Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy ".img"

Ogród cichy i przytulny 12:27, 25 mar 2014

Do góry
asiach napisał(a)

Dziękuję i pozdrawiam

Dzień Dobry!
Jak są jeże, żaby i zaskrońce, to musi być fajny zdrowy ogród. I kury są z kotami! Te tulipany to jak z moich marzeń. Znasz ich nazwę? Pod jakim drzewem rosną? Tak pięknego dużego trawnika zazdroszczę prawdziwie.
Ogrodowe zacisze 12:14, 25 mar 2014

Do góry
Iwonko "Zakochana w ogrodach"!
Wrzucam zdjęcia brabanta.
Cięłam go jesienią ubiegłego roku, więc to co widzisz to obraz praktycznie tuż po cięciu. Przyrosty dopiero będą korygowane wiosną, jak się w ogóle pojawią.
Niezbyt wyraźne te zdjęcia, ale coś może widać.

Ogród nie tylko bukszpanowy - część II 12:13, 25 mar 2014

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Lubię ciemierniki, bo jak przekwitają robią się zielone, specjalna przesyłka dla Zielonej Marty i dla wszystkich zaglądających.
Dorzucam pachnące narcyzy Tazetta " Cheerfulness" W lustrze są podwójne.

Miałam takie dwa lata temu a w zeszłym roku nie wyszły wcale Czy on są u nas jednoroczne??
Pozdrawiam serdecznie
Ogrodowe zacisze 12:11, 25 mar 2014

Do góry
A to mój nowy nabytek z Obi

Pod nimi rosną niskie odmiany funkii, powinny więc z czasem ładnie w tym miejscu wyglądać.

Bratki powoli się zagęszczają.

I jeszcze raz ławeczka w deszczowy poranek.
Strasznie smutne te zdjęcia...

Magnolia zaczyna otwierać pąki
Owocowo-warzywno-ozdobny bałagan - czyli o tym jak wcisnąć kolejną roślinkę do mojego ogródka 12:09, 25 mar 2014

Do góry
popcarol napisał(a)
No ale żeby aż tak??? no trudno, może jednak coś wykiełkuje, jeszcze?

Młoda od września idzie do szkoły. Wypatrzyłam na allegro fajne biurko i szafkę, nawet nie bardzo drogie Fajne?

Tylko jakie krzesło do tego? oto jest pytanie... takie? hmm... trochę za dużo tego dobrego

Super...mnie się bardzo podoba
Ogrodowe zacisze 12:06, 25 mar 2014

Do góry
kasiek napisał(a)
O u Ciebie żurawie z Obi? Ale są ładne!

Temu musiałam przycisnąć paluszki u nóg kamieniem, żeby zechciał stać
Nowe Życie ;-) 12:05, 25 mar 2014

Do góry
Moich zdjęć runda druga...
To jest rzut na warzywnik, dalej mój plac na przedogródek. Z jednej strony jest zakończony szpalerem z malin a od części zielonej kamieniami, ale to chciałabym zmienić...
Tu zaczyna się działka do zagospodarowania. To zaledwie ok 15m na 6...

Tuje tworzą szpaler wzdłuż drogi do domu Wzdłuż granicy z zagonem truskawek teściowej posadziłam szpaler peonii (mało widoczne na zdjęciu, ale musicie uwierzyć mi na słowo, że one tam naprawde są ) Ta sama rabata co wyżej widziana od drugiej strony, całość przecina stara jabłoń, która chciałam udekorować bluszczem. To młode drzewko to śliwa, a na pierwszym planie szereg przypadkowych roślin... i raz jeszcze miejsce na mój warzywnik

Mam nadzieję, że te zdjęcia okażą się bardziej pomocne w udzielaniu mi porad
Spodobało mi się określenie, którego wcześniej nie znałam - przedogródek. Właściwie to jest to, bo na prawdziwy Ogród nie mam miejsca. Chciałabym aby był on reprezentacyjny, taki żeby było na czym oko zawiesić. Lubię rośliny zimozielone, duże krzewy kwitnące, rododendrony, hortensje i peonie i nie chciałabym z nich rezygnować. Podobają mi się rośliny szczepione na pniu. Na razie mam tylko wierzbę Hakuro, ale mam zamiar dorobić się innych okazów. No i oczywiście urocze są formy strzyżone, typu spiarala czy kule...

Jednym słowem wszystko tu mogę, a raczej powinnam pozmieniać. Nie ukrywam, że liczę na pomoc i już jestem wdzięczna za dotychczasowe rady...
Ogrodowe zacisze 12:00, 25 mar 2014

Do góry
Szare widoczki ogrodowe
Jakość nie najlepsza, bo robione telefonem

Marzenia i plany vs. rzeczywistość 11:56, 25 mar 2014

Do góry
butterfly napisał(a)
Magnolia pomaga, i duży, siarczysty buziak i uścisk w przełyku to za mało w podziece....

Na szybko narysowałam pomarańczowa linię dzielaca rabate na 2 łuki - o to chodziło?

Dodam jeszcze że taras będzie powiekszony - tak jak jest ten słup na końcu dachu (widac go troche za słukiem do pergoli, który narysowałam) to do tego miejsca M powiększy taras - będzie to moze 2 rzedy kostki.
I wtedy ten łuk prowadzić tak, aby pokrywał się ze słupkiem od pergoli, tak ?

super, właśnie tak.
Tak prowadź ten łuk jak piszesz
Czosnek ozdobny (Allium) 11:52, 25 mar 2014

Do góry
Mam takie dwa czosnki giganteum i zastanawiam się czy to choroba grzybowa? Myślę posadzić je do doniczek i zobaczę czy coś z nich będzie:
Chatka Baby Jagi 11:45, 25 mar 2014

Do góry
Funkie tez już postanowiły wyjść z ziemi..

Mój skrawek zieleni 11:44, 25 mar 2014

Do góry
Usunęłam darń z małej rabatki

i zdecydowałam że obwódka dla lawendy będzie z bukszpanu
U Sebka - czyli ogrodowe rewolucje czas zacząć 11:42, 25 mar 2014

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Sebek narysował mi swoją rabatkę

Propozycje nabazgrolone na poczekaniu

Do wyboru do koloru, teraz podejmij decyzję

Witaj, przegladam piekne ogrody na Ogrodowisku i trafilam do Ciebie, gratuluje juz "odchowanego "ogrodu. Potrzebowalam pomyslu na rabate bukszpanowa i wpadlam wlasnie na te propozycje, powiedz mi z ktorej strony tworzyles te aranzacje? Ja potrzebuje od polnocy i to troche trudne bo podobaja mi sie berberysy golden gem ale one w cieniu nie wybarwia sie tak ladnie, pewnie citronelle by sie nadala, nie wiem jak konwalik. Bardzo podoba mi sie opcja 4, tylko mam dwie krzewuszki szczepione na pniu w tym miejscu, ladnie by sie komponowaly z begonia czy myslisz ze moglyby zostac w miejscu miskantow? Moja rabata ma 220cm glebokosci i 330 szer. Obie wielkosci w najszerszych miejscach bo moja rabata tez jest po luku. Bardzo prosze o pomoc bo to rabata przy wejsci do domu i zalezy mi zeby byla ladniejsza niz teraz.
Ogród ogrodniczki 11:38, 25 mar 2014

Do góry
A tak w ogóle to poszukuje pomysłu na tą część ogrodu.
Na razie jest to boisko dla chłopaków ale oni już mało tu grają w piłę.
Mógłby w tym miejscu pojawić się jakiś zaciszny kącik bo na razie to tu nudy na pudy.
To jest strona północno-zachodnia.
Jestem w stanie usunąć wielki jaśminowiec i wyrośniętą forsycję.
A jak trzeba będzie to i inne.

Zrobiłam kilka ujęć z różnych stron.

Chatka Baby Jagi 11:34, 25 mar 2014

Do góry
Forsycja u mnie dopiero zwiesza kwiatuszki....

Mój skrawek zieleni 11:33, 25 mar 2014

Do góry
I przeniosłam się przed dom. Razem z moją siedmioletnią córeczką wyznaczyłyśmy granicę rabat.

Kwiatowy ogródek Monteverde 11:33, 25 mar 2014

Do góry
W tej chwili u mnie + 6 st., słońca brak, deszcz nie pada, idę czymś zająć ręce, do wieczorka

Kwiatowy ogródek Monteverde 11:30, 25 mar 2014

Do góry
Dzisiejsza kartka

Mój mały skrawek ziemi 11:27, 25 mar 2014

Do góry
witaj Madziu

dzisiejsza wiosna chłodna jakaś i ponura...
widzę, że też masz przyjaciela na czterech łapkach

zobacz jak mój Timi usypia Kubusia

Ogród Janiny 11:26, 25 mar 2014

Do góry
Wiosna piękna ,szkoda że znowu pogoda się popsuła ale i deszczyk potrzebny na moje piaski .. Oprócz cebulowych już i byliny zaczynają piąć się do góry ..

tulipany tez już mają pączki a śnieżynki mają coraz więcej kwiatów ,szkoda tylko że nie ma słoneczka ..

prymulki też już zaczynają kwitnąć ..

fiołki nawet rozsiewają zapach po całym ogrodzie ..

kłosowiec na wiosnę ma śliczne liliowe listki ,szkoda że później zielenieją ..

nawet lilie się pokazują ..

ostróżka

żonkile w pąkach ,zaraz zaczną kwitnąć ..

pieris , dopiero w tym roku pokazał swoje piękne kwiaty bo zawsze mi przemarzał mimo okrycia ..

i na koniec szybko pnący się do góry szczypiorek , zaraz będzie ścinany jak tylko troszkę podrośnie ..
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies