Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród dla Agusi

Ogród dla Agusi

akanta 23:21, 08 cze 2014

Pierwsze kwiaty Edenki przekwitają

..i Souvenir de la Malmaision

akanta 23:26, 08 cze 2014

Dzięki za odwiedzinki ..odpowiem jutro ...padam...do podusi.
akanta 20:08, 09 cze 2014

bartek_luberda napisał(a)
Piękne widoki

Dziękuje ,to miłe skoro się podoba.
akanta 20:16, 09 cze 2014

Agatko wszystkie bezpieczne sposoby są dobre ...zależy co jest pod ręką.Trochę ich miałam ale ulewne deszcze pomogły mi w spłukiwaniu i teraz widzę ,że skutecznie.A tam jakieś pojedyńcze to wolę mechanicznie niż dzwigać ten opryskiwacz bo to najgorsza czynność jak dla mnie w ogrodzie.
akanta 20:25, 09 cze 2014

dajana napisał(a)
Twoje róże już w pełnym rozkwicie a moje dopiero rozwijają pąki Miałam do tej pory jeden w pełni rozwinięty kwiat, ale mi zeżarły chrząszcze.Odpisałam ci u siebie więc nie będe się powtarzała

Ja też czytałam że tam gdzie jest dużo mrówek są i mszyce bo własnie one je roznoszą i przechowują na zimę w swoich kopcach Dokładnie tak jak pisze Agata .Niestety mrówek mam w tym mroku ogromnie dużo wszystkich maści od czarnych małych, po duże i rude które bardzo gryzą Mieszkam otoczona lasem więc zawsze mrówki u mnie będą jednak w tym roku jest ich ogromnie dużo .Zaobserwowałam dzisiaj mrówki na jabłuszku rajskim chodziły po mszycach ale ich nie zbierały Jutro podejrzę ich drogę i cel Miłego wieczoru Aniu

Robactwa po takiej zimie pełno,nigdy tak nie miałam też różne skutki widzę.Ale cóż ..taki świat przyrody.Kosy i szpaki biegają po trawniku jak kury,grzebią pod ściółką pewnie za ślimakami,małe ptaszki objadają też mszyce więc ten łąńcuch pokarmowy się zamyka kołem.
Nie nacieszyłam się piwoniami/deszcze/ więc może róże trafią na lepsze warunki pogodowe ,pączków jest sporo.
MonikaH 09:53, 10 cze 2014

w tym roku mszyc, mrówek do woli na różach, jaśminowcach, wiciokrzewach, porzeczkach
nie wiedziałam o przechowywaniu przez zimę, ale czytałam o hodowaniu i ochronie mszyc przez mrówki już na pędach w celach spadziowych

ależ leje i grzmi właśnie w Poznaniu, za oknem ciemno, ale za to cudne powietrze się zrobiło

wymyśliłam, ze muszę przesadzić coś, zapomniałam nazwy i zwolni mi się miejsce na krzaczek róży może róża glauca? - czy to jest duży krzak?
akanta 20:23, 10 cze 2014

MonikaH napisał(a)
w tym roku mszyc, mrówek do woli na różach, jaśminowcach, wiciokrzewach, porzeczkach
nie wiedziałam o przechowywaniu przez zimę, ale czytałam o hodowaniu i ochronie mszyc przez mrówki już na pędach w celach spadziowych

ależ leje i grzmi właśnie w Poznaniu, za oknem ciemno, ale za to cudne powietrze się zrobiło

wymyśliłam, ze muszę przesadzić coś, zapomniałam nazwy i zwolni mi się miejsce na krzaczek róży może róża glauca? - czy to jest duży krzak?

A ja mam upały ale ziemia jeszcze dość mokra po tych długich ulewach.Muszę podlewać tylko tam gdzie słońce cały dzień naświetla.Ale już pod koniec tygodniama się ochlodzić to i dobrze bo z powodu komarów i temp.trudno plewić.
Róża Glauca to będzie duży krzew ok 2m wys.a na szer.pewnie więcej.Nie kwitnie długo ,ja ją mam zwłaszcza dla tej sinej zieleni na tle brzóz z trawami no i dla koralików dla ptactwa.
akanta 20:38, 10 cze 2014

Kwitną jeszcze młodziutkie iryski i magnolia nielicznymi kwiatami i aster alpejski

akanta 20:49, 10 cze 2014

Jeszcze kwitnie Rutewka orlikolistna

R.Grootendorst

R.Hansa

...i R.rugosa

akanta 20:59, 10 cze 2014

R.rdzawa i glauca

R.Rumba

R.Alchymist