Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Szmaragdowy Zakątek

Szmaragdowy Zakątek

Anita1978 07:37, 11 maj 2014

Krysiu-przepis na mszyce podlewałam działa

4 litry wody ,półtorej łyżeczki sody ,1 łyżeczka oleju ,pół łyżeczki płynu do zmywania i półszklanki octu . to tak na szybko zanim pokrzywa się przygotuje która jest dobra. A pokrzywą- pół wiaderka pokrzywy świeżej zalać wrzątkiem i jak ostygnie mozna pryskać, albo podlewać rosliny wogole, jako nawozem , może postać nawet 24 h i pryskać bez rozcieńczania , ale nie dłużej ( niż 24 h).- dotyczy pokrzywy, miksturą z soda pryskamy od razu
Magda
Mi tez ta hosta nie wyglada na mysie uszka, za duże ma liscie, pewnie źle podpisali
Do zobaczenia
Nikita 07:58, 11 maj 2014

Krys – Krysiu, ja wczoraj dwa opryski robiłam. Mikstura na mszyce jest Anitki (widzę że już napisała), a Bogdzia ma przepis na pięknie zielone liście Rh (mieszanina dolistnych odżywek)

regli – faktycznie, jak patrzę na to zdjęcie też mi się niewydajne, żeby to „myszka” nie jest…to jakiś olbrzym rośnie. Musze zadzwonić do sklepu i zapytać co oni mi sprzedali…bo na pewno nie „małą myszkę”. Dzięki Renia, że zwróciłaś uwagę…ciekawe kiedy ja bym zauważyła…jak urosłaby na 90 cm w górę ?????

A cisy dwa lata temu troszkę przycięłam (kilka najdłuższych gałązek), bo mi do namiotu wchodziły…ale po za tym to raczej samopas rosną.

kitek81 – nowa rabatka w planach była na jesień…ale jakoś tak poszło…z rozpędu. Trochę popcarol mnie zmotywowała…bo kilka trawek od niej dostanę.

Anita1978 - Anitko, w sprawie hosty będę dzwoniła do sklepu...niech coś tym fantem zrobią. Ja potrzebowałam małą roślinkę, a nie jakiegoś wielkoluda....
A....przypomnij mi dzisiaj, żebym spytała się ciebie o mszyce...mam małe pytanko...
Do zobaczenia za nie długo.
wojtas2101 12:04, 11 maj 2014

3 nowe hosty („Cherry Berry”, „Fire Island” i „Blue Mouse Ears”)

To raczej nie jest Blue Mouse Ears.
Margolka 13:50, 11 maj 2014

Hej, pozdrawiam, obejrzałam fotki w przelocie i lecę dalej, bo zaległości raczej nie nadrobię
Moje hosty jednak wszystkie wzeszły (mam chyba z 8... każda inna, z paczki z Benexu) co mnie cieszy ogromnie Twoje nowe nabytki super
Urszulla 14:13, 11 maj 2014

buk Trikolor nareszcie zdecydował się wypuścić listki…

Czy buki zawsze tak późno startują?

i jeszcze jeden rzut oka na cisy…dziewczyny nie mogły uwierzyć, że tak szybko u mnie rosną. Mają już ponad 2 metry, a rosną u mnie dopiero 4 rok (sadzone jako 70-80cm krzaczki)…piesek niechcąco "wkręcił się" na zdjęcie

A cisy wyglądają imponująco, formujesz do stożka?
Nikita 17:09, 11 maj 2014

wojtas2101 - tak właśnie mi się wydaje Wojtku, że to nie „Blue Mouse Ears”...spróbuję zareklamować

Margolka - Małgoś, szkoda że dopiero teraz się odezwałaś...miałyśmy mini spotkanie w Piotrkowie Tryb.

Urszulla - Ula, buka sadziłam dopiero w tym roku, ale podobno one tak mają...bardzo późno budzą się ze snu zimowego.
A cisy same tak rosną, nie formuje je w stożek, ...dwa lata temu troszkę je przycięłam, bo mi do namiotu wlazły.
Nikita 17:33, 11 maj 2014

W raz z dziewczynami z ekipy łódzkiej zaliczyłyśmy dzisiaj targi ogrodnicze w Piotrkowie Trybunalskim. Było sporo roślin, ceny od okazyjnych do całkiem kosmicznych np. 350 zł za klona palmowego (wysokość ok.80cm). Kupiłyśmy kilka fajnych roślinek. Ja wzbogaciłam się o turzycę Graya tzw. maczuga zbójnicka (zdjęcia będą jak posadzę w "szmaragdowym").
Po targach odwiedziłyśmy Anitkę (Anita1978), było naprawdę super. Pogoda, pomimo złych prognoz, dopisała, ogród Anitki UROCZY, a gospodyni wspaniała kobitka.

Kilka fotek z rewelacyjnego ogrodu i ekstra spotkania. Od lewej Anitka (Anita1978), Małgosia (Margarete) i Karolina (popcarol)

Tutaj: mama Małgosi (Margarete), Bożenka (Bogdzia), Karolina (popcarol) i Małgosia (Margarete)

I jeszcze jedno spojrzenie na cudowny ogród. Na szczególne słowa uznania zasługuję trawnik Anitki, którym opiekuje się jej M...po prostu wspaniały zielony dywan. Pozytywnie zazdraszczam!!!!!!

Anitko bardzo dziękujemy za przemiłe spotkanie. Teraz czekamy jak róże zakwitną!!!!

Margarete 18:00, 11 maj 2014

Dzieki za fajny wspólnie spędzony ogródkowy dzien !
Bogdzia 18:34, 11 maj 2014

Magda też dziękuję za towarzystwo i do zobaczenia.
Anita1978 18:37, 11 maj 2014

Magda- dziękuję za miły dzień i trawę
Wstawiam na pamiątkę