Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "GARDENARIUM"

Sałatka pokrzywowa 17:14, 17 lut 2020

Do góry
Gardenarium napisał(a)

Ja tak marzyłam też, doczekałam się, mam parę hektarów. Marzenia się spełniają, jeśli chcesz

Dzisiaj odkryłam Twój wątek, spisuję róże, których nie mam. Będę kupować. I sadzić na tych hektarach Cudownie masz.

Mój awatar: w Constance Spry

Kłaniam się Szefowej w pas i dziękuję za przemiłe słowa !
Marzenia ... - kto wie?
Czasem się spełniają w zupełnie nieoczekiwanej formie. Na przykład - jako dziecko, mając tylko starszą siostrę, chciałam mieć starszego brata i młodszą siostrę, i co? - i mam syna i córkę, która jest młodszą siostrą swojego starszego brata
Albo - marzyłam, żeby chodzić do tego samego liceum, co moja siostra - i chodziłam - na wywiadówki do syna

Ogród bez reguł 11:12, 17 lut 2020

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Za mokro i zgniło jest, ja tylko po brzegu wycinam co leży na trawniku, reszta jak się łazi, to nogi się zapadają w błocie... Czekam z cięciem do pocz. marca chyba.

Danusiu, u mnie już dziś nie pada, więc chyba nawet zaraz po pracy polecę do ogrodu, chociaż oprysk promanalem zrobię i budleje przytnę, bo krzaczory wielkie, nic nie zmarznięte
Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia 10:05, 17 lut 2020

Do góry
Gardenarium napisał(a)

Hiacynty 'Blue Star"

Podobają mi się te hiacynty, przepiękne zestawienie kolorystyczne
Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia 10:00, 17 lut 2020

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Nie, to zakupione, a te z zeszłego roku z donic rosną w gruncie.
Robię tak: ponieważ ciemierniki można kupić wtedy gdy kwitną czyli na przełomie przedwiośnia- co roku kupuję właśnie wtedy, zdobią donice, potem idą do gruntu, a w następnym roku znowu kupuję nowe. W ten sposób wiem, jakie kolory kupuję.
I mam cimierników coraz więcej. Cieszą zimą.

Teraz w gruncie mam kwitnące czarne Z zeszłego roku z Berlina.

Latem kupowania ciemierników bym nie ryzykowała.

No właśnie byłam ciekawa, myślę żeby spróbować raz zimować je w donicy, taka zima była łagodna, może i następna taka będzie
Ja kupiłam na wyprzedaży w obi dużo taniej, trochę przesuszone ale wszystkie pięknie się wzmocniły w ogrodzie

Czarne, ciekawa jestem jak wyglądają?
Ja mam ciemno bordowe, też śliczne
Wszystkiego po trochu 09:55, 17 lut 2020

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Ale masz wielkie czosnki U mnie dopiero ledwo ledwo wyłażą. Tulipany prawie kolorek widać
Ale co tam, całkiem w innym świecie żyjesz Pomorze.

Danusia, to w tym roku tak wyjątkowo, tylko kilka dni było na minusie.
Lata u was cieplejsze, u nas bardziej temperatury wyrównane cały rok
Wszystkiego po trochu 09:48, 17 lut 2020

Do góry
Ale masz wielkie czosnki U mnie dopiero ledwo ledwo wyłażą. Tulipany prawie kolorek widać
Ale co tam, całkiem w innym świecie żyjesz Pomorze.
Ogród bez reguł 09:47, 17 lut 2020

Do góry
Za mokro i zgniło jest, ja tylko po brzegu wycinam co leży na trawniku, reszta jak się łazi, to nogi się zapadają w błocie... Czekam z cięciem do pocz. marca chyba.
Zieleń, drewno i antracyt 09:34, 17 lut 2020

Do góry
Ja mam akurat i wczoraj to samo mówiłam do Witka o rozmarynie. Rośnie sobie w warzywniku
Wszystkiego po trochu 09:31, 17 lut 2020

Do góry
U mnie teraz kwitną czarne z zeszłego roku i takie biało-różowo podbite.
Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia 09:29, 17 lut 2020

Do góry
Nie, to zakupione, a te z zeszłego roku z donic rosną w gruncie.
Robię tak: ponieważ ciemierniki można kupić wtedy gdy kwitną czyli na przełomie przedwiośnia- co roku kupuję właśnie wtedy, zdobią donice, potem idą do gruntu, a w następnym roku znowu kupuję nowe. W ten sposób wiem, jakie kolory kupuję.
I mam ciemierników coraz więcej. Cieszą zimą.

Teraz w gruncie mam kwitnące czarne Z zeszłego roku z Berlina.

Latem kupowania ciemierników bym nie ryzykowała.
Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 09:27, 17 lut 2020

Do góry
Odmiana 'Coral Bells' o czerwonych krwistych kwiatkach można domieszać jakimś paseczkiem taką wcinkę.

Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 09:26, 17 lut 2020

Do góry
aniaod napisał(a)

Danusiu, tak to wygląda...

Jeszcze myślałam zamiast trzmieliny o berberysie kolumnowym ale czy na północnym stanowisku da radę? I z czym go połączyć... Tam jest jednak wąsko ok. 60cm ;( no ale muszę tam coś posadzić bo oszaleje z tymi kamieniami. Mój M ma obsesję na wysypywaniu rabat kamykami a ja staram się je umiejętnie zakryć

Nie, berberys odpada, nie wybarwi się i będzie sino. Ja bym dała żółtą trzmielinę, a żurawki jakieś jaskrawe. "Carmencita' mocny kolor. Albo "Galaxy".

Ale z tyłu bym dała jeszcze Carex 'Variegatus" nie Ice Dance, bo jest zbyt ekspansywny. Variegatus ma kępę.

Zakręcony ogród 09:09, 17 lut 2020

Do góry
Gardenarium napisał(a)

Przy okazji tematu tarasu, wróciłam do wątku, na początku rabatki wydawały się zbyt wąskie? Czy potem je poszerzałaś?

zdecydowanie Asia Makademia wykółkowała mi rabaty i teraz to mało co trawy pozostało i dalej ubywa

[img

Zakręcony ogród 08:46, 17 lut 2020

Do góry
DorKa napisał(a)

Przy okazji tematu tarasu, wróciłam do wątku, na początku rabatki wydawały się zbyt wąskie? Czy potem je poszerzałaś?
Sałatka pokrzywowa 08:33, 17 lut 2020

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Amistad - dziewczyny - zamówicie na giełdzie kwiatowej, oni sprowadzają z Holandii o mogą dla Was zamówić. U nas jest bez problemu, ja zawsze sadzę, co roku.

Dziękuję Danusiu, faktycznie nie pomyślałam o giełdzie
Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 08:28, 17 lut 2020

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Alem popisała..ale dobrze że super to przyjęłaś Chwała za to
Ale wiedz, że to moje zdanie, taką mam wizję, niekoniecznie musi być jedyna i słuszna

Gdybym nie liczyła się z Twoim zdaniem nie byłoby mnie tutaj
Dla mnie wszystko co mówisz jest święte Guru nasz, mentorze
Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 08:20, 17 lut 2020

Do góry
Alem popisała..ale dobrze że super to przyjęłaś Chwała za to
Ale wiedz, że to moje zdanie, taką mam wizję, niekoniecznie musi być jedyna i słuszna
Odnowa, regeneracja (wertykulacja, aeracja) trawnika 08:16, 17 lut 2020

Do góry
stasik napisał(a)
Witam, pytanie jak w temacie kiedy wykonać pierwszą wertykulację trawnika?
Trawnik został założony w czerwcu ubiegłego roku, przyjął się i rósł bardzo dobrze. czy to nie za wcześnie?

Widziałem kilka opinii że pierwszą wertykulację przeprowadzać na 2 letnim trawniku.

A co z nawozem, w takiej sytuacji zacząć sypać już od wiosny?

Wertykulację pełną i rzeczywiście dwukrotną wzdłuż i wszerz robimy na co najmniej dwuletnim trawniku. Jak się uprzesz i trawnik jest jednoroczny, ale dość gęsty - to też zrobisz i nikt nikogo tutaj z tego powodu nie będzie ścigał. Chcesz? to rób.
Czy to nie za wcześnie? Nie wiem, może za wcześnie, ale jak wygląda trawnik nie pokazałeś, a ja go nie widziałam, więc nie mogę się na 100% wypowiedzieć.

Albo - zrobisz po prostu wertykulację płycej ustawione noże

Masz tutaj 150 stron wątku, pooglądaj zdjęcia. Ale dla pewności, żeby krócej było, poczytaj te artykuły i pooglądaj zdjęcia

https://www.ogrodowisko.pl/artykuly/291-latwe-ogrodnictwo-jak-zrobic-wertykulacje-trawnika

https://www.ogrodowisko.pl/artykuly/169-regeneracja-trawnika-po-zimie

Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 08:09, 17 lut 2020

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Zamiast tych lamp (skoro są tutaj dziury w tarasie) zrobiłabym tam małe reflektorki lub lampki z szybką (tzw. najazdowe), a na tych dziurach postawiła super wysokie donice, lampki będą je dyskretnie podświetlaćOt co.

Danusiu Kochana Jesteś jedyną osobą ,na której krytykę tak niecierpliwie czekam i która mnie tak uszczęśliwia

W kwestii podokiennej mam już jasność. Będzie sama hakonechloa bez konwalnika

Jeżeli chodzi o taras to wróciłam do mojego pierwszego postu na tym forum 3 lata temu, kiedy to chciałam jedną rabatkę z Wami uzgodnić a Wy zrewolucjonizowałyście mój ogród Chwała Wam za to!

Tu jest podobnie . Przy okazji rabaty podokiennej dowiaduje się ,że wiszące kwiaty są passe ( naprawdę nie wiedziałam ) i lampy mojego pomysłu wkomponowane w taras również. A ja byłam taka dumna ze swojego pomysłu

W kwestii kwiatów nie ma problemu, będą w stojących donicach.
Docelowo pomysł z donicami podświetlonymi od dołu bardzo mi się podoba ale musze odczekać chwilkę, jeszcze taras dobrze nie wysechł ja już będę wymyślać zmiany. W końcu się Emuś zbuntuje
Ale zrobię jak radzisz I będę miała gdzie włożyć surfinie, które wisieć nie powinny

Raz jeszcze serdecznie Ci dziękuje !! Jesteś najlepsza i niezastąpiona
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies