Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "Tess"

Co z tym ogródeczkiem począć 07:20, 13 lut 2015

Do góry
ewa004 napisał(a)
Tesiu bardziej z tych stipek się ciesze niż z tego stołu

To się nadaje do leczenia

Z rozbieżnością gustów miałam podobnie, ale teraz już potrafię go przekonać do swoich wizji
Wszystko czego potrzebuję to dom pełen książek i ogród pełen kwiatów... 07:18, 13 lut 2015

Do góry
grembosia napisał(a)

Pozwolicie, że się do tego odniosę.
Małe czarujące gwiazdeczki rzeczywiście ładnie się prezentują, i wcale nie muszą być duże, żeby zachwycać. Ale ogrom zielonych fruwających na wysokości oczu gałązek to nie jest dobry pomysł na alejki w ogrodzie. Wszystko zależy od miejsca, gdzie go posadzimy. U mnie w przyszłym sezonie mąż obiecał na bieżąco przytwierdzać do kratek, zobaczymy jak się spisze mąż.

A, to ja Twoją wcześniejszą wypowiedź nie do końca dobrze zrozumiałam, Grembosiu
Rzeczywiście to silnie rosnące pnącze, gałązek ma mnóstwo. I szybko rosną, szukając podpory. Jak jest większy, czepia się swoich własnych gałązek też.
Wszystko czego potrzebuję to dom pełen książek i ogród pełen kwiatów... 00:10, 13 lut 2015

Do góry
Tess napisał(a)
Dzięki za informację o cięciu aktinidii. Zatem sekatory w dłoń

Grembosia nie jest zadowolona z Summer Snow. Od powojników oczekuje dużych kwiatów, a ten ma malutkie czarujące gwiazdeczki. Zamierza je wymienić, na razie mąż ją wstrzymuje.

Pozwolicie, że się do tego odniosę.
Małe czarujące gwiazdeczki rzeczywiście ładnie się prezentują, i wcale nie muszą być duże, żeby zachwycać. Ale ogrom zielonych fruwających na wysokości oczu gałązek to nie jest dobry pomysł na alejki w ogrodzie. Wszystko zależy od miejsca, gdzie go posadzimy. U mnie w przyszłym sezonie mąż obiecał na bieżąco przytwierdzać do kratek, zobaczymy jak się spisze mąż.

Wszystko czego potrzebuję to dom pełen książek i ogród pełen kwiatów... 23:29, 12 lut 2015

Do góry
Tess napisał(a)

Grembosia nie jest zadowolona z Summer Snow. Od powojników oczekuje dużych kwiatów, a ten ma malutkie czarujące gwiazdeczki. Zamierza je wymienić, na razie mąż ją wstrzymuje.

A mnie ten powojnik u Ciebie zauroczył absolutnie. Jeszcze doczytałam że toleruje niezbyt dobre warunki i przesuszenie i decyzja zapadła wylatuje 12-letni wiciokrzew ( niepachnący, same mszyce latem i się przewraca bo nie był porządnie cięty) i jakaś tujka beznadziejna i na moim zielonym płocie zamieszkają powojniki Summer Snow, dwa albo trzy muszę sobie popatrzeć żeby nie było za gęsto. I na wieś też jeden pojedzie będzie na poręczy nieużywanego ganku od północy, przy hostach, chyba tak planuję
Ogromne dzięki za inspirację
Grembosiowo 20:38, 12 lut 2015

Do góry
Kuklik napisał(a)

Widziałam, że masz na pergoli powojnik Summer Snow. Poznałam go u Tess i chciałabym go wsadzić u siebie. Też jesteś z niego zadowolona?

No właśnie, coś mi tu nie grało, bo Tereska też rozpoznała u mnie powojnik na pergoli jako Summer Snow. Sprawdziłam więc i okazuje się, że Paul Farges= Summer Snow. Wam się podoba, a mnie niespecjalnie, za dużo wiotkiego zielonego, za małe kwiaty, ale kwitnie rzeczywiście obficie i bardzo długo. Sporo zamieszania jest z przywiązywaniem do kratek, ale tak jak pisałam wcześniej, na razie zostaje, bo mężowi się podoba.
Ogród Mirelli 18:14, 12 lut 2015

Do góry
Iwciu coś tam próbuję tylko ja z tych niecierpliwych i nie zawsze mi wychodzi.

Tess spróbuję coś zrobić.
Tylko będzie pusto bez traw i hortek,hm.zobaczymy.
Ogród Mirelli 17:57, 12 lut 2015

Do góry
No piękna wizualizacja
Świetny pomysł z drzewkiem kolumnowym.
Gosia, a możesz zrobić:
- jedną wiosenną (czyli bez szumiących traw i kwitnących hortek, za to z czymś niskim na przodzie - szafirki albo krokusy)
- i drugą późno letnią, czyli trawy, kwitnące na różowo hortensje (wyższe jednak, niż tu)?
Ogród Mirelli 17:20, 12 lut 2015

Do góry
Na all... widziałam ogłoszenie szkółki ze Swarzędza, 30 zł za szmaragda 1,2 wysoki.
Ja swoje w markecie(sic!) kupiłam po 9,90. Ale miały około 80 cm, może ciut więcej.
Połowa działki - czyli mam powoli dość 17:17, 12 lut 2015

Do góry
Halinko, ja nie kupowałam ciemierników w opakowaniu, tylko w doniczkach.
Ale jeśli kupiłaś kłącza, to ja bym je do doniczek wsadziła, niech już rosną. Bo w opakowaniu mogą wyschnąć na amen. Tak kiedyś zasuszyłam latrię, zakupioną zbyt wcześnie wiosną.
Nadchodzi wiosna - czas na ogród 17:14, 12 lut 2015

Do góry
Domi, kupiłam w markecie, wiosną, po 9,90
Szmaragdy. Ogólnie tuje tanie są jak barszcz.
Moje były niezbyt wysokie.
W szkółce pewnie dostaniesz trochę drożej, ale wyższe. No, w markecie też wyższe można dostać.
Ogród nad Rozlewiskiem 17:12, 12 lut 2015

Do góry
W markecie, po 9,90
Ogród nad Rozlewiskiem 17:10, 12 lut 2015

Do góry
Tess zauważyłam na innym wątku Twoje formowane kulki na pniu, bardzo ładne Ci wyszły Kupiłaś drzewka w szkółce czy markecie?
Wszystko czego potrzebuję to dom pełen książek i ogród pełen kwiatów... 17:08, 12 lut 2015

Do góry

Co z tym ogródeczkiem począć 16:26, 12 lut 2015

Do góry
ewa004 napisał(a)
Beaciu stół znalazłam ,kupiłam w vox.
Właściwie to dzieki Tobie tam pojechałam zobaczyć
Zobaczymy cy będę Ci dziękować czy wyzywać

No masz, i bądź tu człeku uczynny, to ci straszeniem odpłacą

Cztery stipki? Szaleństwo trawkowe
W Gąszczu u Tess 16:24, 12 lut 2015

Do góry
Rench napisał(a)
Piękna ta kamasja, jaka ona jest duża w oryginale? Masz może zdjęcie przy innej roślinie?
Biała rabata tulipanowo czosnkowa śliczna

Nie mam takiego zdjęcia, niestety. Mam kupę cebul kamasji, ale rosły dotąd w takim zagęszczeniu, że nie kwitły wcale. Kamasje tak mają - jak się za bardzo podzielą i mają w związku z tym za gęsto, to nawet, jeśli część cebul jest dostatecznie duża, to i tak nie kwitnie. Jest wyższa trochę od narcyzów, ale wydaje się zdecydowanie wyższa, bo kwiatostan jest strzelisty.
Ale proszę nie traktować tego jako pewnik, bo ja jedynie kilka pojedynczych egzemplarzy widziałam i to dwa razy w życiu

Tu jest inspiracja z czosnkami (kurcze, zapomniałam nazwę, ale to nie Gladiatory, tylko te niższe).

A tulipanów sama jestem bardzo ciekawa - czy będą w tym roku równie piękne, czy może się podzieliły i marnie będzie z kwitnieniem.
W Gąszczu u Tess 16:14, 12 lut 2015

Do góry
Kasya napisał(a)
Bardzo ladnie ci wyszlo, a jaka maja teraz wysokośc ?

Moje są niewysokie, mają obecnie około 80 - 90 cm. Liczę, że jak dorobię się dużych kul, to będą miały wysokość ponad metr, jakieś 1,2 może więcej ciut. Nie wiem w zasadzie, bo nie mam żadnych doświadczeń w tym zakresie.
W Gąszczu u Tess 16:10, 12 lut 2015

Do góry
Kasiu z Makowa - oj trza

Aniu Monte, cieszę się, że jesteś

Aguś z Kwadratowego - ja pierwszy rok miałam stipę, więc dopiero teraz okaże się, czy się wysiała i ile jej będzie.

Mireczko
, jakieś wysiewy popełniłam Ale mało. Stipę posiałam. I potwierdza się chyba opinia Toszki, że stipę przed siewem trzeba stratyfikować. Bo nasiona zebrane z egzemplarzy rosnących na zewnątrz wzeszły, a z przechowywanych w pomieszczeniu - zaledwie jedna sztuka.
Planuję jeszcze trawy posiać, ale to dopiero w marcu. No i byliny, które otrzymałam od dziewczyn (ale to też w marcu). No i aksamitki na przedłocie ogrodu nad Rozlewiskiem, co by tradycji (już dwuletniej) stało się zadość

Grembosiu - czytałam, że nie jesteś tym powojnikiem zachwycona. Ja jestem nim zachwycona. Wpadnę zobaczyć, czy wymyśliłaś, na jaki go zamienisz.

Zawitko, to nie ja sadziłam, moje są nadal w doniczkach. Gusiarz kupiła w doniczkach i w styczniu wsadziła do gruntu. W paczuszkach nie kupowałam.
Ja bym je wsadziła do doniczek, żeby nie wyschły na wiór.
W Gąszczu u Tess 16:00, 12 lut 2015

Do góry
Iwk4 napisał(a)
Dzięki za instrukcję. Kochane dziewczyny z kilku stron mnie poinstruowały. Czy marzec będzie dobrą porą na cięcie tuj?

Iwonko, to zależeć będzie od pogody. Jeśli będzie na plusie i sucho, pewnie swoje będę ciąć, bo ciut zwichrowane obecnie są.
W Gąszczu u Tess 15:58, 12 lut 2015

Do góry
Pokazałam u Mirelli, jak robiłam kulki na pniu.
To i tu pokażę

Jeżeli zdecydujemy się na „samoróbkę”, wybierzmy tuje o pojedynczym pniu, albo przynajmniej taką, która ma silny jeden pień. Nie kupujemy takich z kilkoma pniami, bo musimy zostawić tylko jeden, a jak jest kilka, to żaden nie jest silny, czasem bywa też krzywy. No i pędzelek na końcu zostanie nam marny.
A przecież z tego pędzelka ma powstać kulka

Oto jak powstawały moje (jeszcze nie są ładne, mają dopiero roczek od początku kształtowania).

Takie były po posadzeniu:

Podcięłam je od dołu i wyglądały jak straszydła:

Ale na pomoc dziewczyn zawsze można liczyć - doradziły, by obciąć im czubeczki i je ostrzyc na kształt kulki:

Potem trzeba obcinać zielone odrosty pojawiające się na pniu i co najmniej dwa razy w roku formować kulkę (ciąć), wówczas ładnie się zagęszcza. Po kilku latach kulka nabierze objętości.
Ogród Mirelli 15:33, 12 lut 2015

Do góry
Mirelko, nie wiem dokładnie, jak drogie są tuje na pniu. Sprawdź najpierw w szkółkach, ile kosztują na pniu, a ile tuja, z której kulkę możesz zrobić.
Potrzebujesz takie, które będą trochę wystawały ponad kwiatostany hortensji. Więc powinny mieć pewnie 1,20, może nawet więcej.
Jeżeli zdecydujesz się na „samoróbkę”, wybierz tuje o pojedynczym pniu, albo przynajmniej taką, która ma silny jeden pień. Nie kupuj takich z kilkoma pniami, bo musisz zostawić tylko jeden, a jak jest kilka, to żaden nie jest silny, czasem bywa też krzywy. No i pędzelek na końcu zostanie ci marny.
A przecież z tego pędzelka ma powstać kulka

Zobacz, jak powstawały moje (jeszcze nie są ładne, mają dopiero roczek od początku kształtowania).

Takie były po posadzeniu:

Podcięłam je od dołu i wyglądały jak straszydła:

Ale na pomoc dziewczyn zawsze można liczyć - doradziły, by obciąć im czubeczki i je ostrzyc na kształt kulki:

Potem trzeba obcinać zielone odrosty pojawiające się na pniu i co najmniej dwa razy w roku formować kulkę (ciąć), wówczas ładnie się zagęszcza. Po kilku latach nabierze objętości.

Jeśli chodzi o ML, to on u mnie nie ma metra. Poza tym ta trawa nie jest strzelista, należy do tych lekko przewieszających się, choć jest też sztywna.
Wydaje ni się, że nie masz się co obawiać, że ML będzie miał w cieniu ogromne karpy. Bo miskanty w cieniu dają sobie radę, ale nie przyrastają tak szybko, jak w słońcu.
Jest ryzyko, że hortki zakryją ML. Dlatego posadź je nie dokładnie za horką, a pomiędzy nimi, tak żeby wypełniały przestrzeń pomiędzy hortkami.

Wyższych od ML jest dużo miskantów, np. Gracimillus, ale on 1,5 metra wraz z kwiatostanem ma. Nie zasłoni Ci okien?

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies