyglądało.

Instagram Ogrodowiska
justi 20:31, 23 kwi 2012

Stół bomba! Wczoraj wysłałam kuzynce link ze stronką i tam był podobny. Może jej tata zrobi. Mają się zastanowić.
Ana 21:53, 23 kwi 2012

Danusiu dziękuję - całośc rabaty unieść? to znaczy, że musiałabym jeszcze raz wysadziś i wsadzić Rh, śliwę i wrzosy?
Te wrzosy teraz smutne, bo przekwitły (już je ścięłam) no i brudnie były po tym przesadzaniu trochę.

Tak wygladały jesienią

to może dosadzę wrzośce, kwitna wiosną i ożywią rabatę? A ostrokrzewu tu nie dawać?