Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród Małej Mi 2017

Ogród Małej Mi 2017

Mathildis 21:50, 30 cze 2017

Aniu przeoczyłaś (dawno temu) mój post, więc się przypomnę:

"Aniu u Ciebie jak zawsze cud miód i orzeszki. Super zdjęcia.
Piwonia coral piękna, spodobał mi się jeszcze pachnący bez miss Kim i polecana mi przez Mirkę azalia chanel.

edit: zapytam jeszcze o kocimiętkę (czytałam Twoje zestawienie dla Pszczółki) Walkers Law mam i sobie chwalę choć słabo się u mnie wysiewa a chciałabym mieć jej więcej. A jak wygląda rozsiewanie/ rozrastanie w przypadku Blue moon? Zachwyciła mnie i jeszcze nie wiem gdzie, ale na pewno gdzieś ją posadzę."

I jeszcze mam pytanko odnośnie przywrotnika - bo chcę, ale nie miałam do czynienia - czy on wiosną startuje od zera? i dobrze pamiętam, że mniej więcej za chwilkę będzie do ścięcia?
Mala_Mi 23:00, 30 cze 2017

Mathildis napisał(a)
Aniu przeoczyłaś (dawno temu) mój post, więc się przypomnę:

"Aniu u Ciebie jak zawsze cud miód i orzeszki. Super zdjęcia.
Piwonia coral piękna, spodobał mi się jeszcze pachnący bez miss Kim i polecana mi przez Mirkę azalia chanel.

edit: zapytam jeszcze o kocimiętkę (czytałam Twoje zestawienie dla Pszczółki) Walkers Law mam i sobie chwalę choć słabo się u mnie wysiewa a chciałabym mieć jej więcej. A jak wygląda rozsiewanie/ rozrastanie w przypadku Blue moon? Zachwyciła mnie i jeszcze nie wiem gdzie, ale na pewno gdzieś ją posadzę."

I jeszcze mam pytanko odnośnie przywrotnika - bo chcę, ale nie miałam do czynienia - czy on wiosną startuje od zera? i dobrze pamiętam, że mniej więcej za chwilkę będzie do ścięcia?

Nie przeoczyłam , tylko odpowiedz zajmuje chwilę czasu i czekałam na dłuższy czas... a potem zapomniałam..

Azalia Chanel pachnie chyba najmocniej ze wszystkich roślin w ogrodzie.. tylko lilie potrafią tam mocno jeszcze dawać po nosie ..

Kocimiętka Walkers najlepiej przez podział.

Blue Moon ani przez nasiona ani przez podział.. słabo przyrasta, ale też rośnie w kiepskim miejscu. Muszę ją wydrzeć ze wszystkiego w czym siedzi..

Przywrotnik wiosną startuje od zera, ale startuje szybko i najładniejszy jest jak jest młody... potem rośnie ogromny i się wykłada.. dlatego go tnę.. bo mi pół ścieżki zawala. Po ścięciu jest brzydki, wiec najlepiej ściąć szybko by miał czas odrosnąć. Ja jak zwykle przegapiłam ten moment.. jak już leży jak długi to za późno .. wczesne ścięcie powoduje, ze wypuści nowe ładne liście.

Foty przywrotnika z ostatniego czasu nie mam.. mam nerwa na ogród w tym roku.. dobrze, że nie mam czasu bo by połowa poszła w kosmos..

Magda70 22:55, 01 lip 2017

Mala_Mi napisał(a)
Dzwonki La Bello i La Bella.. do rozmnożenia..

sliczne te dzwonki!
paniprzyroda 23:18, 01 lip 2017

Jak nie urok to.... Biała lawenda do Pashminy? Może i ja się zastanowię, mam trzy - cztery krzaki, na miejsce przywrotnika, którego mam wyciepać
Kupiłam nówki naparstnice i dziewanny i coś tam jeszcze, a miejsca nie mam.... wyskubałam siewki jeżówek do doniczek i wcisnęłam nabytki.. na rynki roślinne nie jeżdżę, ale do szkółki wyciągnęła mnie Danusia i jak nic nie kupić Dzwonki śliczniaste
Mala_Mi 08:51, 02 lip 2017

magnolia napisał(a)
chłopaki słodziaki, dzwonki brzoskwiniolistne do pozazdroszczenia.
Pięknie masz!
Ania, akant juz ma pąki u Ciebie?- nie mogę się doczekać, a nic w tych liściach nie widać, nie kluje się. Rok temu kwitł,to co, co drugi rok będzie łaskawie zakwitał?

Odpowiedziałam???? Nie pamiętam, a nie będę się przekopywać.

Akant kwitnie pięknie co roku i bez problemu. Liście są ogromne, ale kwiat wybija ponad liście.
Niestety w tym roku kwiaty ma malutkie i wygląda mizernie, ale to wszytko przez to , że go wiosną (maj???) przesadzałam,jest ogromy wiec go poturbowałam mocno. Pociechy w tym roku z niego mieć nie będę ale cieszę się ,że żyje. Fatalnie znosi przesadzanie. Przynajmniej w okresie jak już rośnie i ma liście.
Musiałam przesadzić bo mi pożerał rododendrona

Może Twój świeżo sadzony i dlatego tak strajkuje. Mam siewki nieruszane i kwitną, są jak najbardziej normalne, tylko, ze to młode to jeszcze nie takie ogromne.

Ten rok dla mojego ogrodu jest chyba najgorszy ze wszystkich lat.. liczyłam, że rośliny lata i jesieni będą już dobre.. ale niestety też zawiodło dużó.. w tym wszystkich to róże wypadają i tak najlepiej
A akant zawsze był wielki jak ja.. a w tym roku jest mniejszy od średniej hosty

Mala_Mi 11:08, 02 lip 2017

paniprzyroda napisał(a)
Jak nie urok to.... Biała lawenda do Pashminy? Może i ja się zastanowię, mam trzy - cztery krzaki, na miejsce przywrotnika, którego mam wyciepać
Kupiłam nówki naparstnice i dziewanny i coś tam jeszcze, a miejsca nie mam.... wyskubałam siewki jeżówek do doniczek i wcisnęłam nabytki.. na rynki roślinne nie jeżdżę, ale do szkółki wyciągnęła mnie Danusia i jak nic nie kupić Dzwonki śliczniaste

Przywrotnik rośnie za wielki do róż, a do Pashminy tym bardziej, jest większy od róży .. i kolor kwiatów moim zdaniem nie pasuje do koloru róży.
I Pompomella (dopiero zaczyna) z tabliczką od Ciebie
Mala_Mi 11:21, 02 lip 2017

Widok z tarasu.... nieudolnie skleiłam 3 foty, bo jedna nie obejmuje.. jest duże, ale foto chyba powiększa ponad miarę..
Mala_Mi 11:23, 02 lip 2017

I detale z tego co wyżej..
Gosiek33 11:24, 02 lip 2017

to jest panorama
Mala_Mi 11:26, 02 lip 2017

I o wschodzie słońca ..

'
I ciutkę później.. tylko skoro świt jest tu słońce ..