Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Mój ogrodowy pamiętnik 15:56, 07 lis 2022

Do góry
Nowa12 napisał(a)
Obcięłam przekwitnięte kwiaty róż bo jeszcze coś tam tłoczą.
Chodzenie po ogrodzie źle na mnie działa bo wpadają mi do głowy iście diabelskie pomysły.
A mianowicie żeby zlikwidować te zygzaki w 2 miejscach. Na dole mam faliste rabaty i ta góra z kantami teraz nijak mi nie pasuje. A chciałabym ten mój ogród trochę ujednolicić i przynajmniej kształt rabat zrobić docelowo.

Co sądzicie? .
No i wiecie powody są jeszcze inne, ważniejsze .

Sądzę, że linie proste tudzież zygzaki wyglądają bardzo dobrze. Zwolenniczka fal i łukow nie jestem chociaz jest tu kilka ogrodów z łukowatymi rabatami w tym także Twój , które bardzo sle to bardzo mi się podobają. Myskę, że w dużej mierze zależy to od nasadzeń jakie posiadacie na rabatach . Też bym ujednoliciła - bo mieszanki prosto i po łuku to nie dla mnie. Faluj te linie proste - zapewnie będzie cudo❤️
Migawki z ogródka 15:50, 07 lis 2022

Do góry
Trochę działam. Ale mało.

Dziś mi się udało 3 godziny prawie. Sprzątam, przesadzam, przycinam.

Tyle dziś zebrałam. Te zielone chcę jakoś przechować, żeby dojrzały.
Ja i mój ogródek, a może ogród 14:26, 07 lis 2022

Do góry
Ja i mój ogródek, a może ogród 14:25, 07 lis 2022

Do góry
moje weekendowe zakupy

Hippeastrum - Amarylis 14:22, 07 lis 2022

Do góry
i moje

Mój ogrodowy pamiętnik 14:22, 07 lis 2022

Do góry
Nowa12 napisał(a)
Sporo klonów już zrzuciło liście.
Ale nie Katsura.

Zaczyna się przebarwiać grab.

Agata witam krajanko

Pięknie się wszystko ładnie przebarwia. To i ja w pogoni za różnymi drzewami i krzakami kolorowymi podążam. Masz ładnego graba i chciałabym abyś pokazała go w całości i jak się nazywa.
Byłam u Wioli ona ma bardzo ładne kolumnowe. Wiola mnie do ciebie wysłała aby sobie zobaczyła twojego jak zwykle już zapomniałam nazwy muszę wrócić do niej.
Czy u ciebie ten grab szybko rośnie i gdzie go kupowałas.

Ranczo Szmaragdowa Dolina II 14:13, 07 lis 2022

Do góry
sylwia_slomczewska napisał(a)

Sylwia co to za roślinka?
Jesień niezwykle kolorowa i bardzo urokliwe elementy dekoracyjne. Ścieżka wśród brzóz magiczna!
Akcja reanimacja -zmiany w ogrodzie czas zacząć 14:12, 07 lis 2022

Do góry
Kim napisał(a)
to są tuje strzyżone w kulki???

jaka jest trawa pod nimi ???

pięknie wygląda ogród
Połowa działki - czyli mam powoli dość część II 14:05, 07 lis 2022

Do góry
zawitka napisał(a)

Mnie tam się wszystkie podobają niskie czy wysokie.
Moja mama kiedyś pół wieku temu miała ładne różne kolory i zimowały nie było z nimi problemu.
A teraz wszystko sztucznie pędzone. Jeszcze oszukują, że zimują aby tylko kupić.
Już różne kupowałam sądziłam do ziemi, opatrywalam na zimę i nic z tego.

Na szczęście Hania Anabell dała mi kilka zimujących i jako tako rosną. Muszę je przenieść w słoneczne miejsce. Astry tak samo.
U mnie na wsi jak rośliny nie mają słońca od połowy września to słabo rosną już jest dużo cienia który astrom i chryzantemom nie sprzyja.
Mój ogrodowy pamiętnik 13:49, 07 lis 2022

Do góry
Zawsze jest wybór albo fale albo linie proste. Ja należę do tych, co lubią fale.
A na górze mam jeszcze coś innego.
Wygląda to tak.
Lewa strona.

Prawa strona.

Pomysł mam taki żeby te szpice zlikwidować mniej więcej tak. Oczywiście ładniej wyprofilować łuki.

Tu bym powiększyła różankę.

A tu jeszcze nie mam koncepcji .

A w ogóle ja Wam bardzo dziękuję, że dzielicie się Waszą opinią. Bardzo mi to pomaga.
Ogród zacząć czas. 13:45, 07 lis 2022

Do góry
MartaCho napisał(a)
Gracki chyba nie Gracki, bo kwitną jak szalone

ta trawa jest pasiasta czy ja slepa już źle widzę - bo jeżeli jest pasiasta to nie jest gracek
Ogród Basi i Romka 12:40, 07 lis 2022

Do góry
Basieksp napisał(a)
Za to perukowiec zmienia barwy, z bordowych na czerwone, a nawet pomarańczowe

I tak powolutku kończą się u mnie kolory tej jesieni, ale może jeszcze coś mnie zaskoczy w ogrodzie, przed zimą

Ależ kolory ma ten perukowiec. Pozostałe zdjęcia urocze, jesień w tym roku pokazała co potrafi. Też lubię taki "bałagan".
Metamorfozy ogrodowe 11:22, 07 lis 2022

Do góry
Ivo napisał(a)
2020 rok

2020 rok (maj) - i czekam na lato (kwiaty, trawy...)

Piękna, odważna zmiana I wymagająca dużej wyobraźni. Ten kawałek ziemi można było zaaranżować na dziesiątki różnych sposobów, tylko trzeba to było zobaczyć w głowie. Bardzo udana metamorfoza
Połowa działki - czyli mam powoli dość część II 10:50, 07 lis 2022

Do góry
Droga do spełnienia 10:47, 07 lis 2022

Do góry
listopad przyszedł a z nim deszcz - potrzebny i zmiana czasu - niepotrzebna

ambrowiec w tym roku zachwycił - to prawdziwa chyba jedyna teraz ozdoba jaką mam

werbeny trochę się pozbyłam, host - ich brzydkich liści i różnych nieładnych już bylin też
dawkuję po trochę usuwanie tego co już straszy a nie zdobi bo wiosną przy moich problemach z rekami pewnie nie dałabym rady wszystkiego ogarnąć

ściskam

Zieleń, drewno i antracyt 10:30, 07 lis 2022

Do góry
Martka napisał(a)
Tulipany posadzone, brawo, odliczanie do wiosny start.
Dzwonki mają swoje 5 minut, bo kwitną jako jedne z nielicznych, a warto ich urodę docenić.
Na zdjęciach nie wygląda na szaroburo. Ale po daliowym szaleństwie wszystko mocno blednie.
U Iwonki ze Wzgórza chaosu przeczytałam piękną myśl o jesieni i odpuszczaniu, myślę, że jak już wszystkie cebulki znajdą się w ziemi, to z radością odpuszczę. Tymczasem czosnki czekają w pudle i jakieś setki tulipanów szalona zamówiłam w szale przecen, będę musiała poprosić o pomoc z sadzeniem w tej sytuacji. Mało tego, w tym samym szale zamówiłam dziś różę pnącą Hella i nad drugą się zastanawiam. Mam ochotę na tę Twoją kremową, możesz mi przypomnieć nazwę? ...

To fakt, po wycince jednorocznych i dalii muszę się przyzwyczaić do spokojniejszego ogrodu. Dopóki na drzewach i krzewach były jeszcze kolorowe liście, to ogród nadal wydawał się żywy, teraz ewidentnie widać, że udaje się na zimowy odpoczynek. Czytałam ten cytat z wątku Wzgórze chaosu, jestem tam częstym gościem incognito Jego przesłanie jest mi bliskie, co nie zmienia faktu tego, co napisałam w odpowiedzi do Magdy...
Sprawdziłam co za różę nabyłaś, lubię takie kwiaty bardzo, no i wielki plus za powtarzanie kwitnienia i zdrowotność Nie wiem o którą moją różę Tobie chodzi, czyżby o Lykkefund? Ona wprawdzie kwitnie tylko raz, ale jesienią jest cała w uroczych koralikach, które uwielbiają ptaki zimową porą

Zieleń, drewno i antracyt 10:18, 07 lis 2022

Do góry
Tutaj najlepiej widać jak koszmarnie prezentuje się "trawa", psuje cały odbiór tego miejsca... Wyjątkowo nieogrodowiskowy obrazek
Zieleń, drewno i antracyt 10:10, 07 lis 2022

Do góry
Mgduska napisał(a)
Szkoda, że nie pokazałaś szerszych kadrów, bo nie wierzę, żeby tak zupełnie nic do oglądania nie było Zwłaszcza przy takim słońcu.
Maluchy cebulowe pewnie wypuszczą po listku, ale jeśli masz cierpliwość, możesz je podhodować przez parę sezonów. Mi jeszcze sporo takich zostało, ale chyba zasilę nimi kompost. Już i tak bardzo dużo zeszłorocznych posadziłam i do donic, i do ziemi. Nie mam pewności, które wydadzą kwiaty, tzn nie wiem, jak duża musi być cebulka, trzeba ten eksperyment przejść parę razy. Najgorzej jest nastawić się na kwiaty, a dostać liście, wiem, jakie to jest wiosną rozczarowanie, kiedy naprawdę liczy się każdy kwiatek.

Wiesz co, na dzisiejszym porannym obchodzie coś tam jednak pstryknęłam telefonem
Tak naprawdę, to chyba jednak nie szaroburość mi przeszkadza, tylko kilka rzeczy, które odbierają przyjemność oglądania tego co zostało. Ostatnio wiecznie nie ścięta trawa, za długa i bałaganiarska. Mężaty ostatnio wiecznie na wyjazdach, jak wraca to pada deszcz, ja na traktorek nie wsiądę, a najbliższa perspektywa koszenia przesunęła się właśnie o kolejne 2 tygodnie...Oby się przed większymi przymrozkami i ulewami udało... Druga wkurzająca mnie rzecz, to brak liści na drzewach. Korony mają jeszcze na tyle małe, ze nie przesłaniają nic, wszędzie widzę domy, niby zerkam na ogród, ale nie mogę wzroku na nim skupić.

No, ale dość marudzenia, kilka szerszych kadrów wstawiam
Liście ostały się już tylko na grabach, z drugiej strony domu już łyso, dobrze, że tuje takie wysokie.

Połowa działki - czyli mam powoli dość część II 10:00, 07 lis 2022

Do góry
Wilczy ogród 00:56, 07 lis 2022

Do góry
Magleska napisał(a)

Magda, ogród zachwyca
Ale Wilczyca w formie cieszy najbardziej
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies