Hm to na Twoim wątku Agatko sie zbieramy mój M z powodu Euro w Polsce zapowiedział, ze na urlop moze jechać dopiero od licpa. W lipcu moja corka będzie aplikowała na studia, jesli dostanie sie za pierwszysm podejściem to na zwykly urlop moźemy w lipcu pojechać a potem w sierpniu do Holandii ale jeśli nie to wszystko sie zmieni. Standardowo po wielkanocy M będzie szukal ofert na wkacje więc pewnie do maja będę miala plany urlopowe ustalone
U Szefowej wszystko musi być idealne! Trawnik również ! Spaceruję właśnie po bukszpanowym i spalam świąteczne kalorie . Jak zwykle i niezmiennie podziwiam Danusiu !!!
Trawy pampasowej nie sadź bo wymarznie, najlepsze są miskanty. Na ogrodowisku popularne są "Garacillimus" "Variegatus" i "Morning Light" oraz "Zebrinus:" - ładne są.
Miskant cukrowy jest olbrzymem. Odradzam do donicy.
Karagana nie da cienia , bo szczepiona to będzie płacząca a zwykła to rozkrzaczony krzew wielki.
Cień da drzewo o dużych liściach.
Popatrz na nasze wątki
Taka kompzycja jest piękna jako "obraz w oknie" ale po całości będzie męczyć, bo to każdy gatunek jest inny.
Ja nie umiem zaprojektować takiego ogrodu, żeby wokół tak było. Chyba trzeba posadzić z 1500 gatunków, tak się nie da po prostu. Pomysłów na kompozycje zabraknie. Będzie też wielki bałagan.
Kopiec zlikwiduj, bo on jakoś oddalony i skalniaki są już niemodne - takie usypane górki nie zachwycają. Na pewno coś wymyślimy jak dasz schemat tej części.
Świerka albo włączyć w rabatę, albo zrobić w trawniku, ale kółko mu dociąć i podsadzić hostami lub żółtą trzmielinką.