Już widziałam że muszę je posegregować wielkością, kolorystyką i rozsadzić. Zrobiłam to dopiero po kwitnieniu w 2022, więc rabata znów na chwilę straciła swój urok, przy okazji poprawiłam obwódkę bodziszkową. Została ogarnięta w całości.
Jest w 100% skończona na tyłach rośnie Red Baron, który jesienią świeci czerwienią. Ale najlepsze są chyba molinie, bo górują nad wszystkim i przyciągają uwagę
A na jednym końću posadzony dąb błotny świetnie przyrasta i równie pięknie przebarwia się jesienią
Październik 2021 i Czerwiec 2022
Historia rabaty liliowcowej
Jest wąska i bardziej jednolita, kształt jakby banana. Właściwie sama nazwa mówi, że powstała z liliowców, ale jej ubarwieniem stały się obwódki, z których jestem bardzo zadowolona
Początki z 2020, powstała w tym samym okresie co duża rabata lecz jako pierwsza.
Sierpień 2020
Rabata powstała na trawniku, wyłożona pudełkami i usypana nad poziomem trawnika z ziemi wymieszanej z korą. A następnie pokryta słomą.
Maj 2021
Słoma powstrzymała rozwój małych chwastów.
Czerwiec 2021
Bodziszki z malutkich sadzonek pięknie zakwitły jako obwódka z jednej strony już mnie cieszyła
Po ścięciu bodziszków udało mi się ją ogarnąć do porządku i zaczęły zagęszczać się liliowce
Jakiś biegun zimna u Was? u mnie mały minus, śniegu trochę,już idzie zmiana na plus.
Ta rabata którą opisuję to jednanajwiększa że wszystkich. A ziemii wcale nie mam dobrej, twarda zbita glina. Sadziłam jakby na powierzchni obsypując ziemią z worka, korą i gliną. Potem obłożyłam słomą. Pod matą jakoś przetrwały rośliny pierwszą zimę, wiosną dokładałam słomę. Pokażę Ci robocze fotki to się zdziwisz. Jedyne co to u mnie jest dość mokro od 3 lat więc rośliny mają się nieźle.
Najgorsza była pierwsza wiosna 2021, chwasty rosły wszędzie, okrywałam miejsca kartonami a potem słomą, żeby je powstrzymać zanim rośliny się rozrosną
Oczywiście w 2022 już było normalniejsze plewienie i efekty uzupełniania luk też wyszły na dobre. Rewelacyjny na tej rabacie jest rdest i liliowce jako wypełniacze oraz kuklik wiosenny potem ukryty pod rozplenicami musi czekać, zwykle go ścinam po kwitnieniu i odrasta.
Ten zielony z lewej przypomina Miłka- nie mam w ogrodzie, więc potraktujcie to tylko orientacyjnie. Drugi przypomina Śmiałka darniowego, u mnie ma niższą kępę a tu jakiś olbrzym z kępy wyrastają długie zwiewne kwiatostany, ja mam jasne w kolorze. Można poszperać w odmianach na internecie.
Mirko, jak Ty wykopałaś tą trawę? Jaką masz ziemię? Bo u mnie z gliny nie łatwo wykopać Musisz od wiosny sprawdzać ewentualne odrosty dla bezpieczeństwa
Gratulacje taką pracę zrobić i tak równo!
molinie są to zjawiskowe trawy, chyba po jednej na każdej stronie starczyłoby, rosną wielkie i rozkładają kłosy na boki dość szeroko, raczej w środek rabaty bym dała.
Fajne roślinki kupiłaś
Jednak zanim drzewa urosną dokonałam jeszcze jednej zmiany, wydłużyłam rabatę i posadziłam dodatkowo 3 jarząby, uzupełniłam liliowcami. trawami i różami. Jarząby fajnie uzupełniły przestrzeń. Teraz trzeba przeczekać kolejną zimę
zrobiłam trochę porządków w zdjęciach i znalazłam ciekawe fotki z początków dużej rabaty.
Man nadzieję, że nie zanudzę Was powtórką w nieco innym wydaniu
W 2020 zrodził się plan rabaty, na którą były zakupione już pierwsze rośliny: wysokie trawy, choiny kanadyjskie, buki i wyhodowane sadzonki tawuł i hortensji.
2020
Tworzenie rabaty przyśpieszyły prezenty z hortensji, rozplenic i hakonek. W sierpniu pomimo upałów trzeba było sadzić rośliny. Równocześnie spełniałam swoje marzenie o rabacie liliowcowej, która powstawała obok (o niej następnym razem). Rozplanowanie nie było łatwe, dzisiaj to widzę, dla rozplenic mogłam zostawić więcej miejsca.