Joku
11:30, 25 kwi 2023

Hortensja pnąca o żółto obrzeżonych liściach, kupiona bodajże przy Ogrodzie Botanicznym we Wrocławiu kilka lat temu. Inspiracją była pięknie uformowana hortensja rosnąca w tymże ogrodzie. Posadziłam ja u siebie z myślą że zakryje mi niezbyt ozdobny płot. Niestety, dobrały się do niej ślimaki, zżarły ja niemal doszczętnie. Myślałam że już nic z niej nie będzie ale z czasem zaczyna powolutku nabierać masy. Nadzieja jest
.
Piwonie startują, ta jako najstarsza prezentuje się dobrze ale słabo kwitnie. Chyba szkodzi jej rosnąca po sąsiedzku tuja. Postanowiłam podsypać jej jeszcze obornika granulowanego.
Kolejna, kupiona w Wojsławicach od jakiegoś czasu traci pędy. nie wiedziałam co jej jest. Dopiero na tych zdjęciach odkryłam przyczynę. Chyba jakiś grzyb. Czym popryskać? Ktoś podpowie? czy wywalić zupełnie żeby paskudztwo nie przeniosło się na sąsiedztwo?

Piwonie startują, ta jako najstarsza prezentuje się dobrze ale słabo kwitnie. Chyba szkodzi jej rosnąca po sąsiedzku tuja. Postanowiłam podsypać jej jeszcze obornika granulowanego.
Kolejna, kupiona w Wojsławicach od jakiegoś czasu traci pędy. nie wiedziałam co jej jest. Dopiero na tych zdjęciach odkryłam przyczynę. Chyba jakiś grzyb. Czym popryskać? Ktoś podpowie? czy wywalić zupełnie żeby paskudztwo nie przeniosło się na sąsiedztwo?