dopiero dziś zobaczyłam, że udało się, mis wylazł z nory!
Juhuuuu
No i jestem zadowolona bardzo tych zdjęc- wreszcie napasę oczy Twoim buszem.
Bo wszystko urosło baardzo! I pięknie
Morze tiarelek...śliczne! Ta ich masa jest super
I piwonie, kukliki( cudne zdjęcie) i różaneczniki ( u Ciebie je lubię, pasują bardzo).
Montany to jakieś potwory!
Okrągła rabata z buksami, grabami i montanami jest piękna
I bardzo mi się podoba różana przy tarasie- jaka ona bujna, gęsta już
Tylko trzcinniki mnie dziwią- napewno masz krótkowłose? A może to miejsca gdzie sa Karl forester?- bo na takie wyglądają. Może pomyliłam miejsca?
Aniu, bardzo ładnie masz i tak fajnie,uporządkowanie. Ta magnolia to ta co ją przesadzałaś? Duża jest. Ja też chcę spróbować swoją przesadzić,też wielką już. Pewnie wiosną to zrobię bo to najlepsza zdaje się pora. Na cienistą rabatę osobiście wybrałabym funkie. Nie dlatego to piszę żeby mi było szkoda paproci,które obiecałam Ci dać ale funkie dla mnie bardziej do okiełznania są. Paprocie bardzo trzeba pilnować żeby się nie panoszyły. No ale sama musisz ocenić.
Rok 2017 - pierwszy tydzień maja. Wszystkie rośliny na nowej rabacie ładnie przezimowały. Bukszpany tylko w gorszej kondycji, ale dostaną dawkę florovitu ( takie zalecenia znam z ogrodowiska ) i będą piękne. Magnolia kwitła dwa tygodnie, niestety cały czas padał deszcz.
Zakwitły też żonkile. Bodziszki mają już spore liście i szykują się do kwitnięcia zawilce wielokwiatowe. Inne byliny też wystartowały z wegetacją.
Magnolia wreszcie ruszyła, przy starej wierzbie nie było jej lekko.
Słabe w tym roku rodki. Ale na własne życzenie, więc nie mogę narzekać.
Anabelki zapączkowane - upierdutałam je niemal równo z ziemią, bo w zeszłym roku pokładały się strasznie - dały radę.
Rok 2016. Powstała kolejna rabata i ścieżki na jesień 2015. Po zimie przyszła pora na rośliny. Centralne miejsce zajęła magnolia, która miała być innej rabacie. Była kupowana na jesień w pąkach i miała być różowa 'Nigra', ale jak zakwitła to miała białe kwiaty z powycinanymi płatkami. Okazało się, że będzie wielkim drzewem i nie zmieści się tam gdzie planowałam. Powędrowała do "kamiennego kręgu" - tak nazwałam tą rabatę. Dodałam kule bukszpanowe, obwódki bukszpanowe i zaplanowałam wiele bylin, na które nie miała miejsca w ogrodzie. Pierwsze nasadzenia:
Obiecałam kiedyś zdjęcie magnoli po cięciu. Oczywiście magnolia mojej mamy ja jeszcze takiego egzemplarza nie wychowałam
Dziś wpadła mi pod ręce
Zdjęcie przed