Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy ".img"

Ogrodowy spektakl trwa ... 22:41, 23 mar 2014

Do góry
akcja wrzos zakończona

a tymczasem trawnik przechodzi tortury

pierwsze koszenie to jeszcze miło było

wertykulacja pierwsza też idzie wytrzymać ale dalej już nie robiłam mam piasek na trawniku i na rabatach trudno

Ogrodowy spektakl trwa ... 22:38, 23 mar 2014

Do góry
potem przeszłam na automat i kształtowanie każdego z osobna

fajnie się siedzi ale trzeba posuwać się dalej

Mirkowy ogród (początki) 22:37, 23 mar 2014

Do góry
[img size .zeszłoroczne sadzonki z tawuły japońskiej poniżej robione tydzień temu dostały już listki
Ogród dla moich synków 22:36, 23 mar 2014

Do góry
Tak sobie pomyślałam, że założenie tego wątku podziała na mnie bardzo motywująco. Będzie trzeba w końcu pokazać "przed i po".

Teraz kilka zdjęć z lewej strony .
Jak by ktoś miał pomysł, jak wzbogacić roślinność z tej strony, to słucham
Priorytetem jast na razie prawa strona,bo już ruszyła chyba wegetacja, a ja muszę posadzić tam jakieś drzewa. Hmmm....

Za tym lilakiem (na pierwszym planie), w dole i w cieniu, będzie plac zabaw i może miejsce na mój hamak. Widać kupkę (jedną z wielu) białych kamieni, zebranych z przyszłego trawnika.W miejscu gdzie ma być płot i brama wjazdowa na łąkę, była kiedyś piwnica. Moja matka chcąc nam zrobić niespodziankę, wynajęła spychacz,który rozepchał piwnicę na caaaaałą działkę! :/ Tutaj muszę ponasadzać coś cieniolubnego: hosty, paprocie i ....chyba jakieś krzaki, najlepiej ładnie kwitnące.

Tutaj, między dwoma leszczynami, musi być przejazd do bramy na łąkę. Planuję tu tylko trawę. Obok blaszaka rośnie mirabelka i wierzba. Nie uwzględniłam ich na planie, bo jeszcze nie wiem czy zostaną. Pewnie stanie tam dwustanowiskowa wiata i drewutnia. Pod blaszakiem widać podkłady kolejowe do wykorzystania na skarpach. Muszę gdzieś sprzątnąć to drewno ze środka. To tylko malutki ułamek tego co zostało po karczowaniu. Resztę zabrali sobie okoliczni rolnicy. W większości drewno to było strasznie zbutwiałe, ale im do ogrzewania jakichś parników dla świń w zupełności wystarczy. A ja mam czysto i wszyscy są zadowoleni

Miejsce na trawnik. Niedługo na jego końcu będzie siatka i brama. Do kiedy można wysiewać trawę?

Jeszcze takie zdjęcia prawej strony znalazłam
Widok ze schodów

Zbliżenie na śliwki (zdjęcie robione chyba z samego rogu schodów)

Czekam na Wasze pomysły jak to poobsadzać
Może ktoś by miał chwilę czasu i by mi tą rabatę rozrysował?
Z góry ślicznie dziękuję
Dwa ogrody 22:34, 23 mar 2014

Do góry
Mala_Mi napisał(a)
Ależ piękne donice... kocham niebieski kolor..

Na narcyzy też się obraziłam.. a raczej na muchę narcyzowa.. już nie kupuję ich..szkoda bo było płynne przejście pomiędzy krokusami i irysami , a tulipanami. Robali karmić nie będę... ze względów rodzinnych i zdrowotnych zeszłej wiosny nic prawie nie robiłam... wiec i nie podlałam cebul... i wszytko poszło Obserwuję przyrodę co będzie etapem pośrednim....

To mamy tak samo z niebieskim Kiedy kupowałam nasiona u Tracza, mąż spytał się tylko, czy rośliny bedą tylko w niebieskim kolorze...
O musze narcyzowej czytałam u Ciebie, u mnie po prostu zmarzły, znajomemu, który je uprawiał na większą skalę również.
Etap pośredni winien być spektakularny, trzeba ogłosić na forum może sasanki?
Zbieram je intensywnie, przyjmuję każdą nadwyżkę, mam plan

Ogrodowy spektakl trwa ... 22:33, 23 mar 2014

Do góry
a te tulipany to moja zagadka czy będą te co chciałam - najpierw miały czerwone obrzeża a teraz się już to zmienia więc może będą moje Flamingi

na cięcie wrzosów najwyższy był czas

asystent zawsze na miejscu

najpierw przycinałam nożyczkami
Ogród hortensjowo brzoskwiniowy 22:33, 23 mar 2014

Do góry
Agania napisał(a)
Takie sensacje i fotorelacje uwielbiam, cieszę się z tobą tą rozwijającą i pokazującą kolory wiosną

Aga to pierwsza kropla rosy, którą udało mi się sfocić. jestem z tego powodu przeszczęśliwa. I jak dobrze się przyjrzeć to można zobaczyć w jej dolnej partii tuje i dom sąsiad. Zauważyłam dopiero jak Mała Mi to napisała.
Ogrodowy spektakl trwa ... 22:30, 23 mar 2014

Do góry
mira napisał(a)
kiedyś kupiłam jakąś bylinę i był tam ten wilczomlecz a po latach mi się rozpanoszył

tez go mam i wyłazi gdzie chce ... ale i tak mi sie podoba

resztę roślinek też widziałam
Ogrodowy spektakl trwa ... 22:29, 23 mar 2014

Do góry
tu kolejna dziewanna taka dorodna chyba będzie tu fajnie - rosną gdzie chcą

nie wszyscy lubią chwasty ale ten sympatyczny

spaceruję o poranku i fotkuję dalej w lepszym świetle pniaczek

Ogród Tosi 22:26, 23 mar 2014

Do góry
Sylwia
tak się ma ten kolor do brązu tarasu i okna

a donice takie i dlatego mam zgryz, będzie malowanko, już dziś kupiłam farbę ale za jasna

Ogrodowy spektakl trwa ... 22:25, 23 mar 2014

Do góry
też fiołki się rozłażą i to mi pasuje - bardzo stare z ogrodu mojej teściowej -pięknie pachną no i ocalone

mam ziemię taką skorupę po ostatnich deszczach - aż się prosi pogrzebać

agrest zawsze tak wariuje i jest pierwszy - też uratowany - w ub roku coś naknociłam z cięciem i nie owocował więc tera nie tnę i czekam na pyszne agresty

rajska jabłoń też mnie zaskoczyła
Ogrodowy spektakl trwa ... 22:20, 23 mar 2014

Do góry
a to zdjęcie to jest z cyklu przed będzie wkrótce po

serduszka - szalone zestawienie różowej z pięknymi żółtymi liścmi - na razie pięknie się wita

przywrotnik już cieszy listeczkami - no dopiero marzec kurcze

zawilce mi się rozrastają

ogrodoweimpresjejolki 22:19, 23 mar 2014

Do góry
Ach, zapomniałam Wam się pochwalić, że mam już zapowiedź pierwszych owoców
Kwitnie już jagoda kamczacka

Dwa ogrody 22:17, 23 mar 2014

Do góry
barbara_krajewska napisał(a)
Też posiałam powojnik botaniczny żółty - 'Lambton Park'. Nasiona wzeszły dość szybko. Siewki są tak małe, że nie nadają się jeszcze do sfotografowania. Ale wkrótce pokażę

Zachwyciłam się wszystkimi Twoimi niebieskościami!
Ja na działce czegoś takiego postawić nie mogę, znikłoby od razu. Właśnie wczoraj dowiedziałam się o włamaniach do niektórych altanek. Moją zostawiono w spokoju.

Basiu, jutro przepikuję to moje maleństwo, ma już dwa listki właściwe. Kradzieże... rzecz sama w sobie paskudna. Dobrze, że nie miałaś problemu.
Jeszcze chwila i będą białe dywany w lesie:

Ogrodowy spektakl trwa ... 22:15, 23 mar 2014

Do góry
kiedyś kupiłam jakąś bylinę i był tam ten wilczomlecz a po latach mi się rozpanoszył

czarna malwa wysiana z nasionek w ub roku - przed zimą powędrowałam do ziemi i jak widać ma się świetnie - ciekawe co wyrośnie

a to mój upragniony żeleźniak - huraaa rusza
i też wyprodukowany z nasionek w ub roku

Już nie działka - już ogród (u Topoli) 22:13, 23 mar 2014

Do góry
Topola napisał(a)
"Siana" uzbierało się kilka małych stogów:

Nie złe sianokosy na wiosnę
Ogrodowy spektakl trwa ... 22:11, 23 mar 2014

Do góry
gierczusia napisał(a)
A czy mogłabym prosić o globalne zdjęcie kaliny angielskiej... Bo tak mi się cuś wydaje , że taki pokrój piękny ma......

nie mam w całości ale fakt ma ładny pokrój

postaram się zrobić dobre zdjęcie a na razie

Ogrodowy spektakl trwa ... 22:08, 23 mar 2014

Do góry
ciemiernik stale w dobrej kondycji

takie pniaczki mam w kilku miejscach w ogrodzie z czasem mech je pokrył

idą ostro szachownice kostkowe moje ulubione - widzę że jest ich więcej to cieszy

a rośnie w trudnym miejscu dość suchym - widać że przysiadła tam dziewanna

Ogród Sylwii od początku cz.II 22:06, 23 mar 2014

Do góry
leon60 napisał(a)
Proszę

wstawiłam sobie jeszcze raz aby się dobrze przyjrzeć
Moja "przyziemna" :) pasja 22:04, 23 mar 2014

Do góry
Ivvvona napisał(a)
Zakupy super, gdzie planujesz wsadzić te choiny? A ropuszka pożyteczna - zżera wszelkie robactwo i ślimaki. Nie przeganiaj jej.

Choiny będą w tym miejscu, utworzy się z żywopłotu eLka (na tle betonowego płotu+odcinek do serbów). Szukałam czegoś do mało nasłonecznionego miejsca i zimozielonego. Początkowo miał być tu cis, ale choina mnie zauroczyła i jest niepopularna.

Ale to wstrętne miejsce....
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies