Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Magary Dramaty z Rabaty

Magary Dramaty z Rabaty

Joku 11:48, 01 maj 2023

Moja siostra ma wiśnię Kanzan, rośnie u niej kilkanaście lat. Zrobiła się rozłożysta, ale rośnie do góry.
vita 10:12, 02 maj 2023

Magara napisał(a)
"Jutro" nadeszło szybciej niż myślałam - FP umarł, a budowa się zacznie najpóźniej w lipcu.
Mały, żywy judaszowiec po raz kolejny zmienił miejscówkę, a jako numer 2 i 4 w moim cudacznym szpalerze pojawiły się Amanogawa i Kanzan Teraz tylko Kiku musi nadgonić

Przy bliższym przyjrzeniu się i wpisowi Sylwii, hm, jednak szpalerek powinien ulec korekcie.
W tej chwili trudno przewidzieć (zwłaszcza przy braku wiedzy o kształcie koron wiśni-piszę o sobie ) jak będzie za parę lat. Ja bym zostawiła tę największą przy ogrodzeniu i dosadziła dwie Amanogawy w miejsce Kanzana i Kiku. Kolumnowe drzewa przy wjeździe będą mniej kłopotliwe i nasadzenie będzie jednorodne.
Możesz to zrobić jeszcze teraz, bo takie błędy potem długo bolą.
Alija 22:18, 02 maj 2023

Każdy popełnia błędy, trzeba próbować. Ja często przesadzałam rośliny, z wiekiem może trochę rzadziej
(bo urosły duże ). Niektóre przesadzałam po parę razy, zanim znalazły w końcu stałe miejsce.
Podoba mi się pomysł Vity, Amanogawy rosną wąskie, przy wjeździe fajnie by wyglądały i nie przeszkadzały w komunikacji.
ajka 22:38, 02 maj 2023

Ja bym nie szalała z tyloma gatunkami, szpaler drzew fajnie wygląda z jednego gatunku na wjeździe.

Wydaje mi się, że wiśnia Kanzan w tym miejscu co jest nie powinna przeszkadzać przy wjeździe. Korona przecież rośnie w górę. Kiku Shidare mam i rośnie bardzo rozłożyście. Właściwie to wszystkie te drzewa mam u siebie. Szpaler z Amonagaw mógłby wyglądać zachwycająco.
Magara 23:24, 02 maj 2023

Bożena - staram się trochę tłumić to podróżowanie roślin

Asia-Rojo - mi się wydaje, że ceny za wszelkie zielsko szybują nadal Od czasu początków covida, kiedy ludzie zaczęli się obsadzać... Moje stipy już wykopane i w kompostowniku

Sylwia - wiem, czytałam wcześniej, przed posadzeniem, która wiśnia jaki kształt będzie miała Uznaliśmy, że skoro nie damy rady zrobić szpaleru jednakowego (z uwagi na niemożność kupienia śliw wiśniowych w podobnym rozmiarze, do tej, która już jest), to postawimy na różnorodność Wiem, że to może dać przedziwny efekt, wiem, że pomysł jest ciutkę kuriozalny, ale ja akurat z tych, którzy uważają, że każdy kolor i rodzaj drewna pasuje do innego drewna - pogląd i doświadczenie z urządzania wnętrz - w tym przypadku - przełożyłam na ogród
Aaaa, jeszcze na stronie zssp sprawdziłam kiku - piszą, że 4 metry szerokości
https://zszp.pl/roslina/roslina-tygodnia/prunus-kiku-shidare-zakura/
Ja mam odstęp 3 metry między drzewami, więc może da radę

Jola - dzięki

vita - temat do przemyślenia Ale napisz proszę, czy masz na myśli względy estetyczne czy inne???

Alicja - dzięki za głos Ten mój "szpaler", z czegokolwiek by był, w komunikacji nie przeszkadza Nasz samochód wjeżdża, szambiarka wjeżdża, więcej nie trzeba Korony będą szły raczej w górę Zdjęcie trochę real wymiarów nie oddaje Jedyny problem, który widzę to wizerunkowy - że szpaler nie jest szpalerem, bo każde drzewko inne

Ania-ajka - czemu tyle różności i czemu "zaszalałam" - już pisałam wcześniej, rok temu kiedy te nasadzenia powstały i całkiem niedawno kiedy były modyfikowane
Magara 23:30, 02 maj 2023

Dziś generalnie jestem mega obrażona na maj, na wiosnę, na cały ogrodowy świat
Jest zimno, nadal. Do ogrodu wychodzę w czapce i kurtce zimowej.
Od rana palę w kominku.
A jeszcze zakwitły mi tulipany. "Doll's Minuet"... Ponad 40 sztuk... Specjalnie dokupywałam właśnie te bo miały się wpasować

Zdjęcie mocno przekłamuje kolor. Nie są bladoróżowe. W słońcu są czerwone......................
sylwia_slomc... 09:59, 03 maj 2023

Magara napisał(a)
Bożena - staram się trochę tłumić to podróżowanie roślin

Asia-Rojo - mi się wydaje, że ceny za wszelkie zielsko szybują nadal Od czasu początków covida, kiedy ludzie zaczęli się obsadzać... Moje stipy już wykopane i w kompostowniku

Sylwia - wiem, czytałam wcześniej, przed posadzeniem, która wiśnia jaki kształt będzie miała Uznaliśmy, że skoro nie damy rady zrobić szpaleru jednakowego (z uwagi na niemożność kupienia śliw wiśniowych w podobnym rozmiarze, do tej, która już jest), to postawimy na różnorodność Wiem, że to może dać przedziwny efekt, wiem, że pomysł jest ciutkę kuriozalny, ale ja akurat z tych, którzy uważają, że każdy kolor i rodzaj drewna pasuje do innego drewna - pogląd i doświadczenie z urządzania wnętrz - w tym przypadku - przełożyłam na ogród
Aaaa, jeszcze na stronie zssp sprawdziłam kiku - piszą, że 4 metry szerokości
https://zszp.pl/roslina/roslina-tygodnia/prunus-kiku-shidare-zakura/
Ja mam odstęp 3 metry między drzewami, więc może da radę

Jola - dzięki

vita - temat do przemyślenia Ale napisz proszę, czy masz na myśli względy estetyczne czy inne???

Alicja - dzięki za głos Ten mój "szpaler", z czegokolwiek by był, w komunikacji nie przeszkadza Nasz samochód wjeżdża, szambiarka wjeżdża, więcej nie trzeba Korony będą szły raczej w górę Zdjęcie trochę real wymiarów nie oddaje Jedyny problem, który widzę to wizerunkowy - że szpaler nie jest szpalerem, bo każde drzewko inne

Ania-ajka - czemu tyle różności i czemu "zaszalałam" - już pisałam wcześniej, rok temu kiedy te nasadzenia powstały i całkiem niedawno kiedy były modyfikowane

Cztery metry szerokości po 10 latach A drzewo potem nadal rośnie Moja już ma 4 metry szerokości, a jeszcze jest młodziutka 9 latek
Pewnie wszystko zależy od warunków i zawsze można przyciąć, ale akurat kiku ma u mnie tendencję po cięciu do puszczaniu pędów w różnych dziwnych kierunkach i pod dziwnym kątem, przez co zostawiłam ją w spokoju

Asia Rojodziejowa pokazała wczoraj dorosłą Kanzan w porównaniu do gromadki dzieci, zobacz u Niej jak wygląda to w realu.
sylwia_slomc... 10:02, 03 maj 2023

Magara napisał(a)
Dziś generalnie jestem mega obrażona na maj, na wiosnę, na cały ogrodowy świat
Jest zimno, nadal. Do ogrodu wychodzę w czapce i kurtce zimowej.
Od rana palę w kominku.
A jeszcze zakwitły mi tulipany. "Doll's Minuet"... Ponad 40 sztuk... Specjalnie dokupywałam właśnie te bo miały się wpasować

Zdjęcie mocno przekłamuje kolor. Nie są bladoróżowe. W słońcu są czerwone......................

Kolory tulipanów zmieniają się wraz z fazą kwitnienia i przekwitania. Niestety na fotkach reklamowych tego nie widać, a szkoda. Mniej by było rozczarowań. A do tego aparat jak sama piszesz przekłamuje kolory, to też trzeba brać pod uwagę oglądając fotki w necie...
vita 10:05, 03 maj 2023

Magara napisał(a)

Napisałaś, że każdy rodzaj i kolor drewna pasuje do innego drewna, ale to drzewa i perspektywy za nimi nie zamyka ściana. Z tego ujęcia szpaler obroni się w czasie kwitnienia masą kwiecia, ale po opadnięciu liści? Podzieli strefy na harmonijne tło i przekombinowany plan pierwszy.
Piszę konkretnie o tym ujęciu, możliwe, że z innej perspektywy, częściej oglądanej, nie będzie się to rzucało w oczy.

Judith 10:19, 03 maj 2023

sylwia_slomczewska napisał(a)

Kolory tulipanów zmieniają się wraz z fazą kwitnienia i przekwitania. Niestety na fotkach reklamowych tego nie widać, a szkoda. Mniej by było rozczarowań. A do tego aparat jak sama piszesz przekłamuje kolory, to też trzeba brać pod uwagę oglądając fotki w necie...

Sylwia, ale Doll’s Minuet mają kolor niezmienny - ciemna fuksja od początku i mają zupełnie inny kształt.