Mam dużego wiążą i raczej skłaniamy sie ku temu aby go wyciąć. Ma na liściach narośla czyli galasy raczej nie do wytępienia.
Czekam aż mi dąb urośnie będzie wyższy w donicy dochodzi.
Wiesz rośnie bardzo szybko. U mnie potrafił urosnąć ponad metr. Łodygi tazaly się po ziemi.
Ja nie mogę zielone żabki masz, a może masz skrzek.
Miałam żabki 4 szt. I poprzedniej zimy zmarzły. Widocznie nie schowały się do ziemi i zaskoczył je lód na oczku.
I teraz nie mam i wszędzie szukam.
Ja pewnie przewleklam skrzek z roślinami wodnymi.
Doradz co zrobić.
Mnie też wciągnęła obserwacja wodnego życia. Taki mikrokosmos do podglądania Tak samo jak Ty bardzo delikatnie (albo wcale) wyciągam glony i dokładnie je oglądam. Ostatnio znalazłam prawdziwą niespodziankę - 2 chruściki w domkach z kawałków liści
Może ta Twoja jaszczurka wodna to traszka?
Miałam oczko w poprzednim ogrodzie, bardzo go lubiłam i wciąż za nim tęsknię. Problem z glonami też miałam, wyciągałam czym się dało i zostawiałam na kilka godzin na brzegu oczka żeby stworzenia zdążyły wrócić do wody. Dowiedziałam się o tym sposobie z Gardeners World .
Z zaciekawieniem podczytuje co piszecie o swoich mini oczkach. Chyba wyciągnę starą balię z szopki i będę próbować.
Elu wiem, że on rośnie duży i ma długie łodygi. Widziałam w Arboretum jak z niego zrobili ala altankę. U mnie on ma dawać dużo cienia. Dodatkowo bardzo mi się podoba, teraz pięknie kwitnie. U mnie w tamtym roku też miał trochę galasów. Wiosną pryskałam go dwa razy Pramolanem. Zobaczymy jak sobie poradzi w tym roku.
Elu, bladego pojęcia nie mam skąd u mnie wzięły się te żabki. W tamtym roku dokupowałam rośliny wodne i może na nich był skrzek. W tamtym roku były dwie te żabki, w tym jest jedna. Niecały kilometr ode mnie jest dość duży staw, może stamtąd przyszły ?
Pierwszy raz słyszę o chruścikach. Wygooglowałam i już wiem jak wyglądają. Może kiedyś i u mnie zagoszczą, póki coś ich nie widziałam. To nie była traszka. Wydaje mi się, że to była larwa ważki z rodzaju Anax lub Agrion. Myślę, że w tym roku już będzie się przeobrażać, może uda mi się to zobaczyć.