Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "Gardenarium"

Coś zielonego, coś zasłaniającego 08:26, 04 kwi 2012

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Można było je trochę gęściej posadzić może?

miały być gęściej, ale jak juz pisałam - taka niespodzianka, nie wypadało narzekać, tym bardziej że mama dużo pracy w to włozyła i tylko to mnie powstrzymuje przed zrobieniem rewolucji... żeby jej przykro nie było
więc myślałam ze uda sie to jakoś uratować nie ruszając z miejsca tych tuj

ech, chyba będę musiała polubic firanki na jakiś czas

choć jeszcze chodzi mi po głowie coś dużego w donicy na wprost okien, może bambus?

te serbskie faktycznie wyglądają trzeźwo, może posadzę je na tyłach działki, tylko czy dobrze będzie wyglądała sciana tuj i prostopadle do niej ściana tych serbów? i czy nie zabiorą zbyt duzo światła jesli będę chciała o ich podnóża ogródek warzywny zrobić?
Coś zielonego, coś zasłaniającego 22:56, 03 kwi 2012

Do góry
Świerki serbskie "Pendula" są omdlałe, bo zwisające, zwykłe serby nie, wg mnie ładne są i wysokie, ale nadzieja dla tui jest, jak najbardziej, skoro już są to za 10 lat będą wysokie prawie jak dom.

Można było je trochę gęściej posadzić może?

Poniżej świerki serbskie.

Ogród nie tylko bukszpanowy - część II 22:46, 03 kwi 2012

Do góry
Dziękuję po stokroć, niech radość moja do was wróci
Odnowa, regeneracja (wertykulacja, aeracja) trawnika 20:02, 03 kwi 2012

Do góry
No to po robocie, sucho było? Pokaż zdjęcia, bardzo prosimy, to mobilizuje do pracy w ogrodzie.
Any ogród mały czyli wygrana walka z ugorem 19:43, 03 kwi 2012

Do góry
Gardenarium napisał(a)

Świetny kolor, bo nie takie jaskrawożółte, tylko kremowo-białe

one są takie śmieszne bo jak nie ma slońca to zamykaja główki i wówczas wydają się kremowo-biae, jak wyjdzie słońce to się rozwijają i są żółtawe. Na noc też się zwijają Pewnie to normalne ale to moje pierwsze krokusy w życiu
Kamienne płyty łamane 19:34, 03 kwi 2012

Do góry
W ogrodzie z lustrem dawaliśmy piasek
Any ogród mały czyli wygrana walka z ugorem 19:29, 03 kwi 2012

Do góry
ana_art napisał(a)

Świetny kolor, bo nie takie jaskrawożółte, tylko kremowo-białe
Wiosenne dekoracje i kompozycje w donicach 19:18, 03 kwi 2012

Do góry
waska napisał(a)
dziś na szybko

potem jeszcze wcisnęłam tam żółtą prymulkę

jutro po pracy wianek
Wiosenne dekoracje i kompozycje w donicach 19:18, 03 kwi 2012

Do góry
Ja też proszę o szczegóły Twoich śliczności
Tam gdzie mgły i róże mieszkają... 18:28, 03 kwi 2012

Do góry
Za mało było czasu, jeden dzień tylko, czy parę godzin. Szkoda.
To są oceny internautów, a pozostało jeszcze JURY - poczekajcie na werdykt. W zeszłym roku wygrałam werdyktem Jury
Ogrodowa terapia-ogród z periodycznym przesadzaniem 18:00, 03 kwi 2012

Do góry
Witam, dopiero co komuś pokazywałam jak skracać tuje, ale ten Twój to cyprysik Lawsona (taki siny kolor) ten wysoki.
Skracasz go na rozgałęzieniach pędów, żeby nie było sterczących badylków. Muszę poszukać tego zdjęcia.
Ogród nie tylko bukszpanowy - część II 17:50, 03 kwi 2012

Do góry
Dziękuję i jeszcze będę dziękować
Ogród nie tylko bukszpanowy - część II 17:50, 03 kwi 2012

Do góry
Ana napisał(a)
wcięłam się i też wysłałam ale nie wianek...
Danusiu, pięknie u Ciebie już, te krokusiki w trawie są takie słooodkie!

A co wysłałaś?
Aranżacja wejścia 17:38, 03 kwi 2012

Do góry
Uważam że symetria nie jest nudna zupełnie. Ja bym dała pewnie albo formy strzyżone z cisa, albo z bukszpanu, po obu stronach jednakowe, Podsadzić można je albo bluszczem o pstrych listkach, które będą wymieniane co roku wiosną, albo kwiatami sezonowymi. Może też być trzmielina Fortunego o kolorowych listkach, ale cięta, żeby nie właziła na kulki. Kule powinny być okazałe.
Może być kula na pniu, podsadzona zwykłymi kulkami.
Marzenie o... 17:25, 03 kwi 2012

Do góry
Witaj, szkielet już jest, ładne są linie rabat i nawierzchnie, potrzeba tylko większych roślin.

Fragmentami trawka jest jak z obrazka - śliczna.
Bukszpan (Buxus) - uprawa 17:13, 03 kwi 2012

Do góry
Po zimie trzeba przyciąć tylko białe przyrosty, ale też w daną formę, albo kulę albo inną figurę.

Żeby się zagęściły od spodu, to trzeba by było je radykalnie przyciąć, najlepiej więc podsadzić małymi bukszpanikami od spodu i ściąć razem. Po jakimś czasie nic nie będzie widać.

Twoje bukszpany rosły jesienią i stąd miałaś młode przyrosty teraz, należy je ściąć bo zmieniły kolor dlatego, że były zbyt delikatne.

Bukszpany z Holandii mam też i rosną w gruncie. Nie ma przepisu żeby je chować do garażu, chyba że ogród jest narażony na straszne wiatry zimą>
Bukszpan (Buxus) - uprawa 17:06, 03 kwi 2012

Do góry
bunia napisał(a)
Witam serdecznie,

mamy od niedawna wlasny ogrod i oczywiscie sa bukszpany , niestety nie wygladaja bardzo imponujaco po kolejnej zimie
juz drugi rok tak wlasnie wygladaja nasze bukszpany po zimie, (w tamtym roku usunelam wszystkie jasno zółte pędy)
- tak jak widac na zdjeciach: przyrosty niektore wygladaja tak jakby wyschły (kolor jasno zółty),
- ponadto mlode przyrosty z tamtego roku sa ciagle jasnozielone, (czytałam ze powinny "zdrewniec"),
- prosze również o porade jak przycinac bukszpany zeby zgestniały od samej podstawy? - (w tamtym roku byly przyciete na rowno, w tym roku myslalam ze moze trzeba podciac kazda galazke?,
- zakupilam dwa dni temu rowniez bukszpany w donicach (formowane, kuliste), wiem ze pochodza z Holandii, czy powinnismy je na zime wstawiac do garazu? czy tez mozemy je zostawic na zewnatrz,

dziekuje ślicznie za pomoc i odpowiedź z góry,

Barbara
Ile czasu zajmuje zaprojektowanie ogrodu? 16:53, 03 kwi 2012

Do góry
Ach, to trudne pytanie.
Każdy klient to indywidualne podejście, projektów naraz robię kilka albo kilkanaście, więc wszystko powinnam jakoś robić w kolejności, a nie zawsze się da.

Gdybym robiła tylko jeden projekt to sam proces projektowania zależy od tego, jak złożony jest ogród, jaki ma program, elementy architektury ogrodowej, styl, ile ma być w nim gatunków.

Wymyślanie ogrodu trwa to od jednego dnia do tygodnia, kiedy to powstaje projekt - propozycja do zatwierdzenia. Po zatwierdzeniu lub poprawkach następuje przekształcanie projektu - propozycji we właściwą dokumentację projektową dla klienta i ten proces trwa około 2-5 dni, gdy robi się jeszcze do tego projekt nawadniania i oświetlenia na oddzielnej planszy i listę roślin z określeniem ich ilości oraz czasem dwie wersje kosztorysu.

Potem skanowanie, kserowanie. itd. I projekt jest gotowy.

Jednak to się przeciąga w czasie z powodu wymienionego na wstępie.

Ogród nie tylko bukszpanowy - część II 22:18, 02 kwi 2012

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Prymulki były na Essen. To seria Belarina

a ta chyba Primula Belarina Cream 'Kerbelcrem'

cudne te primulki czy u nas takie mozna dostać?
Ogród nie tylko bukszpanowy - część II 22:14, 02 kwi 2012

Do góry
Gardenarium napisał(a)

a może i ja wyślę.... tylko co ja mam wysłać?

eko wianek

I to drugie cudo - wysyłajcie wszyscy co wianki robili - wyślę im PW
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies