Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Pachnący różami, malowany bylinami

Pachnący różami, malowany bylinami

ewsyg 22:13, 02 maj 2023

vita napisał(a)
Jej, taki wielki i zadołowany? To trud będzie przy sadzeniu

Przyznam się, ze mam obawy co zobaczymy jak go wydobędziemy z ziemi.

ElzbietaFranka 23:37, 02 maj 2023

Mam dużego wiążą i raczej skłaniamy sie ku temu aby go wyciąć. Ma na liściach narośla czyli galasy raczej nie do wytępienia.
Czekam aż mi dąb urośnie będzie wyższy w donicy dochodzi.
Wiesz rośnie bardzo szybko. U mnie potrafił urosnąć ponad metr. Łodygi tazaly się po ziemi.
ElzbietaFranka 23:43, 02 maj 2023

ewsyg napisał(a)
Budzi się życie wodne.

Ja nie mogę zielone żabki masz, a może masz skrzek.
Miałam żabki 4 szt. I poprzedniej zimy zmarzły. Widocznie nie schowały się do ziemi i zaskoczył je lód na oczku.
I teraz nie mam i wszędzie szukam.
Ja pewnie przewleklam skrzek z roślinami wodnymi.
Doradz co zrobić.
antracyt 09:16, 03 maj 2023

ewsyg napisał(a)

Czyściłam ostatnio oczka wodne i jestem pozytywnie zaskoczona. Jest w nich dużo larw ważek. Najwięcej w donicy ze skrzypem, tam jest po prostu tłok. Ja zbieram glony za pomocą patyczka, kręcę nim w wodzie i glony się na niego nawijają. Niestety razem z glonami nawijały się larwy. Potem musiałam je odkręcać i uwalniać. W końcu zrezygnowałam, bałam się, ze je uszkodzę. Larwa ze zdjęcia przeżyła.

Najbardziej zaskoczyła mnie stworzenie wyciągnięte z donicy ze skrzypem. Niestety nie mam zdjęcia. Larwa ważki wyglądała jak mała jaszczurka wodna. Może uda mi się jeszcze zrobić jej zdjęcie. . Wciągnęło mnie życie wodne na tyle, że myślę o zrobieniu jeszcze oczka kopanego. Te donice słabo służą ptakom

Mnie też wciągnęła obserwacja wodnego życia. Taki mikrokosmos do podglądania Tak samo jak Ty bardzo delikatnie (albo wcale) wyciągam glony i dokładnie je oglądam. Ostatnio znalazłam prawdziwą niespodziankę - 2 chruściki w domkach z kawałków liści
Może ta Twoja jaszczurka wodna to traszka?
Joku 11:16, 03 maj 2023

Miałam oczko w poprzednim ogrodzie, bardzo go lubiłam i wciąż za nim tęsknię. Problem z glonami też miałam, wyciągałam czym się dało i zostawiałam na kilka godzin na brzegu oczka żeby stworzenia zdążyły wrócić do wody. Dowiedziałam się o tym sposobie z Gardeners World .
Z zaciekawieniem podczytuje co piszecie o swoich mini oczkach. Chyba wyciągnę starą balię z szopki i będę próbować.
Magleska 11:19, 03 maj 2023

Ewa moje mini oczka jeszcze nie czyszczone -muszę się za to zabrać , ale właśnie nie chciałabym poniszczyć życia wodnego

u mnie dziś pada ,mam wolne ,więc dzień nadrabiania w ulubionych watkach
Miłego dnia
sylwia_slomc... 13:50, 03 maj 2023

Woda to zawsze życie w ogrodzie to podwodne to nawet na bogato w niewielkim zbiorniku, bo weźcie jeszcze pod uwagę to co by było widać w mikroskopie
ewsyg 21:19, 04 maj 2023

ElzbietaFranka napisał(a)
Mam dużego wiążą i raczej skłaniamy sie ku temu aby go wyciąć. Ma na liściach narośla czyli galasy raczej nie do wytępienia.
Czekam aż mi dąb urośnie będzie wyższy w donicy dochodzi.
Wiesz rośnie bardzo szybko. U mnie potrafił urosnąć ponad metr. Łodygi tazaly się po ziemi.

Elu wiem, że on rośnie duży i ma długie łodygi. Widziałam w Arboretum jak z niego zrobili ala altankę. U mnie on ma dawać dużo cienia. Dodatkowo bardzo mi się podoba, teraz pięknie kwitnie. U mnie w tamtym roku też miał trochę galasów. Wiosną pryskałam go dwa razy Pramolanem. Zobaczymy jak sobie poradzi w tym roku.

ewsyg 21:28, 04 maj 2023

ElzbietaFranka napisał(a)

Ja nie mogę zielone żabki masz, a może masz skrzek.
Miałam żabki 4 szt. I poprzedniej zimy zmarzły. Widocznie nie schowały się do ziemi i zaskoczył je lód na oczku.
I teraz nie mam i wszędzie szukam.
Ja pewnie przewleklam skrzek z roślinami wodnymi.
Doradz co zrobić.

Elu, bladego pojęcia nie mam skąd u mnie wzięły się te żabki. W tamtym roku dokupowałam rośliny wodne i może na nich był skrzek. W tamtym roku były dwie te żabki, w tym jest jedna. Niecały kilometr ode mnie jest dość duży staw, może stamtąd przyszły ?

Chyba w jednym oczku liliowiec ma pąk kwiatowy

ewsyg 21:35, 04 maj 2023

antracyt napisał(a)

Mnie też wciągnęła obserwacja wodnego życia. Taki mikrokosmos do podglądania Tak samo jak Ty bardzo delikatnie (albo wcale) wyciągam glony i dokładnie je oglądam. Ostatnio znalazłam prawdziwą niespodziankę - 2 chruściki w domkach z kawałków liści
Może ta Twoja jaszczurka wodna to traszka?

Pierwszy raz słyszę o chruścikach. Wygooglowałam i już wiem jak wyglądają. Może kiedyś i u mnie zagoszczą, póki coś ich nie widziałam. To nie była traszka. Wydaje mi się, że to była larwa ważki z rodzaju Anax lub Agrion. Myślę, że w tym roku już będzie się przeobrażać, może uda mi się to zobaczyć.