Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy ".img"

Mój nowy stary ogród 13:23, 28 mar 2014

Do góry
Białe krokusy kwitną

Morning Light rusza

Hortensja pokazała, że żyje

Szafirki u mnie dopiero listeczki pokazały

Owocowo-warzywno-ozdobny bałagan - czyli o tym jak wcisnąć kolejną roślinkę do mojego ogródka 13:20, 28 mar 2014

Do góry
Niepozorne kwiatki tulipków botanicznych:

Jagoda kamczacka porządnie kwitnie, a martwiłam się jesienią (też miała parę kwiatków!)

Tu nie pamiętam co posadziłam, wyglądają na szachownice?? Możliwe, bo w doniczce...

Ubiegłoroczne ostrogowce ładnie przezimowały, moje własne, z nasionek!!

Tu w rządku posadziłam różniaste drobnocebulkowe, ciągle coś kwitnie

Wracam do pracy miłego!!
Ogród tworzę nowoczesny czyli wewnętrzna walka jak nie zostać kokoszką :) 13:20, 28 mar 2014

Do góry
malkul napisał(a)
Dziś świeciło słonko, a jak świeci to i robota idzie:

Gosia jak ja lubię takie prace!!!!
to obrzeże osadzaliście na cemencie czy tak do ziemi bez niczego?
mały ogródek - doradźcie proszę 13:20, 28 mar 2014

Do góry

Witam,
Chciałabym zagospodarować kawałek terenu przed domem u rodziców. Plac jest od ulicy od strony południowej, chciałabym osłonić tę część od drogi i dodatkowo zagospodarować tak, by nie wymagała zaawansowanych prac przez Rodziców, gdyż jego położenie i brak schodów do niego mogło by im sprawiać pewien kłopot.. Mam kilka propozycji, ale wolę się upewnić czy wybór roślin będzie odpowiedni na to słoneczne stanowisko i czy będą ze sobą dobrze współgrać i wyglądać. Oto moje propozycje:

1) Bok najbliżej położony od strony ulicy posadzić w pierwszym rzędzie hortensje bukietowe, za nim w drugim rzędzie np. miskant chiński lub trawę pampasową i trzeci rząd znowu hortensja bukietowa, żeby był równie ładny widok z okna, co w dalszej części nie mam pomysłu, ewentualnie bok od strony domu tez hortensje

2) Od ulicy tuje, w srodku placu np. żywotnik płożący i hortensje bukietowe pod domem
3) Na środku placyku klomb: w środku trawa pampasowa lub miskant chiński, a okrąg z hortensji bukietowych,
Niewiele roślin, ale liczę na ich wytrzymałość i piękno. Reszta wolnej przestrzeni to np. agrowłóknina i na to kora lub sama kora, żeby Rodzice nie musieli wchodzić i pielić. Doradźcie proszę czy takie pomysły są wg Was dobre, czy macie jakieś inne rozwiązania, będę wdzięczna za wszystkie propozycje.

Pozdrawiam serdecznie,

Beata
Any ogród mały czyli wygrana walka z ugorem 13:19, 28 mar 2014

Do góry
ana_art napisał(a)
Białe krokusów przekwitly a iryski dalej piękne
7

i jeszcze jeden argument by poszukać cebulek jesienia i mieć u siebie
Any ogród mały czyli wygrana walka z ugorem 13:17, 28 mar 2014

Do góry

w trakcie kancików

pierwsze pąki
Owocowo-warzywno-ozdobny bałagan - czyli o tym jak wcisnąć kolejną roślinkę do mojego ogródka 13:16, 28 mar 2014

Do góry
Jesuu tyle roboty, a już piątek, nie lubię jak mi takie gnioty zostają na poniedziałek... powoli kończę, jeszcze jeden duży temat mi został i WEEKEND!!

pogoda taka, że trudno wysiedzieć.. wyskoczyłam przez drzwi balkonowe w moim pokoju do pracy...

Berberysy zbierają się do kwitnienia.. nie cięłam ich wcale, nie wiem jak? To kolumnowe, nie można ich "skracać" raczej, czy ciąć w kulkę...

Pierwsze żonkile kwitną

To nie wiem co.. hiacynty jakieś miniaturowe??

Tulipany papuzie mają pączki:

Trzmielina przycięta, ładnie się zieleni:
Any ogród mały czyli wygrana walka z ugorem 13:11, 28 mar 2014

Do góry
Białe krokusów przekwitly a iryski dalej piękne

Mój nowy stary ogród 13:08, 28 mar 2014

Do góry
Moje krokusy w blokach startowych

Moja bajka 12:54, 28 mar 2014

Do góry
Moja bajka 12:41, 28 mar 2014

Do góry
Moja ukochana serduszka Uwielbiam takie roślinki z marchewkowatymi liśćmi Przekochana roślinka, wszędzie jej dobrze, mam ją w kilku miejscach w ogródku i niezmiennie ją kocham Niedługo zakwitnie na bladoróżowo i będzie dłuuuugo kwitła
Ogród Sylwii od początku cz.II 12:34, 28 mar 2014

Do góry
Sylwia a czy między buksikami masz hakone czy inną trawkę?

Moja bajka 12:31, 28 mar 2014

Do góry
Tak Aniu, ja też je uwielbiam. Mam też miodunkę, też ma śliczne liście - w kropeczki
W moim magicznym ogrodzie wszystko... 12:29, 28 mar 2014

Do góry
się naszukałam lepszego ujęcia ...
stąd

W moim magicznym ogrodzie wszystko... 12:21, 28 mar 2014

Do góry
ANIA napisał(a)
Witam Joasiu
Dziekuję za radę i opinię - każda mile widziana, bo może stać się inspiracją . Pomysł z żywopłotem bukszpanowym wokół tarasu podoba mi się. Jednak skarpa ze względów na zachowanie bezpieczeństwa musi pozostać, bo taras jest 1,5 do 2 m ponad poziomem ogrodu, a mamy małe dziecko Z kamyczków z czasem zrezygnujemy. Na razie pełnią funkcję wypełniacza krajobrazu i nie pozwalają rozprzestrzeniać się chwastom. Myślimy o obsadzeniu skarpy roślinami płożącymi, a między nimi o drobnych kwiatakach cebulowych. A jak wcześniej pisałam między skarpą a schodami ma być w przyszłości kaskada. Jestem otwarta na pomysły i podpowiedzi co do kształtu poszczególnych fragmentów ogrodu. Pozdrawiam i zapraszam do mojego ogrodu częściej.

A nie wyglądał na taki wysoki ...
no to jak nic u Ciebie pasuje takie rozwiązanie na skarpę jakie zrobiła Danusia w Zimozielonym ogrodzie ..
stąd
idealnie by pasowało do twojego tarasu:
Tu masz wątek i zdjęcia:
tutaj
i tutaj
Ogród w cieniu brzozy 12:17, 28 mar 2014

Do góry
Marysiu dziękuję, już wiem.

Ewo, na jesieni kupię więcej tej korony choć wolałabym czosnki, u mnie wyjadają też liliowce, w tamtym roku straciłam bardzo ładnego już rozrośniętego pająka, nie kupuję już ich, a szkoda.

Agnieszko one są z przed 3, 4, a nawet 5 lat, ale niezadbane, chciałam je w tamtym roku przenieść w lepsze miejsce, ale przegapiłam moment. Są to siewki tego mniejszego Purple Sensation. Poniżej wklejam fotkę z tego roku czosnku wysianego rok temu i jest to już prawdopodobnie Gladiator.

Moje wyrastające czosnki już wcinają ślimaki, a jest tak zimno jeszcze.

Poniżej ciekawostka, wysiałam agapanty, to te z prawej.

Cis - Taxus 12:16, 28 mar 2014

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Tu jest miłorząb Mariken, rośnie jako kulka, albo talerz

Żółte to ekran z żółtych cisów, różowe to hortensje, czerwone to zurawki, a zielone to obwódka z bukszpanu.

A tu masz odmianę Pendula a po prawej nisko szczepionego. Kulka się powiększy ale całe drzewo nie urośnie zbytnio

bold text

Witam. Proszę o radę...Żółty ekran z cisów - czy mam kupić Fastigiata Aurea, czy inną odmianę? I ile sztuk? Z góry dziękuję za pomoc
Ogrodnik Mimo Woli cd 12:13, 28 mar 2014

Do góry
Mala_Mi napisał(a)

Raz wysłałam rośliny za koszt przesyłki i dostałam zjebkę, że za drogo.. ..... jakos tak mnie to oduczyło wysyłania.... roboty dużo, a potem jeszcze może być foch....
Ale będę pamiętać.. rośliny się rozrastają szybko.... ile już rośłin rozdałam... to ileś razy tyle co posadziłam
To są 4 lata.. a ile rośłin już przesadzone/usunięte/przycięte, bo za gęsto..

I tu też Jałowca środkowego już nie ma A wielki kamień zgubił sie w azaliach..

ok spoko
Drzewa, krzewy owocowe i pnącza o jadalnych owocach 11:59, 28 mar 2014

Do góry
Chcę przesadzić brzoskwinię i nie wiem czy zaprzątać sobie nią głowę, bo chyba jest chora, choć puszcza pąki. Można przesadzić wy wywalić ją? Praktycznie cała jest w takich grudkach, myślę że to jakieś raczydło, więc może jednak wyrzucić:

Bardzo proszę o podpowiedź.
Ogród cichy i przytulny 11:57, 28 mar 2014

Do góry
Na dowód, że prawie każdą roślinę można ciąć przedstawiam:
Cis

Tuja

Jałowiec

Pozdrawiam życząc dużo słońca i uciekam do niedzieli
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies