Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Tulipan - Tulipa 21:10, 14 kwi 2014

Do góry
meconopsis napisał(a)
W ubiegłym roku o tej porze mieliśmy jeszcze śnieg w ogrodach i temperatury znacznie poniżej zera... a tulipany sobie i tak kwitły. Mam na myśli grupy wcześnie kwitnące – Greigii, Kaufmanna, Fostera, gatunki botaniczne i ich kultywary. Te do kwitnięcia wcale nie potrzebują ciepła tylko słońca i to nie jest paradox. Pochodzą w większości gatunków lub odmian uprawnych z nich uzyskanych, z wysoko położonych obszarów dawnego Turkiestanu, w pasie od Morza Kaspijskiego po zachodnią Mongolię. Bardzo często rosną przy granicy śniegu, tj. 3000 m n.p.m. Tam słońca jest dużo, ale ciepła to już znacznie mniej.
Przykład Tulipa turkestanica...

czy odmiany Tulipa humilis "Alba Coerulea Oculata"...

i przypadek "Giuseppe Verdi" (Gr. Kaufmanna). Części cebul było tej zimy po prostu za ciepło...

Zdjęcia z ostatnich dni.
Pozdrawiam,
Piotr

Na Oculatę się przymierzam już 2 rok, ale jeszcze za drogie cebulki, więc czekam
Ogród w Tarnowie 21:09, 14 kwi 2014

Do góry
Tulipany stopniowo się rozkręcają...lepiej by było, żeby w tym samym czasie wszystkie

Ogrodnik Mimo Woli cd 21:08, 14 kwi 2014

Do góry
agata19762 napisał(a)
Ania widać, że masz takie same zawilce jak ja
mój pigwowiec też kwitnie tylko dołem ...dlaczego ???
trawa znowu ruszyła, trzeba kosiarkę przewietrzyć

Jednego zawilca rozszyfrowałam, a tego nie rozszyfruję.. może i taki jak Twój wieńcowy.. ale miał być Mont Everest... ale jednego białego mam.... do Everestu mu daleko .

Z powodu deszczów.. trawnik do koszenia.. dziś desperaci kosili w deszczu.. a znam takich co wstali o 6 rano, bo nie padało i kosili.... a tu cały tydzień taki zapowiadają.

Jedne tulipki przekwitają, a drugie nie rozkwitły.. za zimno I widać jaka wysoka trawa...

GorAna napisał(a)
Aniu, Twoja wiśnia jest po prostu zachwycająca....a ja mam budkę dla ptaszków też na brzozie...właśnie zamieszkali tam pierwsi lokatorzy
Pozdrawiam

Też szpaki???

Welka napisał(a)
Muminek cudny!
Górski wychodek i nowe cycki oblukałam i pozdrawiam

Urszulla napisał(a)
Prawie Japonia jest cudowna bukszpany poczochrane też mam na dodatek nie chcą się ukorzenić przez tą suszę i nie wypuszczają żadnych przyrostów Poczekam.....będę ćwiczyć cierpliwość

Jaka susza?????? U mnie niedługo powodzie będą.... koszmarnie mokro.
Dwa ogrody 21:08, 14 kwi 2014

Do góry
agniecha973 napisał(a)
Piękne te sasanki z puszkami, też bardzo je wtedy lubię, ale u mnie jeszcze malutkie. W jakiej ziemi je sadzisz? Może powinnam coś zmodyfikować, żeby lepiej przyrastały.

Ta rabata, którą tworzysz, to już przez samą wielkość będzie robiła mega wrażenie!

Sasanki posadziłam w mieszance rodzimej gliny, kompostu, piasku i dolomitu. W starym rosną na skalniaku i niczym ich nie podsypuję, może jedynie piaskiem, jak wybiorę mech.
Rabatka nie jest duża, może na zdjęciu tak się wydaje, ale ma być gęsto

Ogrodnik Mimo Woli cd 21:02, 14 kwi 2014

Do góry
anna_g napisał(a)
Aniu - cudna fota Muminka z Tatą... Rozbrajająca. I pozdrawiam cieplutko

Oj ciepła potrzeba, bo zimno jak szlag...

Jag_58 napisał(a)
Ania czy ja dobrze doczytałam ,że Muminek to Twój wnuczuś ? ja też mam wnuczusia 16 miesięcy -cud natury ,pozdrawiam babciowo

Mam wnusia.. 3 miesiace skończy za 3 dni... kawał chłopa ... jesteś bardziej zaawansowana Babcia.. ale ogród masz większy, brzozy większe, buksiki większe.. to i wnusia też musisz mieć większego

I u mnie nie da sie być na bieżąco...... szacuję, że chyba tylko Marzenka jest u mnie na bieżąco .. i też nie mam pojęcia jakim cudem

Nowego gościa witam kwiatkiem.. padło na kwiatki gruszy... też nie wiem jaka... bo napis sie zmył po roku A do roku nie raczyłam przeczytać co to jest

Ogród nie tylko bukszpanowy - część II 21:01, 14 kwi 2014

Do góry
Gardenarium napisał(a)

te dokładnie
Ogród to moje hobby 21:01, 14 kwi 2014

Do góry
Dwa ogrody 20:59, 14 kwi 2014

Do góry
Aniu ( monteverde ) brunnera nn, mam jeszcze "łaciatą" z ubiegłego roku, właśnie zakwitła, ale też bez nazwy odmianowej.

Mathildis sasanki muszą podrosnąć, zapewne będę pokazywać tę rabatkę, tym bardziej, że mają przyjść na nią jeszcze roślinki i może jakieś jednoroczne posieję/wsadzę, by wypełnić w tym roku puste miejsca.

Rench kolory piwoni zaplanowałam jasne, w odcieniach różu i akcent pąsowy a odmiany to: Victoire de la Marine, Shirley Temple, Festiwa Maxima, Katharine Fonteyn, Edulis Superba, Sara Bernhardt, Paul M Wild, Karl F...coś tam, i przesadzone duże kępy białych i różowych. W drugim miejscu mam jeszcze kilka posadzonych w ubiegłym roku po lewej stronie rabatki posadzę białe róże
A w starym krzewiasta Delavaya ma ładne pąki

Bogdziu, liliowce zamawiałam i kupowałam w bardzo przyzwoitej cenie dzięki uprzejmości naszego forumowego Luki ( dziękuję ) natomiast te nieoczekiwanie dostałam i to były naprawdę przyzwoite sadzonki. Chwaścików już tam nie ma

Pierwiosnki z własnego wysiewu lata temu

Kwiatowy ogródek Monteverde 20:59, 14 kwi 2014

Do góry
bociek napisał(a)
Aniu, czy to o ta trawke mnie pytalas? Bo cofnelam sie i nie znalazlam innej...Jezeli o ta to mozesz przyciac te suche koncoweczki, ale calej nie scinaj

Buziaki

Tak o tą Boćku, dzięki, buziolki
Wrzosy - Calluna 20:59, 14 kwi 2014

Do góry
Tak, chodzi o nadmiar wody.

Zakładałam wrzosowisko w ten weekend, podzielę się swoim doświadczeniem.
Było...

Staje się...

Na zdjęciu może tego nie widać, ale powstały trzy niewielki górki, tak 20-30 cm.
Uformowałam je nawożąc 9 taczek ziemi ogrodowej, do tego worek trocin, 5 worków po 80l kwaśnego torfu i 4 wiadra piasku.
Wrzosy przed posadzeniem moczyłam dwie godziny. Do towarzystwa dodałam azalię japońską, kiścień, tuję whipcord i klona japońskiego aureum. Dojdzie jeszcze Magnolia, pieris i kosodrzewiny. Zastanawiam się jeszcze nad trawami. Myślę o hakone, rozplenicy little boy, turzycy amazon mist i nie wiem co wybrać.
Posadzone odmiany:
Wrzośce - Golden Starlet, Vivellii,
Wrzosy - Peter Sparkes, Robert Chapman, Dark Beauty, Heidezwerg, J.H.Hamilton, Kinlochruel
Ogrodowy powrót do dzieciństwa. 20:59, 14 kwi 2014

Do góry
polinka napisał(a)
Po przerwie ogrodniczej trochę wiosny w polinkowym ogrodzie.

Hosty w obwódce bukszpanowej

O ja!!! U mnie hosty jeszcze nawet z ziemi nie wylazły, tak jesteśmy do tyłu z wiosną mazurską
Ogrodnik Mimo Woli cd 20:58, 14 kwi 2014

Do góry
Mala_Mi napisał(a)

W niezapominajkach tulipki jeszcze śpią

Genialnie to wygląda - chciałoby się zgapić, tylko gdzie ja wcisnę jeszcze niezapominajki?
Ogród nie tylko bukszpanowy - część II 20:58, 14 kwi 2014

Do góry
Gardenarium napisał(a)

Danusiu gdzie można kupić te piękne donice, czarne i szare jak dobrze widzę?
Ogród to moje hobby 20:56, 14 kwi 2014

Do góry
Wprawdzie już wiosna zagościła na dobre ale roślinność bardzo powoli się rozwija i nie mogę doczekać się chwili aż wszystko rozkwitnie i zazieleni się.
Ogrodnik Mimo Woli cd 20:53, 14 kwi 2014

Do góry
beta napisał(a)
zaglądam...Muminka widziałam...cudny jest
wiśnia pięknotka

Dziękuję w imieniu Muminka

Joaska napisał(a)
Aniu pisze niewiele bo czytam o tych m,oich kulkach i sie załamuję
wyglądaja tak:

nawóz czy paskudztwo się pytam?

Odpowiedziałam u Ciebie... moim zdaniem to nawóz..

Mathildis napisał(a)
Aniu znalazłam jeszcze jeden "wychodek" na brzozie

Byłam widziałam.. sort lepszy.. zdecydowanie lepszy.... i proporcja wychodka do drzewa też większa .. Dzięki za namiar.. bo ogród piękny

Gosiniak napisał(a)
Wychodek na brzozie się rozprzestrzenia
Ania jesteś mega aparatka! Po prostu nie da się być tu poważnym
Jaka to wiśnia na zdjęciu?.... oj zauroczyła mnie całkowicie.

Wiśnia Kiku coś tam czyli Kiku-shidare-zakura.. ciekawe ile ktoś wypił zanim taka nazwę podał???

A to czereśnia.. odmiany nie znam.. bo kartki watr uwalił.. smaczna

A teraz ładna

Mój 4 arowy azyl... 20:50, 14 kwi 2014

Do góry
Pogoda jak w kwietniu - kwiecień plecień - raz słońce, raz deszcz. A do tego wiatr zimny, tak że z domu wyjść się nie chciało. Za to poprasowane mam wszystko

Zdjęcia sobotnie

Boćkowe perypetie ogrodkowe 20:48, 14 kwi 2014

Do góry
bociek napisał(a)

Ula, a gdzie tam sie wyniosl, co chwila mamy nowe gory Opuchlaki tez niestety mamy

A to specjalnie dla Was, tak pilnowal, az sie zmieczyl

Pilnuj futerka, zeby pszczółki w dupke nie pożądliły
Ogrodnik Mimo Woli cd 20:47, 14 kwi 2014

Do góry
MagdalenaK8 napisał(a)
Aniuś zagladam i macham. Wczoraj najpier cięłam buksiki nożycami akumulatorowymi a potem miziałam. Wiesz o co chodzi ...już bez odcisków .
Pozdrawiam

Jesteś wielka, bo ja czy z odciskami czy bez... bez szans...

Za tę wielkość dla Ciebie mój najpiękniejszy widok z dzisiaj... aż pobiegłam po aparat.. jakość słaba ,ale już był zachód słoneczka i ciemno... Mój sad... cudny jest.. po prostu dla mnie bajka

Co przed tujami? 20:43, 14 kwi 2014

Do góry
Toszka napisał(a)
Zobacz - np. Danusina realizacja

Takich pomysłów podtujowych znajdziesz na forum więcej
trzeba tylko cieeeerpliwie poszukać

rewelacja wyglądają te bukszpany z jasnymi żurawkami!!
Ogrodnik Mimo Woli cd 20:43, 14 kwi 2014

Do góry
kitek81 napisał(a)
Kochana, zaraziłaś mnie tą wiśnią, nazwę już spisałam na listę chciejstw i to taką na szybko
chłopaki Twoje przeurocze, tego najmniejszego proszę ode mnie ucałować
z wychodka na brzozie się uśmiałam, ale jak się przyjrzeć, dla mnie to też tak wygląda
cycki dla ubogich super
kwiatuchy zachwycają widokiem-podoba mi się ta rabatka koło zielonego płotka którego gdybyś nie napisała, pewnie bym nie zauważyła!
pozdrawiam :*

'Kitek... ale wiśnia nie co roku jest tak ładna... przymrozki uwalają jej kwiatki ..
Z tej wiśni też sie cieszę... bo potem to można jeść, a teraz kwiatki są przeurocze. Drzewko było przesadzane latem.. ale już sie pozbierała.. i w tym roku zaowocuje.... wiśnie będę jeść prosto z basenu Jak mi szpaki ich nie zeżrą w dowód wdzięczności za wychodek.

Fotek zapomnialam załadować..

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies