Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "Tess"

Ogródek Iwony 12:20, 12 lut 2015

Do góry
zawitka napisał(a)
Iwonka ---- nie bój się ciąć tuj to lepsze zielsko jak ja to mówię a wdzięczny materiał pod nożyce .Pokaż drzewko które chcesz przyciąć u siebie a powiem Ci jak to zrobić .Po dokładnym obejjrzeniu zobacz na jakiej wysokości jest najbardziej zagęszczona albo jakiej wysokości chcesz mieć drzewko ;.Do tej wysokości oczyść pieniek i jesli to ma być kulka to podetnij dół i podcinaj koło .Nawet jeśli przytniesz za dużo to ona się zagęści .Może być brzydka w pierwszym roku po cięciu ale potem będzie piękna To moje podcinane
Ta tuja była piękna 3 metrowa żółto zielona jak ją zcięłam była tak brzydka że wszyscy krzyczeli na mnie coś ty zrobiła. Teraz jest piękna

Fajna instrukcja jest u Zawitki. Zawsze się bałam takiego formowania. Muszę spróbować.

A tu na dodatek Tess ładnie wszystko opisała:
https://www.ogrodowisko.pl/watek/1890-w-gaszczu-u-tess?page=536#post_8
Wszędzie pięknie, ale u siebie najlepiej 10:54, 12 lut 2015

Do góry
Tess napisał(a)
(...) A z fotografowaniem ogrodu niestety tak jest, że w szerszej perspektywie gorzej wychodzi (najczęściej).
(...)

A u mnie z daleka wszystko jakoś wygląda. Tylko czy owo "z daleka" oznacza "w szerszej perspektywie"?

Aga, paw czy paź królowej tam był?

Grembosiowo 09:53, 12 lut 2015

Do góry
Dawno mnie u Ciebie nie było
Widziałam, że masz na pergoli powojnik Summer Snow. Poznałam go u Tess i chciałabym go wsadzić u siebie. Też jesteś z niego zadowolona?

Nornic współczuję. Też mam z nimi problem.

Pozdrawiam
Ogródek Iwony 23:19, 11 lut 2015

Do góry
Mam jedną brzydką tuję szmaragdową, która dołem wyłysiała i chodzi mi po głowie, aby przyciąć ją w kulki. Albo jedną kulkę
Zapytałam się o to Tess, bo temat wypłynął we wątku Ogródek Mirelli, po czym otrzymałam od Mirki i Zawitki odpowiedź w tej sprawie.
Mirka ma ślicznie przycięte kulki.
https://www.ogrodowisko.pl/uploads/p/78/780972/original.jpg
https://www.ogrodowisko.pl/uploads/p/78/780975/original.jpg
Wystarczy wygolić dół i przyciąć stożek wzrostu na początek. Od razu nie będą te kulki ładne, ale muszą się zagęścić. W sobotę zrobię fotkę mojej nędzy. Tylko pytanie, czy można wygolić już teraz?
Ogródek Iwony 23:00, 11 lut 2015

Do góry
Iwonko pytałaś u Tess o kulki zobacz u mie wstawiłam fotki może coś pomogą
Ogród Mirelli 20:41, 11 lut 2015

Do góry
Dziękuję Wam za podpowiedzi ☺.
O roślinach na pniu nie pomyślałam,ale to by był fajny pomysł.
Tess napisz jak zrobić takie na pniu, rozumię, że kupne są drogie?
Krzak hortek największy ma mniej niż metr, a pozostałe są dużo niższe.
To w trawniku to kominki od kanalizacji, nie wiedziałam jak je zakryć więc odcięłam dół donicy, wsadziłam w ziemię i mam kwietnik na sezonowe kwiaty, kwiaty zakrywają te kominki i jest w miarę ok. Oczywiście lepiej by było gdyby wcale tego nie było ale cóż niestety.
A ta trawa ML to w końcu jaka wysoka rośnie. Co artykuł czy sprzedaż to inaczej piszą 1m, 1-1,5, 2m? Jak hortki urosną, to żeby tej trawy nie zakryły. To może inna trawa wyższa i strzelista, bo miejsca mało na ogromne kępy.
Ogród Mirelli 20:01, 11 lut 2015

Do góry
Gosiu, ale trzmielina zimą też jest taka sobie, niezbyt ładna.
No ale jeśli już, to musiałaby być z tych zielonobiałych, bo żółta będzie się gryzła z różem hortek (tak mi się wydaje).
Kuli cisowej na pniu nawet nie proponuję, choć oczywiście jest najpiękniejsza, bo to jednak duży koszt, a tu weszło pięć sztuk!
Ogród Mirelli 18:32, 11 lut 2015

Do góry
MirellaB napisał(a)
Dziękuję za pomoc i za obrazowe zdjęcie dużo mi uświadomiło.
Reasumując:
1.Kilka ML z tyłu za hortensjami (hortensje są ogrodowe różowe kulki), a może jest jakaś trawa zimozielona wysokość do 1,5 m, bym posadziła dla lepszego efektu zamiast ML - podajcie nazwy.
2.Zamiast hakone posadzić zimozieloną turzycę Carex Ice Dance (podoba mi się)
3 Żurawki kilka sztuk przed carex.
4.Pomiędzy hortensjami, a carex wiosenne rośliny cebulowe.
Rabaty powiększyć nie mogę, wszystko wydzielone i zagospodarowane. Zdjęć z lata tej rabaty nie mam. Hortensje nie wypełniają jej całej.

No jestem.
1. Jak już dziewczyny pisały, zimozielonej wysokiej trawy nie ma. Ale, jak słusznie zauważyłaś, coś zimozielonego wyższego by się na tej rabacie przydało. W lecie, od lipca, jest zapewne pięknie, bo hortensje ogrodowe w takim szpalerze pięknie wyglądają. Może z tyłu za hortkami (tak pomiędzy) dać jakiegoś iglaka zimozielonego (tak ze trzy sztuki). Tylko że musiałyby być strzeliste i wąskie. Najlepszy byłby cis, odmiana kolumnowa.
Tylko cis mi przychodzi do głowy, moze dziewczyny, jeśli pomysł im się spodoba, coś podpowiedzą.
Carex i żurawka to za dużo. Ice Dance wielkie kępy tworzą. Jeśli chcesz mieć i jedno i drugie, to zrób kawałek żurawki i kawałek carexa.

Reszta ok, choć nie wiem, czy ML będzie widać zza hortensji (nie znam jej wysokosci, moje oogrodowe są wysokie). Bo Twoje, skoro są różowe i okrągłe, to są to hortensje ogrodowe. Bardzo je lubię.

Zupełnie nie rozumiem, dlaczego nie możesz poszerzyć tej rabaty. Przecież przed nią masz tylko trawnik? "Niedasię" to drugie imię Twoje, czy twojego eMa?

O, znalazłam, tylko trawnik jest przed i coś w kółeczku. Co to jest to w trawniku?

Bo jakby była trochę szersza, to można by przed hortki dać zimozielone kule, np. tuje Danica.
Tak wyglądają:

To zdjecie z ogrodu Borbetki:
https://www.ogrodowisko.pl/watek/1500-borowcowy-raj

Mam jeszcze jedną myśl. A gdyby tak za hortkami dać trzy kule na pniu? Takie kule można samemu zrobić. Tujowe.
Wówczas nie trzeba by poszerzać rabaty. Pomiędzy te kule mogłabyś nawet posadzić ML.

Jeśli pomysł z kulkami na pniu ci się spodoba, pokażę ci, jak się robi takie kule. Trochę czasu potrzeba, żeby były ładne, ale warto.

O matko, ale się rozpisałam.
Ogrody inspirowane naturą 17:56, 11 lut 2015

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Angelica stricta ‘Purpurea’

Izolda napisał(a)

Łatwiejszy do dostania w Polsce będzie Anthriscus Ravenswing, a wygląda bardzo podobnie.

Moje drogie Panie, miejcie na względzie poziom wiedzy ogrodniczej przeciętnej Forumki.
Oraz poziom wiedzy personelu obsługi w CO.

Niech mi ktoś to przełoży na polski, proszę.
Morze woni i kolorów... 17:50, 11 lut 2015

Do góry
Tess napisał(a)
Masz cudowne to poplątanie z pomieszaniem
Pozbądź się tylko tej drewnianej palisadki (obwódki).
Czekam na cd.

Gardenarium napisał(a)
Rośliny mogą, a nawet powinny się wylewać na żwirek, ścieżkę, palisada jest już niemodna
Psuje efekt świetnych kompozycji kwiatowych

Tereso, Danusiu, pobuszowałam po Ogrodowisku, pospacerowałam po swoim ogrodzie i postanowiłam usunąć te palisadki Chyba muszę jednak zrobić małą rewolucję w ogrodzie

Pozdrawiam.
Siejsko czarodziejsko 23:47, 10 lut 2015

Do góry
oooooo
ale wstyd dawno tu byłam

Witaj Tess - a nawet głowy nie miałam do stroików, jak powiesiłam wianek na drzwiach to psy zieziarły
paskudy, przypuszczam że wiatr zerwał a one dokończyły

mamy coraz bliżej do sadzenia, przesadzania zaraz się zacznie
W Gąszczu u Tess 22:19, 10 lut 2015

Do góry
Poczytałam. Toszko, Tess I już wiem, siewek stipy nie będzie, bo pieliłam. Któraś ruda trawka wschodzi, nasiona znalazłam w kieszeni Nie mam siewek w gruncie, przez dwa lata systematycznie czyściłam trawy z nasion. Jutro sprawdzę, może coś się uchowało
Kosolkowa Pasja 21:56, 10 lut 2015

Do góry
Tess napisał(a)
A jaki kolor mają róże?
Bo srebrna brunera by ładnie z różem grała.

albo po prostu hosty. Lubisz hosty?

Super pomysł z tą brunerą pod róż. Dzięki Tess

Olu,jarzmianka wydaje mi się byc bardzo wdzięczną rośliną i piękną.Posadziłam ją w zeszłym roku - białą i czerwoną - do kompletu dla piwonii. Kwitła prawie aż do grudnia. Zobaczymy jak przezimowała i jak rozrośnie się w tym roku.
Grembosiowo 18:08, 10 lut 2015

Do góry
Już byłam w innym ogródku, ale musiałam wrócić, bo zapomniałam napisać, że dopiero w wizytówce wypatrzyłam, że na pergoli masz powojniki Summer Snow. Są cudowne!
Cały ogród cudownie wygląda. Świetnie.
Grembosiowo 18:02, 10 lut 2015

Do góry
Przydreptałam babci Grembosi oczekiwanego w sierpniu wnuka pogratulować
Ogród Mirelli 17:02, 10 lut 2015

Do góry
No
Ogród Mirelli 16:57, 10 lut 2015

Do góry
ML chyba za hortensję za niski, ewentualnie na przemian z hortkami w jednym rzędzie ale jak masz możliwość poszerz rabatę

Tess w jednym czasie pisałyśmy
Ogród Mirelli 16:53, 10 lut 2015

Do góry
A może poszerzysz tę rabatę, wówczas będziesz mogła bardziej poszaleć
Ogród Mirelli 16:52, 10 lut 2015

Do góry
Zobacz, jak zimą wyglądają te trawy, które chcesz posadzić.
Te szare przy stożku to Mornig Light, a te brązowe niskie piórka to haconechohla. W tle widać też suche kwiatostany hortensji bukietowej.

Trudno powiedzieć, że są ładne
Moja codzienność - ogród Oli 16:46, 10 lut 2015

Do góry
Kurcze, 42 metry!!! Tyle długości nie ma cała moja miejska nieruchomość
Dzięki

Czyli na 1,5 m zmieszczą się tylko hortensje i trawki.
Sprawdzam dla potrzeb projektowych Mirelli
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies