Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "Gardenarium"

Ogród nie tylko bukszpanowy - część II 16:34, 09 kwi 2012

Do góry
Sebek, nie schowałam bo nie wierzyłam w ten mróz, mogłam przynajmniej wyjąć je z donic, bo donice okropnie ciężkie są
Pozostałe stoją sobie w domu i się grzeją
Ogród nie tylko bukszpanowy - część II 16:32, 09 kwi 2012

Do góry
grygielek napisał(a)
Danusiu nie chciałam niepokoić Cię w Święta, ale to jest silniejsze ode mnie.
Otóż chciałabym pod cisami posadzic ostrokrzew Golden Gem (taki jak w ogrodzie z lustrm), ale w kilku szkółkach powiedziano mi , że w naszym rejonie nie bardzo ostrokrzewy przetrwają mrozy (w jednej szkołce pan powiedzial, że w tym roku wszystkie umarzły). Jaką inną roślinę mogłabym w zamian posadzić (myślałam o tzrmielinie żółtej albo barwinku). Co o tym myślisz Danusiu?

Jeśli ogród masz bardzo wietrzny to nie ryzykuj, no nie powiem Ci, że nie zmarzną na pewno, bo to zawsze może się zdarzyć. Gwarancji nie ma
Może żółty bukszpan? albo trzmielina.

Ogród nie tylko bukszpanowy - część II 16:32, 09 kwi 2012

Do góry
Gardenarium napisał(a)

Jak tam Danuś - w Komorowie też biało ?

Nie, zielono ale było minus 4 całą noc i hortensje pod włókninką chyba brązowe Te w domu dobrze

O rany - mam nadzieję, że te duże schowałaś...Dzisiaj też będę gonić z doniczkami i włókninami, no ale trudno - trzeba się poświęcać
Ogród nie tylko bukszpanowy - część II 16:31, 09 kwi 2012

Do góry
Marzena2007 napisał(a)
Oj coś mi się wydaje, że przy takiej iłości życzeń serwer na Boże Nraodzenie nie wytrzyma....
A może byśmy na wzór Danusi składali życzenia na oddzielnym wątku????

Tak myślę również, po to on jest Choć miło poczytać i pooglądać
Ogród nie tylko bukszpanowy - część II 16:30, 09 kwi 2012

Do góry
Sebek napisał(a)
Jak tam Danuś - w Komorowie też biało ?

Nie, zielono ale było minus 4 całą noc i hortensje pod włókninką chyba brązowe Te w domu dobrze
Lecę w kulki... 16:27, 09 kwi 2012

Do góry
Witam na naszym Ogrodowisku.
Kulki już widzę przy ławce i stąd moja diagnoza, dlaczego się tutaj znalazłaś?
Po prostu uwielbiasz je

Maja w ogrodzie 14:01, 09 kwi 2012

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Też o tym strofowaniu pomyślałam.

Pani ogrodnik powinna wcześniej wszystkie nasadzenia ustalać z właścicielką a i właścicielka powinna informować ogrodnika o swoich nie przemyślanych nasadzeniach, żeby takich sytuacji uniknąć na przyszłość.Widać ogrodniczka jest zbyt pewna siebie, a właścicielka nie zna się wcale na ogrodzie i na potrzebach roślin, a ż pokazali, no i bardzo dobrze, to jest życie
Sadzimy cebulki kwiatowe 13:46, 09 kwi 2012

Do góry
Posdaziłaś żeby były w ładnych donicach?
Postaw je na tarasie, niech sobie zakwitną, a potem schowaj w niewidoczne miejsce i niech sobie zaschną. Podlewaj bardzo umierkowanie. Potem wyjmij z doniczek i posadź we wrześniu-październiku do gruntu
Dzielenie, rozmnażanie traw 13:37, 09 kwi 2012

Do góry
Napisałąm art. o dzieleniu traw, czekam na rysunek przekroju kępy i opublikuję, chyba w środę.
Trzmielina - Euonymus 13:33, 09 kwi 2012

Do góry
Sunspot nie rośnie bardzo ekspansywnie.
Z wizytą u Jana van den Top czyli hostowy zawrót głowy 13:32, 09 kwi 2012

Do góry
No popatrz, niesolidny jednak jest.
Liriope (Liriope muscari) 13:26, 09 kwi 2012

Do góry
Mojemu zielonemu Liriope listki zrobiły się wodniste, przezroczyste, więc ucięłam je. Zobaczymy co dalej.

