Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Ogrodniczka i jej mały ogródeczek 16:00, 09 mar 2014

Do góry
Wróciłam z ogrodu, plecki mnie bolą, plan wykonany...
Lawenda przycięta, róże tyż bo już liski nowe wypuszczały...
przesadzania było od groma i trochę, rewolucja rozpoczęta...
Było tak..

Jest tak, pod kaliną angielską wrzośćce... jeszcze tylko mus trzmielinę wyprostować bo jakaś pijana...

Potem było myślenie zaglądanie z każdej strony...eM wołał z okna czy już te dziury ma iśc kopać i czy się wreszcie zdecydowałam od piątku...

W kamiennym kręgu od początku 15:58, 09 mar 2014

Do góry
boguslawa_madejska napisał(a)
Aniu pozdrawiam

Bogusiu odpozdrawiam dzisiejszymi kwiatkami

Działka wkoło Lubczyka :) 15:14, 09 mar 2014

Do góry
Kolejne oznaki wiosny u mnie

Jeśli chcesz być człowiekiem szczęśliwym zostań ogrodnikiem :-) w Koszalinie 15:03, 09 mar 2014

Do góry
Obmyśliłam jak zapełnić pustą przestrzeń na rabatce i jednocześnie wykorzystać rośliny , które mam na przechowalniku.
Zatem było tak;

A jest tak:

W zestawie kosodrzewina + lawenda+ kostrzewa. Tylko 3 gatunki, zgodnie z zaleceniami Danusi
Mój 4 arowy azyl... 15:01, 09 mar 2014

Do góry
Śliczny ciemiernik

Boćkowe perypetie ogrodkowe 14:51, 09 mar 2014

Do góry
bociek napisał(a)
Jeszcze kilka przodow

ale to fajnie wygląda
Działka prawie w Borach Tucholskich 14:44, 09 mar 2014

Do góry
Mirella były i inne ale poszły po kolejnych zimach

coś dzisiejszego , inne kolory jeszcze śpią

Nerium - oleander 14:24, 09 mar 2014

Do góry
Mój oleander staje się trochę problematyczny. A dokładniej jeszcze jak stał na balkonie jakoś we wrześniu- październiku zaatakowały go tarczniki (tak mi się zdaje). Nic z tym nie zrobiłam, tylko jak już się zimno zrobiło wniosłam go na przezimowanie na klatkę tak jak w zeszłym roku. A teraz jak patrzę na niego to chyba więcej ma tych kropek i do tego te liście są jakieś takie brudne i dodatkowo jakaś wydzielina na nich taka lepka jest.
Za niedługo będę chciała go przyciąć, tylko teraz nie wiem czy najpierw go jakimś preparatem potraktować na te tarczniki ( o ile to tarczniki go zaatakowały) czy przetrzeć szmatką te liście ?
Dodatkowo olek wypuszcza nowe przyrosty i w zasadzie nie wiem czy te młode również mogę przyciąć aby taka ładna kopułka się zrobiła? No i proszę o wskazówkę o ile i jak właśnie przycinać olka.

Gdzie diabeł nie może... 14:11, 09 mar 2014

Do góry
I pomóżcie jeszcze w sprawie tych żurawek. one tak zawsze na wiosnę wyglądają? :/

mam to wszystko obciąć? czy zostawić tak jak teraz?
Gdzie diabeł nie może... 14:01, 09 mar 2014

Do góry
No i problemy się zaczęły. co jest nie tak z tym rh? przeżyje czy interweniować? wsadziłam go jesienią wiec młodziutki jest

a tak to wygląda z bliska

Gdzie diabeł nie może... 13:57, 09 mar 2014

Do góry
Pola napisał(a)
Nowy ogródek, przybiegłam się przywidać, poproszę o więcej zdjęć mam niedosyt

Witam cię Polu na razie nie bardzo jest co wstawiać bo mój ogród na razie w mojej głowie tylko piękny ale za to wiosna już u mnie chyba

OGRÓD MARZEŃ...a może tylko MARZENIE O OGRODZIE..... 13:52, 09 mar 2014

Do góry
I jeszcze pokaże moje parapetowe uprawy - na razie wzeszły tylko stipy (ostnice) - poznałam je idzięki O. i zakochałam sie w nich na amen, w ogrodzie mam jedną jedyną sztuke kupioną w ubiegłym roku (była ostatnią sztuką w szkółce więc nie mogłam ich miec więcej a szkoda) - przezimowała bo lekka zima była ale bede co roku siać zima i potem sadzic bo są urocze.

Na razie tylko tyle ale za moment pojawią sie kolejne nasadzenia, mam w planach jeszcze do wysiania jeżówki i wiele innych

Forsycja 13:36, 09 mar 2014

Do góry
To piękny krzew, każdy chce go mieć, stąd stał się tak popularny, że aż pospolity
Sadzą go na każdym skwerze miejskim, ponieważ jest mało wymagający i nie choruje.

To spory krzew, powinien być cięty po kwitnieniu. W zeszłym roku kupiłam odmianę kwitnącą na biało. Są też odmiany karłowe i te polecam do małych ogrodów.

Kwitnienie forsycji dla mnie to moment rozpoznawczy, że przyszła ciepła wiosna.

Ogródek na Bielanach 13:34, 09 mar 2014

Do góry
Niestety pojawił się problem z bukszpanem...czy jest ktoś kto zdradzi jak go uratować ?? Taki się zrobił w połowie reszta na razie wygląda zdrowo.
Ogródek na Bielanach 13:31, 09 mar 2014

Do góry
Jak wiosna to i prace ogrodowe i krokusy
u nas sezon się dziś rozpoczął wschodzą również tulipany.
Ogród w budowie - nieustającej 13:30, 09 mar 2014

Do góry
Gdyby ze wszystkich kwiatów derenia miały być owoce, cóż by to była za nalewka. Widać, że pszczoły już nad tym pracują, widocznie dereń jest pyszny nie tylko w nalewkach.
Może się w końcu doczekam, na razie co roku owocków jest więcej, ale jeszcze niewystarczająco. Może posadzę tam drugiego do pary?

Są takie żółte narcyzy, dość wysokie, które startują razem z tymi najwcześniejszymi miniaturowymi, mam ich dużo, bo kupowałam przez cztery lata w dużych workach. Nazywały się "narcyzy".
Muszę tylko zdążyć wyczyścić okrągłą rabatę, żeby zajaśniały w całej krasie. Do kwitnienia niedaleko:

Bratków u nas jeszcze nie widziałam, bo było zimno, ale pierwiosnki na tarasie cieszą. I nie trzeba ich wcale zabierać do domu na noc, lekki mróz im nie szkodzi.

Jak widać z tego sprawozdania na przedwiośniu króluje żółty, biały i niebieski. Bardzo dobre zestawienie.

OGRÓD MARZEŃ...a może tylko MARZENIE O OGRODZIE..... 13:27, 09 mar 2014

Do góry
A tak wyglądają moje "gonione" tulipany i żonkile w donicach dla ozdoby tarasu - dziewczyny widziały je jak były u mnie w lutym - takie dzikusy wyhodowałam w garazu - teraz już jest ok, z tym że na noc okrywam je agrowłóknina
OGRÓD MARZEŃ...a może tylko MARZENIE O OGRODZIE..... 13:25, 09 mar 2014

Do góry
popcarol napisał(a)
Małgoś, pokaż koniecznie tego ciemiernika i nowe kulki
Buziaki, już może lepiej? W końcu nowy dzień, no i słonko daje czadu???

pozdrawiam!!

Troche niewyraźnie widac, słabe te foty ale juz drugi raz nie będę sie ubierac i wychodzic na zewnątrz bo łaże w pizamie i w dresie po domu, poleguję troche cały czas

Kulki kupiłam te najtańsze - 4 szt

Ciemierniki troche widac- były tylko białe
Ogród z łezką 13:20, 09 mar 2014

Do góry
Nawet w samochodzie się zmieściły

Pojechały...a my wzięliśmy się za robotę na ogrodzie. Cięłam róże, M wziął się za wrzosy. Potem jeszcze lawendę ciachłam i posadziłam trawki od Uli...a potem już padliśmy z wnusiem...
Ogród w budowie - nieustającej 13:19, 09 mar 2014

Do góry
Ciemierniki mają mnóstwo pąków, ale nie są jeszcze rozwinięte. Uważam że to świetne rośliny - kwiaty utrzymują się bardzo długo, bo aż do czerwca a liście tworzą śliczną kępę przez cały rok. Rozmnażam sobie je sama, wysiewają się bogato.

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies