Liliowce posadzone takim szerokim "jęzorem" - spektakularny widok w czasie mkwitnienia, a obok daj jakieś zimozielone, aby równoważyły brak kwiatów potem. Np cis "Elegantissima"
Ja z centrum, ale też witam. Taki wąski ogród fajnie jest podzielić na "pokoje" - odrębne wnętrza o różnym charakterze, które sprawią, że ogród nie będzie takim "jamnikiem".
Popatrz na angielskie ogrody w stylu Arts & Crafts, m.in. te poniżej.
Trzeba wydrukować sobie na kartce fotkę naturalnego drapieżnika szpaków czyli sokoła, wyciąć jego kontury i zafoliować żeby deszcz go nie zniszczył. Ma on "udawać" prawdziwego ptaka.
Ślubna sesja zdjęciowa w takim ogrodzie to by było coś pięknego.
Szkoda, że to już dawno za mną i wtedy nie było mody na zdjęcia w plenerze.
Och, Ach...
No nie wierzę... chociaż dziś się zastanawiałam, że przecież wiosna jest bardzo wczesna. Jak jeżdżę do Anglii zawsze końcem maja, to za każdym razem co innego kwitnie, raz czosnki, raz peonie., itd.
Już Ci doradzam. Obetnij same kwiaty, a krzewy podlewaj Magiczną Siła do hortensji. Ja tak robiłam to zakwitały ponownie. Musza tylko mieć dobre warunki w donicy no i podlewaj je systematycznie.
Można je formować w prostopadłościan, ale wcześniej a nie jak osiągną docelową wysokość. Jednak ten wybór nie bardzo pochwalam. bo to nie jest typowa roślina na formowane żywopłoty. Bardziej jałowca widzę jako kolumnowe rośliny bez formowania we wrzosowisku.
Na prostopadłościan polecam cisy.
Jest sens w przekopaniu wcześniejszym. Masa zielona nie jest znowu taka duża, żeby aż się miało zapadać. Wszystko zależy jak dokładnie to się rozdrobni.
..Za mym oknem piękna wiosna drzewa się zielenią
szpaki nutki wyśpiewują, stan rodzinny zmienią.
Par przybywa na ławeczkach co patrzą w swe oczy,
babcia z dziadziem plecy grzeją, z wiosną czas uroczy!