Dawno mnie u Ciebie nie było
Widziałam, że masz na pergoli powojnik Summer Snow. Poznałam go u Tess i chciałabym go wsadzić u siebie. Też jesteś z niego zadowolona?
Mam jedną brzydką tuję szmaragdową, która dołem wyłysiała i chodzi mi po głowie, aby przyciąć ją w kulki. Albo jedną kulkę
Zapytałam się o to Tess, bo temat wypłynął we wątku Ogródek Mirelli, po czym otrzymałam od Mirki i Zawitki odpowiedź w tej sprawie.
Mirka ma ślicznie przycięte kulki. https://www.ogrodowisko.pl/uploads/p/78/780972/original.jpg https://www.ogrodowisko.pl/uploads/p/78/780975/original.jpg
Wystarczy wygolić dół i przyciąć stożek wzrostu na początek. Od razu nie będą te kulki ładne, ale muszą się zagęścić. W sobotę zrobię fotkę mojej nędzy. Tylko pytanie, czy można wygolić już teraz?
Dziękuję Wam za podpowiedzi ☺.
O roślinach na pniu nie pomyślałam,ale to by był fajny pomysł.
Tess napisz jak zrobić takie na pniu, rozumię, że kupne są drogie?
Krzak hortek największy ma mniej niż metr, a pozostałe są dużo niższe.
To w trawniku to kominki od kanalizacji, nie wiedziałam jak je zakryć więc odcięłam dół donicy, wsadziłam w ziemię i mam kwietnik na sezonowe kwiaty, kwiaty zakrywają te kominki i jest w miarę ok. Oczywiście lepiej by było gdyby wcale tego nie było ale cóż niestety.
A ta trawa ML to w końcu jaka wysoka rośnie. Co artykuł czy sprzedaż to inaczej piszą 1m, 1-1,5, 2m? Jak hortki urosną, to żeby tej trawy nie zakryły. To może inna trawa wyższa i strzelista, bo miejsca mało na ogromne kępy.
Gosiu, ale trzmielina zimą też jest taka sobie, niezbyt ładna.
No ale jeśli już, to musiałaby być z tych zielonobiałych, bo żółta będzie się gryzła z różem hortek (tak mi się wydaje).
Kuli cisowej na pniu nawet nie proponuję, choć oczywiście jest najpiękniejsza, bo to jednak duży koszt, a tu weszło pięć sztuk!
No jestem.
1. Jak już dziewczyny pisały, zimozielonej wysokiej trawy nie ma. Ale, jak słusznie zauważyłaś, coś zimozielonego wyższego by się na tej rabacie przydało. W lecie, od lipca, jest zapewne pięknie, bo hortensje ogrodowe w takim szpalerze pięknie wyglądają. Może z tyłu za hortkami (tak pomiędzy) dać jakiegoś iglaka zimozielonego (tak ze trzy sztuki). Tylko że musiałyby być strzeliste i wąskie. Najlepszy byłby cis, odmiana kolumnowa.
Tylko cis mi przychodzi do głowy, moze dziewczyny, jeśli pomysł im się spodoba, coś podpowiedzą.
Carex i żurawka to za dużo. Ice Dance wielkie kępy tworzą. Jeśli chcesz mieć i jedno i drugie, to zrób kawałek żurawki i kawałek carexa.
Reszta ok, choć nie wiem, czy ML będzie widać zza hortensji (nie znam jej wysokosci, moje oogrodowe są wysokie). Bo Twoje, skoro są różowe i okrągłe, to są to hortensje ogrodowe. Bardzo je lubię.
Zupełnie nie rozumiem, dlaczego nie możesz poszerzyć tej rabaty. Przecież przed nią masz tylko trawnik? "Niedasię" to drugie imię Twoje, czy twojego eMa?
O, znalazłam, tylko trawnik jest przed i coś w kółeczku. Co to jest to w trawniku?
Mam jeszcze jedną myśl. A gdyby tak za hortkami dać trzy kule na pniu? Takie kule można samemu zrobić. Tujowe.
Wówczas nie trzeba by poszerzać rabaty. Pomiędzy te kule mogłabyś nawet posadzić ML.
Jeśli pomysł z kulkami na pniu ci się spodoba, pokażę ci, jak się robi takie kule. Trochę czasu potrzeba, żeby były ładne, ale warto.
Tereso, Danusiu, pobuszowałam po Ogrodowisku, pospacerowałam po swoim ogrodzie i postanowiłam usunąć te palisadki Chyba muszę jednak zrobić małą rewolucję w ogrodzie
Witaj Tess - a nawet głowy nie miałam do stroików, jak powiesiłam wianek na drzwiach to psy zieziarły
paskudy, przypuszczam że wiatr zerwał a one dokończyły
mamy coraz bliżej do sadzenia, przesadzania zaraz się zacznie
Poczytałam. Toszko, Tess I już wiem, siewek stipy nie będzie, bo pieliłam. Któraś ruda trawka wschodzi, nasiona znalazłam w kieszeni Nie mam siewek w gruncie, przez dwa lata systematycznie czyściłam trawy z nasion. Jutro sprawdzę, może coś się uchowało
Olu,jarzmianka wydaje mi się byc bardzo wdzięczną rośliną i piękną.Posadziłam ją w zeszłym roku - białą i czerwoną - do kompletu dla piwonii. Kwitła prawie aż do grudnia. Zobaczymy jak przezimowała i jak rozrośnie się w tym roku.
Już byłam w innym ogródku, ale musiałam wrócić, bo zapomniałam napisać, że dopiero w wizytówce wypatrzyłam, że na pergoli masz powojniki Summer Snow. Są cudowne!
Cały ogród cudownie wygląda. Świetnie.
Zobacz, jak zimą wyglądają te trawy, które chcesz posadzić.
Te szare przy stożku to Mornig Light, a te brązowe niskie piórka to haconechohla. W tle widać też suche kwiatostany hortensji bukietowej.