Zapraszam na spacer czyli widoki ogólne i obiecuję jutro już nie katować fotami.. poczekam, aż coś nowego zakwitnie ..
Z tarasu w lewo (za rabatą alejka Konstancji)
Dalej w lewo za załomem domu
I za kolejnym rogiem domu
I robiąc w tył zwrot .. widok na klona.. i bonzaj dla ubogich.. i rabata frontowa kulkowa, ale już pokazywałam.. nie będę więcej drażnić .. ..
Najlepiej rosną w półcieniu... muszą mieć sporo słoneczka.. wtedy obficiej kwitną.. i kwitną później niż inne fiołki... nie rozsadzaj, daj je w bardziej słoneczne miejsce i poczekaj... moje kępy-poduchy maja średnicę po pół metra albo i lepiej.. .. jeszcze raz wrzucam foto...
Wprowadził całe mnóstwo kolorowej radości .
Dziękujemy bardzo.
Odnośnie serbów odpisałam u siebie i wstawiłam zdjęcia. Ciekawa jestem czy Twoje wyglądają podobnie?
Aniu - dziękuję Nie krzyczysz na mnie .. że tyle stron.... wlazłam na dach bo chciałam zrobić pokaz z góry i z dołu.. i pokazać Pszczółce że wcale tak dużo rabata bylinowych nie mam.. ale muszę iść spać.. kiedyś innym razem.. ...
Mirella - bo bratek ma coś po właścicielce
Zielona - też się rozczarowałam brakiem zapachu... ale kwiaty ma duże bielusieńkie pompony... duże .. zrekompensuje.. ale tak jak pisałam, u mnie 2 lata kaprysił... ale to może z powodu okrywania, a ostatnie 3 lata (w tym jedna zima dość sroga i bezśnieżna) kwitnie..
Jestem wykończona tą trawą....jest wszędzie tam gdzie nie powinna. Dzisiaj uwalniałam od niej jagodę kamczacką. Było tak:
Jest tak:
Dajanko mnie również moje serby troszkę martwią, Kompletnie nie obserwuję nowych przyrostów. Dwa tyg. temu zaprzyjaźniony ogrodnik stwierdził, że złapały grzyba i opryskał je jakimś spec. środkiem. Za kilka dni planuję nawozić wszystkie drzewka hydrokomplex może to jakoś zdopinguje moje serbiki. A tak one właśnie wyglądają:
I fiołki.. po co mi ich metr kwadratowy?? Ale jakos je lubię... rosna w piękne kępy, bo inne to tak sie sieja i rosną byle jak.. a te w takei super okrągłe kępy, jak formowane. Ale i tak sporo wyrzuciłam...
Niektóre róże tak wyglądają, że się nie zdziwię jak niedługo zakwitną
Za to migdałek jak wyrzut sumienia.. za mocno go przycięłam.. i bylinówka (ta dopiero sadzona) idzie do poprawki... wygospodarowałam jeszcze pół metra ekstra.... czyli 5 metrów kwadratowych...
Środek przesunę jutro o pół metra Hurra... tak sadziłam, że po założeniu płotka... obwódka z bukszpanów się nie mieści Dla obwódki bukszpanowej M sie zgodził by przesunąć płotek.. ale jak przesunę to jednak inaczej rozmieszczę kfiotki.. i może moje japońskie irysy jeszcze wejdą I trochę siewek z nasionek... dziś pikowałam..