Liriope (Liriope muscari) 13:24, 09 kwi 2012

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Opiszemy na wiosnę jak nam przezimowały i porównamy w razie czego warunki.

Ja już mogę złożyć meldunek. Liriope najzwyklejsze, z jasnymi i małymi kwiatkami przezimowało bez
żadnego okrycia, nie jest jednak zimozielone, zasycha. Widok po zimie może spowodować palpitacje
serca u osób wrażliwych hehe ale jak wypuści nowe świeże listki powinno być od razu lepiej. Natomiast
odmiana dużo bardziej dekoracyjna Variegata chyba już kojtnęła na 100%, część liści odchodzi od
korzenia i są jakby zgnite. Może to wina złego doboru miejsca albo tego że nie było w ogóle okryte.

Powyżej są zdjęcia tego 'leśnego' Liripne. Nie jestem pewny czy jest to odmiana Big Blue ale ma się dobrze.

Anemonella thalictroides - zawilczyk rutewkowaty 13:24, 09 kwi 2012

Do góry
Dziękuję za pamięć i piękne zdjęcia
Trzmielina - Euonymus 13:21, 09 kwi 2012

Do góry
agata_chroscicka napisał(a)
Tylko musze jakąś pasującą odmianę znaleźć. Myślałam o japońskiej Kathy, ale widziałam tylko takie małe egzemplarze i nie wiem jak ona się prezentuje, kiedy trochę podrośnie. Może masz jakąś podpowiedź co pod takiego wielkiego bukszpana by pasowało?

Będą za duże pod bukszpanami. Silne mają gałązki.
Kret, krety - sposoby na kreta 13:19, 09 kwi 2012

Do góry
Pwl napisał(a)

Czyli jedynym skutecznym wyjściem jest siatka, jej zastosowanie wymaga sporo pracy ale
mamy potem spokój na lata. Uważam że warto. Krzywda nie dzieje się ani kretom ani naszemu
trawnikowi. Trzeba tylko dociągać siatkę do samego końca trawnika który chcemy wyznaczyć,
potrafią znaleźć nawet brakujące 10 cm i wyjść w tym miejscu.

Ważny jest zakład, nakładamy siatki na siebie w miejscu łączenia.
Iglaki na pniu 13:14, 09 kwi 2012

Do góry
Cyprysy z Jerozolimie

Kret, krety - sposoby na kreta 12:52, 09 kwi 2012

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Jestem trochę zdziwiona, że to było reklamowane w tym programie, wydaje mi się, że ogłusza kreta ale go nie rozrywa na kawałki

Bardziej pasowałoby do programu pirotechnicznego albo myśliwskiego Maja zamieniła się w łowcę w ogrodzie
Iglaki na pniu 12:50, 09 kwi 2012

Do góry
O tym czym się różnią cyprysy od cyprysików już było u nas na forum. Sebek znalazł

Używanie nazwy cyprys (Cupressus ) dla cyprysików (Chamaecyparis) zarówno Lawsona jak i innych (groszkowe, japońskie i innych) jest z punktu widzenia nazewnictwa botanicznego nieprawidłowe.

Co prawda zarówno jedne i drugie należą do tej samej rodziny - cyprysowate, ale są to całkiem inne gatunki

Cyprysy są drzewami i rosną w krajach Azji Mniejszej, na obszarze śródziemnomorskim i w Ameryce Południowej. Często spotyka się je we Włoszech czy Izraelu. U nas nie zimują.

Zdjęcia dla hasła Cyprys

Natomiast cyprysiki (Chamecyparis) - to zarówno drzewa jak i krzewy i mogą rosnąć w naszym klimacie, choć są wrażliwsze na mrozy i mogą podmarzać, pochodzą ze Stanów Zjednoczonych i w branży szkółkarskiej te C. Lawsona są często błędnie nazywane "fałszywymi cyprysami" co się utrwaliło. Ale nie jest to cyprys, tylko cyprysik bo to całkiem inny gatunek.

Zdjęcia cyprysików

Trzmielina - Euonymus 12:33, 09 kwi 2012

Do góry
Jak opadną jej liście wiosną nie martw się, w 90% wypuszcza nowe listki w momencie obsypywania się starych i przemarzniętych.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies