Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy ".img"

Miłkowo - moje miejsce na Ziemi. cz.II 12:22, 20 mar 2014

Do góry
hanka_andrus napisał(a)
Super zakupy, wiosna na całego! Doczekaliśmy się i pogoda odpowiednio się dostosowała.

Haniu witaj
po prostu cudowna pogoda, nacieszymy się do woli, bo ciepło i ziemia nawilżona
jedna donica pusta straszy, to coś niech tam rośnie i oko cieszy, akurat mam na to miejsce widok z kuchni i co rano sobie patrzę
krokusów chcę więcej, ale tak sobie myślę, ze ja zawsze je widzę w takiej formie, bo po pracy zamknięte są....ale za to szafirkami nacieszę się
mam pokusę uciąć liście im, no ale chyba nie wolno?

i mam 1! kwiatek floksa szydlastego

a do domu kupiłam 1 gałązkę goździków, podzieliłam na mniejsze, bardzo je lubię

Ogrodowy spektakl trwa ... 12:17, 20 mar 2014

Do góry
trawa pasuje chyba do wszystkiego a w tym roku nawet w doniach dobrze zimowala

ciemierniki podbijają coraz bardziej moje serce ze względu na długość kwitnienia

a że idzie nowe to idzie - takich na pewno nie zamawiałam

berberys

Ogrodowy spektakl trwa ... 12:14, 20 mar 2014

Do góry
przebiśniegi 2 zostały w cieniu

a teraz idzie nowe , idzie idzie

orliki szaleją gdzie się da

kalina angielska wygląda już uroczo

moje bliźniaki

Miłkowo - moje miejsce na Ziemi. cz.II 12:11, 20 mar 2014

Do góry
popcarol napisał(a)
ojej, już kwitną! We Wrocku zawsze cieplej, myślę że za parę dni i u nas forsycje zakwitną. Na razie są tuż-tuż. Zamierzam ciąć ostro w weekend, niech już kwitną

pozdrawiam!!

Uwielbiam Wrocław za tę zieleń, a teraz w szczególności
a u mnie też kwitnie, ta wysoka, skrócę ją o 2/3 potem, Karola ty też tnij po przekwitnięciu

a ta w kulę, jakoś zawsze później kwitnie

Ogrodowy spektakl trwa ... 12:10, 20 mar 2014

Do góry
Ostatnie dni były dla ogrodu trudne względem wiatru za to ilość deszczu doskonała a od dziś lamapa ale dalej wiatr a ja jedynie spacery i fotki macham może w sobotę coś zdziałam ale na pewno nie mogę jeszcze długo zmęczyć się w ogrodzie tak jak bym chciała - chyba tylko Wy to rozumiecie co to znaczy kontuzja ogrodnika

wczoraj z aparatem pomiedzy jednym deszczem a drugim poszłam zobaczyć co się dzieje

i

zobaczyłam na zmianę przemijanie i rozwijanie

przebiśniegi przekwitają a i krokusy zmordowane przez deszcz i już się zwijają

Miłkowo - moje miejsce na Ziemi. cz.II 11:59, 20 mar 2014

Do góry
jagoda99 napisał(a)
Irenko fajnie ze podobala Ci sie wystawa
Czy widzialas te ogrodowe torty byly przepiekne wszystko tak pachnialo tylko jesc ale byloby szkoda psuc taka dekoracje
Wiesz kupilam sobie tam jasminy takie pachnace biale i rozowe bo koniecznie chce miec taka sciane z jasminu jak Ty masz bo mam nadzieje ze nie wycielas swoich sa piekne
Tez tak dziwnie bo dopiero mi przysla hi hi
U mnie dalej zimno paskudnie juz nie mam sily na ta pogode
pozdrawiam

O tortach celowo nie mówiłam, bo mi slinka po brodzie ciekła, cuda
Nie wycięłam, będzie pokaz i w tym roku, cieszę się, że kupiłaś i będę podziwiać u ciebie
z tą pogodą to macie, też bym szału dostawała!

a ja też mam nowe zakupy, tak mimochodem, bo cel nr to cisy
przyszłą paczka, nie wiedziałam co, zdążyłam zapomnieć, a to ten powojnik, bo Rubesny dawno przyszły, już wspaniale rosną

kupiłam różowe hiacynty, białe szafirki- nie mam takich i bratki miniaturki, w sobotę wsadzę do donicy

i jeszcze 6 wrzośców i 2 Tuffi

Miłkowo - moje miejsce na Ziemi. cz.II 11:48, 20 mar 2014

Do góry
Luki napisał(a)
Irenko solidarnie powiem. Zostaw syna nie każdy ma do ogrodu chęci, chociaż zapewne bardzo by CIę to cieszyło Czytam o cisach w dużej ilości, kulach i stożkach, ojj szykuje się wspaniały sezon.
W zmianach będziemy się wspierać, a jak będę miał coś sensownego do powiedzenia to oczywiście powiem :

Zostawiłam
Cisy już zamówione, w sobotę odbiór i w innym miejscu odbieram stożki i kule cisowe ale będzie sadzenia, ale całe 2 dni przeznaczamy na ogród
każde spojrzenie coś nowego wnosi na razie robię spis roślin, ile i co mam, a mąż już dziś zrywa darń, odmierza równo alejki i szykuje w pierwszej kolejności miejsce na cisy i trawy,

a we Wrocławiu szał wiosenny
śliwy

forsycje obłędne

i już tamaryszki ruszyły, zapomniałam na moje popatrzeć ale w mieście zawsze o 1-2 stopni cieplej..

Kwiatowy ogródek Monteverde 11:45, 20 mar 2014

Do góry
Dzisiejsza kartka
Ogródek Anity 11:39, 20 mar 2014

Do góry
Anita1978 napisał(a)
Moja przycięta limka

Dobrze???

ZbigniewG napisał(a)
Anita jestem na początek wszystkie dolne idące pochyło przytnij nad pierwszym oczkiem,
z najmocniejszych 2-4 z środka idących do góry zrób gołe patyki bez boczków - to będzie mocny szkielet który z czasem utrzyma cały krzak w pionie -jak wypuszczą pędy boczne zostaw na każdym tylko dwa najwyższe,

pozostałe przytnij nad 2-3 oczkiem
pokręcone i cieniasy wytnij całkowicie

Dobrze, że udało mi się nie przegapić tak fachowej instrukcji. Dziękuję
Ogrodnik Mimo Woli cd 11:15, 20 mar 2014

Do góry
Mala_Mi napisał(a)
Witam wszystkich w pierwszy dzień wiosny Dotrwaliśmy

pięęęęęęęęęęęęęęknie !!!!!!!!!!!!!!!!

Nowe Życie ;-) 10:56, 20 mar 2014

Do góry
Choć zimno na dworze jak cholera od samego rana, jak tylko zawiozłam synka do przedszkola wzięłam się za wiosenną reanimację roślinek Zrobiłam też parę zdjęć, ale na wypadek gdyby coś było niejasne narysowałam plan
-czerwone gwiazdki to peonie, zielone kółka po przeciwnej stronie to tuje a pośrodku wierzba japońska otoczona prymulkami, różowe gwiazdki to rododendrony a te zielone patyczki to juki
to jest to miejsce, na którym najbardziej mi zależy. Znajduje się ono przy samej drodze, a więc chciałabym aby przyciągało wzrok przechodniów Jak widać na razie nie ma na czym oka zawiesić...
Ogród Ewy :) 10:49, 20 mar 2014

Do góry
Ewa, to cis baccata po 45, dałby za 40, są wielkie, kopią tylko do końca tygodnia

a to moje po 12 minus 10%, też ta odmiana tylko Aurea

Zagospodarowanie ogrodu - prośba o poradę 10:41, 20 mar 2014

Do góry
Witam

Niedawno stałem się szczęśliwym właścicielem działki budowlanej. Rozpoczęcie budowy domu zaplanowałem na przyszły rok.
Chciałbym poradzić się Was odnośnie zagospodarowania terenu wokół domu.
Nie chodzi mi tu jednak o dobór roślin, czy też materiałów wykończeniowych. Jestem na etapie tworzenia kształtu ogrodu oraz jego schematu funkcjonalnego, tak więc chciałbym skupić się na kwestiach bardziej ogólnych.

Działka ma wymiary 40 x 22,7m. Wjazd na działkę jest od strony południowej. Od wschodu oraz zachodu graniczę z innymi sąsiadami, natomiast po stronie północnej znajduje się pole. Chciałbym wybudować dom wg projektu "Dom przy Alabastrowej 2".

Przygotowałem sobie wstępnie dwie koncepcje. Różnią się one jednak tylko kilkoma detalami.

Ogólne założenia tej koncepcji są nastepujące:

1. Ze względu na wjazd od południa, chciałbym stworzyć prywatną część ogrodu, oddzieloną od ulicy roślinnością (trawnik bezpośrednio przy tarasie).
Nasadzenia zostały więc zaprojektowane w taki sposób, żeby z każdego miejsca wzdłuz granicy frontowej, plac ten był zasłonięty.

2. Bliżej granicy frontowej znajduje się mniejszy plac trawiasty, częściowo widoczny z ulicy, z ewentualnym akcentem (np. mała architektura).

3. Zaprojektowałem duży taras, częściowo zacieniony pergolą. Chciałbym, żeby tworzył on z większym placem trawiastym jednolitą całość.

4. Podjazd do garażu we wschodniej części ogrodu. I tutaj mam pytanie. Nie wyobrażam sobie, żeby cały podjazd zrobić z nawierzchni utwardzonej (koszty + wizualne zwężenie ogrodu). Jakie rozwiązanie polecacie? Dwa pasy z ażurowych płyt (pod same koła) niespecjalnie mi się podobają. Zastawiałem się nad tym i nie mogę nic sensownego wymyśleć.

5. W północno - zachodniej części ogrodu - grill z wędzarnią oraz stołem. Blisko tarasu, wg mnie stoi w dobrym miejscu. Co Wy o tym sądzicie?

6. Drewutnia - wg mojej pierwszej koncepcji, umieściłem ją na tyłach domu. Dzięki temu byłem spokojny, że ta część ogrodu została jakoś zagospodarowana. Po namyśle jednak stwierdziłem (nie wiem czy słusznie), że jest ona zbyt daleko od domu. W drugiej koncepcji umieściłem ją bezpośrednio przy tarasie (wyjście z salonu przez taras). Co o tym sądzicie? Po przesunięciu drewutni na zachód, tył ogrodu jest strasznie pusty. Zastanawiam się jaką funkcję może pełnić to miejsce? Przez cały dzień będzie tu praktycznie cień. Warzywniak lub drzewa owocowe raczej odpadają. Moglibyście mi coś doradzić?

7. Obydwie koncepcje różnią się też usytuowaniem wiatki śmietnikowej. Jeśli sąsiad wyrazi zgodę, będę chciał ją oczywiście wybudować bezpośrednio przy granicy wschodniej.

8. No i moja największa zmora. Chciałbym stworzyć jakieś miejsce dla drugiego samochodu. Nie wyobrażam sobie, żeby jedno auto zawsze stało przed domem na placyku manewrowym (jeśli się mylę, sprostujcie proszę). Zastanawiam się, w którym miejscu mógłbym postawić wiatę samochodową, tak żeby swobodnie można było też dojechać do garażu, W południowo - zachodniej części ogrodu, usytuowaną równolegle do granicy frontowej (w miejscu tego mniejszego trawnika)? Próbowałem to naszkicować i trochę dziwnie to wygląda. Ścieżka przecinająca nagle dojazd do wiaty...Działka jest niestety zbyt wąska, żeby dorobić miejsce postojowe obok garażu.

Będę wdzięczny za każdą poradę. Proszę o ocenę tej koncepcji również pod kątem praktycznym (przykładowo - kwestia dużej odległości do drewutni itd.)

PONIŻEJ WRZUCAM 2 KONCEPCJE.

z góry wszystkim dziękuję i pozdrawiam
Kuba

Ogródek do zmian gotowy 10:34, 20 mar 2014

Do góry
Troszkę czasu minęło od ostatniego wpisu. Ogródek niezmieniony, niestety (stety) młodsza latorośl pochłania 99% mojego czasu... Wzdycham tylko, kiedy gdzieś widzę piękny ogród. Nie wiem, czy mój kiedyś taki będzie....

Wiosna już przyszła

Ogrodowy powrót do dzieciństwa. 10:31, 20 mar 2014

Do góry
aga_pe napisał(a)
A co tam będziesz przekopywać?
Jak już jesteś w wirze przesadzania to mogę Ci podrzucić takie iryski

Aguś, iryski kolorystycznie pasowałyby u mnie rewelacyjnie Ale miejsca brak Muszę liliowce, szafirki, tulipany gdzieś upchnąć.
Dzięki za dobre serce
w Oborze też mogą być ogrody 10:13, 20 mar 2014

Do góry
KasiaWB napisał(a)
huuura - cieszę się, że się trochę wyprostują linie
ale....... dlaczego przy bramie mają być płaczące??? ja bym dała dwa graby o stożkowym kształcie albo buki Fastigiata lub 'Riversii' ........... No to namieszałam )

Kasiu, płaczące dlatego, że kiedyś w wątku Projektowanie pojedynczych rabat, Danusi mi napisała że płaczace drzewa by tam pasowały
Mi się jeszcze podoba buk Rohan.
Tylko czy to nie za dużo gatunków???

muszę jeszcze pamiętać i mieć na uwadze że do wkomponowania są jeszcze 4 hortensje polar bear, 4 róże pnące teściowej i te 2 bukszpany wielkie do adopcji (choć widzę że ciężko będzie je wmonotować)
Dla przypomnienia fotka tych buksów
Ogrodowy powrót do dzieciństwa. 09:57, 20 mar 2014

Do góry
A co tam będziesz przekopywać?
Jak już jesteś w wirze przesadzania to mogę Ci podrzucić takie iryski

Marzy mi się Siedlisko.... 09:56, 20 mar 2014

Do góry

Marzy mi się Siedlisko.... 09:53, 20 mar 2014

Do góry
Piękny słoneczny dzień dzisiaj i zapowiadane 18st

Z ostatniej chwili:

Moje ukochane miejsce na ziemi 09:52, 20 mar 2014

Do góry
agata19762 napisał(a)
zakwitły fiołki...

Już zakwitły? u mnie jeden się wychylił a mam ich duuuuuuuuuuuuużo kocham fiołki
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies