Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy ".img"

Pokażę nasz ogród 16:42, 01 maj 2014

Do góry
Z ciepłym dniem przybywa kolorów w ogrodzie

Blaski i cienie nowego życia 16:33, 01 maj 2014

Do góry
A to mój nowy pomysł na kalinowo-hostowy zakątek z rozplenicą pośród kamieni,
muszę też wysypać korą zanim wszystko się rozrośnie

i nowy nabytek- magnolia Nigra kwitnie cały tydzień i cieszy mnie bardzo bo widzę ją z domu
Ogród Eli 16:31, 01 maj 2014

Do góry

200 stron, gratki dla Ciebie.
Blaski i cienie nowego życia 16:29, 01 maj 2014

Do góry
bordowe żurawki od Krys podzieliłam na pół i posadziłam po drugiej stronie, jesienią znowu je podzielę i będzie więcej a są piękne bo duże i szybko po zimie zaberają się za rośnięcie

trawki brązowe przesadziłam na przód przed buksiki,
a między buksikami jest werbena patagońska od Sebka, która przetrwała zimę ( w doniczce zakopana do gruntu) i carexy

werbenka pośrodku fotki

i tak ta rabata wygląda z innej perspektywy ( ale wszystko jest małe i ginie w korze więc widoki potwierdzają tylko że działałam ale jakość żadna)

Działka prawie w Borach Tucholskich 16:17, 01 maj 2014

Do góry

jedyny zraz(z żółtej) na magnolii który dał oznaki przyjęcia ............................pierwsza azalia
Clematis montana 'Rubens' - wart grzechu 16:13, 01 maj 2014

Do góry
mój po pierwszej zimie bardzo skromniutko ale takie są początki

W moim małym ogródeczku - Dorota 15:48, 01 maj 2014

Do góry
Wreszcie wyniosłam kule, które malowałam w zimie i dzisiejsze foty.
Ogród, który ciągle zmieniam 15:45, 01 maj 2014

Do góry
Mój M maluje domek ogrodnika
Ogród marzeń ... cegła ... róża ... lawenda i mila do tego co mam w głowie ... 15:43, 01 maj 2014

Do góry
Iza to lilie ceglaste od mamy

A to żółte od mamy, chyba też powinna je mieć.
Ogród, który ciągle zmieniam 15:38, 01 maj 2014

Do góry
zawilce w pełni kwitnienia

Ania moja wisteria nie taka piękna jak Twoja i utopiona w gąszczu Akebii pięciolistnej i bluszczu

Złotokap

rh Cynnigham's White w tym roku przesadzony

Blaski i cienie nowego życia 15:31, 01 maj 2014

Do góry
Trochę podziałałam, poprzesadzałam i rozmnożyłam żurawki

były 3 dorodne kępy żurawek teraz jest 9 mniej dorodnych i jeszcze 5 w rozmnażalniku z tyłu rabaty
i jeszcze dodałam kamień w połowie rabaty, ponieważ tam często przechodzi się do warzywniaka

było (trochę niewyraźne to zdjęcie bo tam zawsze jest nasłonecznienie)

jest

Plamy na trawniku 14:47, 01 maj 2014

Do góry
gemciu83 napisał:
Ponadto nigdy nie wyeliminuje się wiechliny z trawnika, traw itd. jest to nie realne, więc nie dajcie się zwariować. Z naturą nikt nie wygrał i jeśli chcecie wygrać to tylko w świecie wirtualnym zaprojektujcie ładny trawnik

Po pierwsze z tą naturą trzeba obcować na codzień tak jak ja. W swoim ogrodzie od lat nie stosuję żadnych sztucznych nawozów ani chemicznych oprysków. To samo tyczy się trawnika i gleby na której rośnie trawa. Włos mi się na głowie jerzy jak czytam posty w wątku o zakładaniu trawnika z siewu. Porady odnoszące się do stosowania na starcie przeróżnych chemicznych pestycydów i syntetycznych nawozów są rodem wyjęte z horroru. Najpierw niszczy się wszystko to co mogłoby mieć w przyszłości pozytywny wpływ na zdrowy rozwój i wygląd trawnika narażając przy tym własne zdrowie na szwank, a następnie liczy się na jakieś cuda. Myślę sobie wtedy, że osoby które tak podchodzą do tematu chcą mieć zapewne jeszcze ładniejszy trawnik od mojego który nigdy tych chemicznych przyjemności w życiu nie zaznał. Na ogół mijam się z tym tokiem myślenia.
Powracając do tematu to właśnie niewłaściwa pielęgnacja trawnika ma duży wpływ na to, że przerzedzone, pożółkłe od nawozów lub wypalone do gołej ziemi place są najczęściej zasiedlane przez chwasty w tym również przez uciążliwe inne gatunki traw. Systematyczne usuwanie wiechliny rocznej od pierwszego dnia wysiewu lub ułożenia trawnika z rolki może wyeliminować ją całkowicie z naszej darni która musi mieć przy tym odpowiednią gęstość i prawidłowo rozbudowany system korzeniowy.
Oto przykład z mojego pięcioletniego trawnika który corocznie ma jednolitą barwę i nie pochodzi ze świata wirtualnego.
Mała Eleczka 14:23, 01 maj 2014

Do góry
Rzadko ostatnio bywam na forum ale za to działam w ogrodzie.
Wykonane prace:
-trawnik nawieziony, wystrzyrzony
-kanciki zrobione
-trawa za płotem, która przechodziła do ogrodu unicestwiona
-taras wymyty
-nowy nabytek tujowaty wsadzony na miejsce
-bluszcz, który się zadomowił i wypuścił korzenie, posadzony przy płocie
-tuje dostały witaminki
-kamyczki zebrane z nadmorskiego pobytu wsypane pod domem
-cedr spod drucianego płotu przesadzony pod płot drewniany (przypadkowo tam ustawiłam i tak mi się spodobał, że został a już chciałam oddawać w dobre ręce)

Resztę zdjęć dodam wieczorem bo mała domaga się zainteresowania
To tylko początek...drogi do marzeń 13:56, 01 maj 2014

Do góry
To tylko początek...drogi do marzeń 13:54, 01 maj 2014

Do góry
To tylko początek...drogi do marzeń 13:52, 01 maj 2014

Do góry
To tylko początek...drogi do marzeń 13:49, 01 maj 2014

Do góry
Dobra jest jakiś odzew to wstawiam

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies