Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Grzebiuszka ziemna 21:34, 03 sty 2023

Do góry
Z serii opowieści ptaśkowych
wybrałam najlepsze zdjęcia rudzika zrobione w dodatku w ogrodzie. Przepiękny wdzięczny ptaszek z bliska :

Grzebiuszka ziemna 21:01, 03 sty 2023

Do góry
Dzięki Sylwio i Aniu
Danusiu dzięki - odwzajemniam!
a poniżej dowód rzeczowy z przycięcia lawendy na zdjęciu który dostał tytuł love-lawedove w moim zeszłorocznym prezencie porcelanowym posegregowane wielkościowo

Glina i zielsko 20:04, 03 sty 2023

Do góry
Zdjęcia z dziś z poranka.

Miscanty stoją
Rozplenice leżą i zaczynają śmiecić.
W kamiennym kręgu od początku 19:47, 03 sty 2023

Do góry
GorAna napisał(a)
Wrzesień

Aniu, chwalę dekoracje i zachwycam się migawkami ogrodu z rocznego przeglądu! Masz piękne zestawienia kolorystyczne.
I uwielbiam te borda w jesiennym ogrodzie
Powiedz mi, czy te zwisające kłoski po prawej stronie za różowym chyba Marcinkiem to z rozplenicy, krwiściąga, czy czegoś innego?
W ogródku Martki 19:47, 03 sty 2023

Do góry
Dla celów archiwalnych: 3 stycznia, koszenie trawnika i wygrzewanie się - wcale nie w domowych kątach

Ogród na wzgórzu, czasem trochę pod górkę 17:34, 03 sty 2023

Do góry
Melduję że właśnie skończyłam sadzić cebulowe na przytarasowej. Niby 6 stopni było ale moim zdaniem mniej i do tego mżawka. Ostatnia godzina w deszczu i z czołówką bo ciemno się zrobiło.
Oby z tego coś wyszło. Jeśli w ogóle coś zakwitnie to będzie to totalny chaos. Już się boję :⁠-⁠D
Posadzone
90 tulipanów botanicznych Little Beauty

60 sztuk około mieszanka tulipanów Lady van Eijk, Salomon van Eijk, Dolls Minusy i jeszcze paczka jakiś innych różowych zdjęcia brak

33 sztuki czosnku Miami który pewnie okaże się innym Miami niż te co już mam ale tamte są w innym miejscu więc spoko.

Czuję że żyję :⁠-⁠P
W ogródku Martki 17:18, 03 sty 2023

Do góry
Zuzo, temat rękawic bardzo na czasie, a tu jeszcze pełnia sezonu
Mam w zanadrzu rękawice "wyjściówki", rzadko używam, bo są pamiątką z londyńskich KEW Gardens i prezentem jednocześnie. Jak w takich pracować? Więc kilka miesięcy później głównie w nich siedzę 

Mam w sobie wewnętrzną sprzeczność, lubię pracować w ładnych ubraniach i butach, ale one na ogół mijają się z praktycznością ...

W ogródku Martki 15:51, 03 sty 2023

Do góry
Zuzo, ogon też by mnie satysfakcjonował Będę to wypatrzone miejsce podglądać. Może latem, gdy krótkie noce, uda się coś podejrzeć przed-wieczorową porą.

Aguś, mam już całą listę argumentów na wypadek, gdyby mnie kiedyś naszły jakiekolwiek wątpliwości, czy oranżeria to był dobry pomysł. Sylwester był świetny, ale to jest tak ulubione miejsce moje i moich bliskich, że już z automatu wszystko tam się przenosi. Wieczory przy kominku, w ogrodzie są bardzo klimatyczne, a kto zajmuje miejsce najbliżej kozy, ten musi być przygotowany na opcję "krótki rękaw". Fajnie jest też tak sobie wypaść na chwilę w ciągu dnia i posiedzieć, schować się przed wiatrem czy deszczem. Dziś dodatkowo świeciło słońce i momentalnie podgrzało powietrze wewnątrz. Miałam ogromną frajdę, obserwowałam z bliska dzwońce i grzałam kości. Styczeń powinien być wręcz bezogrodowy Zgadzam się z Tobą. W normalnych okolicznościach. Jednak pogoda była dziś nadal tak nienormalna, że skosiłam trawnik i zrobiłam kilka zaległych rzeczy, których nie zdążyłam w listopadzie przez covid.

Dziewczyny, ogłaszam, że u mnie w kategorii wytrzymałości wygrały rękawice TARci. Te Burgon czy królewskie od dziś są na emeryturze. Nie mam odwagi ich wyrzucać, ale będzie to konieczne... Styczeń, a ja drę rękawice...

Zieleń, drewno i antracyt 13:36, 03 sty 2023

Do góry
antracyt napisał(a)
Na dobre rozkręcają się wysiane wiosną jednoroczne: cynie, astry, kocanki. Pojawia się najwyższe piętro - samosiejki słoneczników.

ale piękna ta rabata, aż się prosi by ją poszerzyć. Tak drugie tyle
Ogród w Klein Kottorz 10:33, 03 sty 2023

Do góry
daszum napisał(a)

Piękny busz, ogród wygląda tajemniczo, tak bajkowo. Pozdrawiam i życzę wszystkiego dobrego w nowym roku.
Zieleń, drewno i antracyt 10:25, 03 sty 2023

Do góry
W październiku nadal kolorowo, do kwiatów dochodzą przebarwienia liści. Dalie nic sobie z jesieni nie robią, kwiatów mają mnóstwo, zresztą nie tylko one. Dopiero przymrozek pod koniec miesiąca usypia towarzystwo. Dobrze, że posadziłam na tą rabatę również astry. Po wykopkach niezimujących, to one i słoneczniki nadal zdobią. Kiedy przekwitną, przestaję zerkać w tą stronę...wiejska nie ma już nic ciekawego do zaoferowania(prócz stołówki w postaci nasion dla ptaków).

Oby do wiosny
Zieleń, drewno i antracyt 10:10, 03 sty 2023

Do góry
Na dobre rozkręcają się wysiane wiosną jednoroczne: cynie, astry, kocanki. Pojawia się najwyższe piętro - samosiejki słoneczników.

Te zdjęcia to już wrzesień.

Zieleń, drewno i antracyt 10:00, 03 sty 2023

Do góry
Druga połowa lipca, mimo że gęsto strasznie, dokupiłam kilka chciejstw i upchałam kolanem
Przewracamy kartkę w kalendarzu - sierpień na wiejskiej to nadal szaleństwo kolorów, form i faktur. Rabata dosłownie kipi od nadmiaru wszystkiego
Zieleń, drewno i antracyt 09:52, 03 sty 2023

Do góry
Lipiec Kolory nabierają mocy

Nadal gorąco i bez deszczu. Regularnie podlewam skrzynie warzywne, przy okazji czasem coś skapnie na wiejską od ich strony.

Zieleń, drewno i antracyt 09:45, 03 sty 2023

Do góry
W połowie czerwca nieśmiało zaczynają dalie. Na rabacie pojawia się czerwień i pomarańcz. To zapowiedź letniego szaleństwa W tym roku, ze względu na upał, czerwcowe kwiaty wyglądały na lekko wymęczone.

Zieleń, drewno i antracyt 09:28, 03 sty 2023

Do góry
A potem przychodzi czerwiec i okazuje się, że pielenie jest utrudnione, bo na środek rabaty nie jestem już w stanie się dostać Ale to nic, w gąszczu chwasty przestają być widoczne
Pierwsze zdjęcia jeszcze z końca maja.

A tu już czerwcowe Kolory jeszcze nie takie szalone, z przewagą niebieskiego i fioletu.

Zieleń, drewno i antracyt 09:20, 03 sty 2023

Do góry
Na wątkach królują teraz daliowe tematy, a ja właśnie sobie uzmysłowiłam, że nie zrobiłam zeszłorocznego podsumowania wiejskiej. Dalii na niej całkiem sporo, ale mam wrażenie, że z roku na rok ich liczba na tej rabacie zostanie ograniczona za sprawą zmieniających się warunków świetlnych. Krzewy rosną, nie zamierzam ich zbyt mocno ograniczać, super przysłaniają zakątek pod drewutnią i przepięknie pachną. Ilość cienia od strony warzywnych skrzyń co roku się zwiększa. Wszystkie światłolubne będę upychać po stronie nowego ogrody i podziwiać z ławeczki koło szklarni, albo(kiedy w końcu się pojawi) z czerwonej między różami. Pozostaje znaleźć pomysł na wiejskie nasadzenia tolerujące mniejszą ilość słonecznego światła.
Wiejska to zdecydowanie letnio-jesienna rabata. Do końca maja, prócz pachnących krzewów i irysów, niewiele jest na niej do podziwiania.
Moje pachnidła Kaliny, lilaki, Bez czarny Black Lace 'Eva', a w nogach maciejka.

Po ostatnich przymrozkach zaczynają się przymiarki z podpędzonych dalii i jednorocznych. Z ziemi wychodzą samosiejki tego, co rozsiewa się samo. Na kilka tygodni przestaję pielić, żeby maluchów nie usunąć
Za drzwiami do ogrodu... 01:56, 03 sty 2023

Do góry
Te letnie miesiące to również czas zbioru pierwszych owoców, jagody kamczackiej, truskawek, czereśni, potem malin. Zbiory ogórków i kolejno różne przetwory na zimę. Ubiegłoroczna susza u nas nie była sprzyjająca dla warzywniaka, mimo to zbiorów było sporo. W tym roku jednak muszę zadbać bardziej o ewentualne nawadnianie, by np. cebula, czy buraczki rosły większe Na razie pomidorom w tunelu i kwiatom na rabatach dogadzałam bardziej, bo te mają n.kropelkowe

Za drzwiami do ogrodu... 00:56, 03 sty 2023

Do góry
Czerwiec i lipiec to miesiące które obfitowały w ogródkowe spotkania, odwiedziłam co najmniej osiem ogrodów i kilka szkółek
Dziewczyny!(i ich mężowie)Przy okazji tych wspomnień dziękuję za zaproszenia, a także transport i towarzystwo (tu słowa wdzięczności również dla osobistego męża, także za wyrozumiałość i cierpliwość) !!!
To świetny czas pełen śmiechu, rozmów, porad, wielu pięknych doznań wzrokowych i smakowych, wymiany wiedzy, doświadczeń,inspiracji a także roślinek, czas dzielenia się radościami i wsparcia w porażkach ogrodowych Wielki ładunek pozytywnej energii!!! Świetnie poznać się na żywo z Ogrodowiskowymi ludźmi, których łączy wspólna pasja
Dziękuję też za miłe wizyty w moim ogrodzie Dla wszystkich ode mnie piękne piwonie!
Z wyprzedzeniem kolejnych zmian powiem, że cała ich karpa i sąsiedniej, powędrowała jesienią w inne miejsce...pod białe pergole z różami. Ciekawa jestem czy zakwitnie w tym sezonie, jak spodoba im się nowe miejsce???

W kamiennym kręgu od początku 00:45, 03 sty 2023

Do góry
GorAna napisał(a)
Luty

Jaki ciekawy dziwoląg, ale znalazłam w google - wierzba sachalińska

Mój ulubiony miesiąc to maj i u Ciebie wygląda oszałamiająco, jak z katalogu zdjęcia, przepięknie

Dziękuję Aniu za wyjaśnienia co do techniki wykonania ozdób. myślę, że spróbuję w nieokreślonym czasie zastosować
a może umieść swoje prace w wątku:
https://www.ogrodowisko.pl/watek/793-nasze-drugie-hobby-rysunki-obrazki-pastele-oleje-rzezby-roslinne-inspiracje?page=184

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies