Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Grembosiowo

Grembosiowo

Gabriela 23:26, 08 maj 2014

Ja też miałam kiedyś panią Basię, która parę roślin wyrwała. No trudno, coś za coś. Za to teraz mam panią Iwonkę - skarb prawdziwy, zna i lubi rośliny, obrabia też jeszcze jeden ogród u nas na wsi, założony przez projektanta.
Ale ze względu na siewki i okoliczność, że tylko ja sadzę na bylinowych, to wcześnie na wiosnę, jak wszystko wychodzi z ziemi, czyszczę rabaty też tylko ja. Potem bez pomocy jest mi trudno, bo jak kończę to na początku już zarasta złośliwie i nie ma czasu cieszyć się ogrodem - dokładnie tak jak piszesz Grembosiu. Marzy mi się niby bujanie się na huśtawce i siedzenie na ławce, ale nawet jak wychodzę teoretycznie tylko w tym celu, zawsze wracam z brudnymi rękami, bo nie mogę wytrzymać, tak wciąga ogród.

A weszłam tutaj, żeby napisać, że wejście do domu imponujące, donic i ich źródła zazdroszczę bardzo i ogólnie ogród się pięknie i świeżo prezentuje.
grembosia 23:58, 08 maj 2014

Gabrysiu, tak jak piszesz, bez pomocy w dużym ogrodzie trudno utrzymać porządek, tym bardziej, że zdrowie już nie to.
Musimy się nauczyć cieszyć naszymi ogrodami, nie tylko poprzez pracę w nich. Dlatego namawiam do wprowadzania na nasze rabaty szczególnie starszych osób, dla których nawet niewielkie wynagrodzenie jest sporym podreperowaniem emerytalnego budżetu, a często i formą wyjścia do ludzi, ucieczką od samotności.

Moja pomocnica też Basia.
Tusiala 08:36, 09 maj 2014

Grembosiu ślicznie wygląda Twój front aż się nie chce wchodzić do środka
Chciałam Ci serdecznie podziękować za radę w sprawie cisów. Zrobię właśnie tak, jak mi poradziałaś - 3 cisy pod ukosem
agatanowa 09:10, 09 maj 2014

Grembosiu, masz cudnie.
Uwielbiam te słoneczne zdjęcia córki w porannym stroju. To dlatego, że gdy jest ciepło i mi zdarza się wyjść z rana do ogródka w negliżu i przejść ogródeczek w zachwycie nad moimi drobinkami. To olbrzymia radość i przyjemnośc - rosliny słychać jak rosną, słońce zaczyna rozgrzewać wszystko dookoła i wydaje się, że wszedzie panuje taka harmonia i spokój: wokół i we mnie.
A na kapciach rosa

Przewspaniałe kwiaty w donicach. Hortensje wspaniałe. To ogrodowe? Jak przechowujesz?

Podobają mi się Twoje meandrujące ścieżki, które powodują, że ogródek ma wiele zakamarków i jest jeszcze większy niż jest

Co do pielenia i w ogóle nieustannej pracy w zgięciu w ogródku, to wieczorem i w nocy wstać nie mogę z łózka, rano się jakoś udaje. Staram się za bardzo nikomu z rodziny do tego nie przyznawać, bo i tak trudno im zrozumieć i zaakceptować moje ogródkowe zainteresowania. "Przecież nic z tego nie będziesz mieć". Na szczęście mąż akceptuje i pomaga, cieszy się ze mną

kasiek 20:15, 10 maj 2014

Ale masz fajne te aleje spacerowe, nic tylko chodzić i podziwiać
Pola 20:21, 10 maj 2014

Macham do właścicielki pięknego ogrodu gortensje w donicach śliczne, żałuję że u mnie spiekota i nie miałyby szans
eda 01:15, 11 maj 2014

Macham nocnie i życzę miłej niedzieli
grembosia 21:17, 12 maj 2014

Dziękuję dziewczynki za ciepłe komentarze.

agatanowa napisał(a)

Przewspaniałe kwiaty w donicach. Hortensje wspaniałe. To ogrodowe? Jak przechowujesz?

Tak, ogrodowe, świeżo kupione. Tak jak ich poprzednicy, pójdą na zimę do gruntu, a zakwitną, jak zima będzie łaskawa, a właściwie, jak wiosenne przymrozki pąków nie zmrożą.
grembosia 21:25, 12 maj 2014

Żegnam się już z kwiatkami białych RH, dziś już wyglądają bardzo nieciekawie, po prostu brzydko.

A ten dopiero się szykuje

Startują azalie
grembosia 21:30, 12 maj 2014

Kaliny zaczynają swój spektakl

Laurowiśnie też