Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Ogród tworzę nowoczesny czyli wewnętrzna walka jak nie zostać kokoszką :) 09:05, 24 kwi 2014

Do góry
Agnieszka-dziś od rana siadłam do tej zagadki z ginnalem:
i tu na jednym z linków od ciebie http://www.drzewakrzewy.pl/ciekawe_artykuly/artykul/klony jest takia informacja ważna:
klon tatarski (Acer tatarcum) czy klon Ginnala (Acer tataricum ssp. ginnala). Oba wyróżniają się ciekawymi czerwonymi przed dojrzeniem owocami i wspaniale barwią się jesienią - klon tatarski na żółto a klon Ginnala na czerwono,

i obszukałąm stare fotki moje i tu jest zdjecia mojego drzewka w dniu 16.09.2014 wyidać że zaczyna się czerwienić do dołu:

Mój ogród 08:56, 24 kwi 2014

Do góry
Cd. mojego wiosennego ogrodu.
Szachownice.

Brunera już przekwita.

Trawa sesleria najwcześniejsza trawa już kwitnie.

Szafirki najbardziej niebieskie z niebieskich.

Pierwiosnki podzielone w zeszłymr roku.

Tulipany, tulipany...... niektóre jeszcze nie kwitną. Inne w pąkach.

Trochę nacieszyłam oczy, obym mogła wrócić tam jak najprędzej.

Problemy z tujami 08:54, 24 kwi 2014

Do góry
We wrzesniu 2014 posadzilam 2 duze Thuje plicata Zebrina
Na zime mocno zrudzialy ale teraz rudosc odpuscila i pokazalo sie wiecej zieleni,
ale kolor chyba nie jest najlepszy
Żywa, ladna zielen jest w srodku, a im blizej brzegow tym kolor bledszy az do rudawego zabarwienia na koncach galazek
Przesadzenie dla takich duzych drzew (3-3,5m) napewno nie jest obojetne, ale czy taki syan teraz jest normalny ?
Czekac az dojda do siebie czy cos robic ? Czy to moze poczatki jakiejs choroby ? Jak temu zapobiec ?

Ogród pod Jarząbem 08:52, 24 kwi 2014

Do góry
Witam serdecznie, chciałam wam pokazać postępy jakie poczyniliśmy w naszym małym przydomowym ogródku. Bardzo proszę o wszelkie komentarze, sugestie. Jestem ciekawa waszej opinii dotyczacej rozmieszczenia roślin, podpowiedzi czego wg was brakuje, tzn jakie rośliny jeszcze posadzić. Rabaty są od strony północnej. Proszę was o podpowiedź co mogłabym posadzić na tym kawałeczku przed domem, zdjęcie numer 2. Chciałabym coś kwitnącego ale zarazem coś co bedzie rosło w cieniu. Liczę na wasze pomysły Jeszcze jedno, w miejscach gdzie nie ma kory bedzie kamyk, na razie wygląda to nie ciekawie ale niebawem bedzie uzupełnione kamieniem.
Ogrodowe skarby 08:50, 24 kwi 2014

Do góry
Widok bajeczny Strasznie Ci zazdroszczę takiego strumyczka w ogrodzie.

Ogród ogrodniczki 08:49, 24 kwi 2014

Do góry

Mój ogród 08:48, 24 kwi 2014

Do góry
W drugi Świąt między odwiedzinami w szpitalu wpadłam na działkę na 3 godziny . Trawa urosła, trzeba kosić, dużo wiosennych kwiatów kwitło, pogoda była cudna. Popatrzyłam, zrobiłam fotki i pojechaliśmy. Jak będzie dalej nie wiem, wszytko zależy od stanu zdrowia mojej mamy. A dzisiaj chciałam wam pokazać mój wielkanocny ogród.
Fiołki zakwitły u mnie pierwszy raz. Nie wiedziałam że mają piegi.

Biedronkowe tulipany.

Te też z Biedronki, bardzo mi się podobają. Etykietę z nazwą mam na działce. Niewysoki i półpełne.

A to zbliżenie tego tulipka.

Miodunki dalej szaleją.

Ogród ogrodniczki 08:47, 24 kwi 2014

Do góry

Zakładanie trawnika z siewu - trawnik z siewu 08:47, 24 kwi 2014

Do góry
Wysiew byl rowno tydzien temu, oprocz, perzu, chwastow smieci z brzozy i skrzypow ??, ktore nie wiadomo skad sie wziely, ( przedz zimą sypałam dolomit) zobaczylam dzisiaj jakies kielki, glownie tam gdzie nasiona zostaly przyproszone ziemia
poza tym jakby malo bylo problemow, zaczely mi tam buszowac mrowki drazac korytarze pod powierzchnia
czy zdaży wyrosnac przed chwastami ?
czy zageszczenie jest prawidlowe, czy raczej trzeba bedzie dosiewac ?

Ogród ogrodniczki 08:45, 24 kwi 2014

Do góry

Ogród ogrodniczki 08:43, 24 kwi 2014

Do góry

Ogród ogrodniczki 08:41, 24 kwi 2014

Do góry

Blaski i cienie nowego życia 08:39, 24 kwi 2014

Do góry
gierczusia napisał(a)
Ulka ... Buziaki i gratulacje na pól tałzena kffiatucha zaraz poszukam

Elu piękny kwiatuch, dziękuję. Jakoś zleciało pół wątku
i ponad 2 lata na forum też ..we wspaniałym klimacie

malgorzata_szewczyk napisał(a)
Ula 500 Gratki No a maluchowi życz od nas zdrówka

Małgosiu, Twoje tulipki są oryginalne. dzięki. Zdrówko teraz potrzebne nam obu

Agania napisał(a)
Gratki Uleczko i życzym zdrowia maluszkowi synusiowi..................kwiatuch dla Cię

gratuluję magnolki

Kwiatuchy przyjmuję, wreszcie się mój wątek umai dziękuję za wiosenne kolorki. U mnie mgła, czekam na słońce i pozdrawiam Cię
Ogród ogrodniczki 08:39, 24 kwi 2014

Do góry
A teraz kilka obiecanych zdjęć z mojego ogrodu z dnia dzisiejszego.
Niestety nie mam kiedy robić zdjęć a u nas dziś rano była mgła,więc zdjęcia mgliste są

Ogródek....kiedyś będzie ! :) 08:35, 24 kwi 2014

Do góry
fragment mojej cebulowej grzadki
tak troche bez pomyslu wykonane obrzeze, z tego co mialam, wiec bez dodatkowych kosztow
jakos brakuje mi pomyslow na ten lupek...
jak przekwitna cebulowe, to mam nadzieje na pierwszy plan wyjdą tawułki, hosty, bergenia, liriope szafirkowe
rabatka jest po stronie polnocnej i slonce swieci tylko rano do ok 10-12

i jeszcze kruszyna Fne Line, listki jeszcze urosna, ale ma wg mnie ciekawy pokroj, widzialam ja po raz pierwszy

a tu beda pierwsze szyszeczki na koreance, ktora 2 lata temu stala w domu na Boże Narodzenie

i jeszcze moja sliczna "jarzebinka" Flanrock

a to jablonka ozdobna Red Sentinel, pewnie jutro juz beda kwiaty

i kupiona wlasnie wczoraj karlowa jablon, niestety sprzedawca nie znal odmiany
zobaczymy czy beda owoce....

Tulipan - Tulipa 08:12, 24 kwi 2014

Do góry
Nie trzeba do tego specjalistycznej wiedzy. Wystarczy poznać klasyfikację tulipanów, tylko może tak bardziej opisowo napisaną jak w moim ogrodzie. Tulipany kwitną dokładnie jak są przypisane do grup, czyli wczesne pojedyńcze razem i tak samo podwójne wczesne, Triumfy, mieszańce Darwina, itd... Jeśli znamy odmiany w swoim ogrodzie, to możemy je przypisać do poszczególnych grup i już będziemy dokładnie mieć wszystko uporządkowane w czasie kwitnienia.
Co do duetów, dwóch odmian posadzonych naprzemiennie, to oczywiście spotyka się takie nasadzenia. Kwestia gustu. Osobiście tak nie uprawiam tulipanów, bo wtedy mi sie gubią indywidulane cechy odmiany. Ale dla ogólnego wrażenia na rabacie oczywiście można. Sam sobie obiecuję aby posadzić której jesieni "Black Parrot" i "White Parrot" razem. Efekt nie tyle jest czarno-biały co niesamowity.
Jak wspomniałem większość nasadzeń tulipanów to jednak solitery na rabatach z bylinami czy na rabatach stricte tulipanowych jak w ogrodach Keukenhof. Poniżej zdjęcie nie moje, autorstwa kolegi Sylwestra Woynowskiego, od którego mam prawo do publikacji. Grupa mieszańców Darwina, na pierwszym planie czewony "Parade" (1951)...

I skromniejsze grupy w moim ogrodzie - "Antoinette" (Późny pojedyńczy, 1996). Odmiana wielokwiatowa, efekt posadzonych 5 cebul jesienią. Jeden tulipan, a jakby były dwa...

"World Expression" również odmiana Późna pojedyńcza (1992) w dwóch kolorach...

Także duet tulipanowy to może też być w kolorze, niekoniecznie muszą być zaraz dwie odmiany.

Pozdrawiam,
Piotr
Grubej dyni zmagania z naturą 07:58, 24 kwi 2014

Do góry
Moje pierwsze "trawki" w ogrodzie - czarny konwalnik
Zielono mi! 07:18, 24 kwi 2014

Do góry
Prawie jak w maju, czyli kwitną floksy szydlaste.

I tworzą nieprzebrane kobierce.
Moja pierwsza hortensja w ogródku. 07:08, 24 kwi 2014

Do góry
Wczoraj u mnie mocno polało, a dzis mgła

Moja bajka 06:46, 24 kwi 2014

Do góry
Katkak napisał(a)
Kwiatuszki w oczekiwaniu na posadzenie
...

a ja myślałam, że już posadzone
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies