Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Owocowo-warzywno-ozdobny bałagan - czyli o tym jak wcisnąć kolejną roślinkę do mojego ogródka

Owocowo-warzywno-ozdobny bałagan - czyli o tym jak wcisnąć kolejną roślinkę do mojego ogródka

Agacia 16:10, 04 maj 2014

popcarol napisał(a)
Agatko, musimy się wreszcie gdzieś spotkać Na pewno się uda, tylko kiedy?
Nawet nie wiem co to werbena cytrynowa Roślinek było dość sporo nawet skusiłam się tylko na 3 doniczki, a i tak M przewracał oczami jak się pakowaliśmy do domu hihi
Jednak kominek w domu jest super, choćby na takie okazje. Ale to prawda, jak przyjechaliśmy w domu było dużo chłodniej niż na zewnątrz, brr... i jak tam siedzieć i położyć się spać? brr.

pozdrawiam serdecznie!!

Jak tylko będę jechać do Augu to dam znać. Tym razem wcześniej nie pisałam, bo coś mi się zamaniło, że jedziecie za granicę. A jak nie w Augustowie to może w Bukszpanowym? Czy w tym roku będzie Święto Róż?
U nas kominek w domku letniskowym jest, ale taki zwykły, otwarty, za wiele nam nie nagrzał, z 10 podniosło się do 14 i to tylko w tym jednym pomieszczeniu
Werbena cytrynowa jest super, to roślina jadalna, uprawia i stosuje się ją jak zioła. Na pewno znasz jej smak z cukierków na gardło, a dodam, że doskonale smakuje z wodą z cytryną albo w mojito Jak spróbowałam jej u znajomych w zeszłym roku to zwariowałam!
popcorn 16:57, 04 maj 2014

Daj znać Jeśli nie wyjedziemy za granicę, to meldujemy się tam znowu na Boże Ciało i okolice w wakacje - jeszcze nie wiem czy w ogóle.
Poczytałam o tej werbenie, jak dorwę, to sobie kupię Dobrze wiedzieć
popcorn 17:04, 04 maj 2014

Wypieliłam rabatę do zmiany. Obejrzałam z bliska, z każdej strony, tak chyba będzie dobrze. Zwężę ją jeszcze, wyrzucając bergenie (Teściowej zawiozę, chciała Wyrzucę zioła (jakiś zielnik by się przydał, mam oregano, macierzankę, siedmiolatkę, szczypiorek itp). Na razie wylądują w doniczkach.

Dosadzę 2 róże niedawno kupione, jeszcze ze 2 dokupię, będzie pas róż. Za różami posadzę stożki i duże kule, przed różami dosadzę do tych co rosną jeszcze kilka mniejszych kulek bukszpanowych. Powinno być git?
Przesunę w górę obwódkę bukszpanową i całą rabatę wysypię żwirkiem. Pod róże bodziszki - jak są teraz, a - przed róże po lewej (zamiast bergenii) pasek jarzmianki i ostrogowców (te ostatnie mają po 3 cm, ale urosną

Anita1978 19:04, 04 maj 2014

A u ciebie jakmzwykle rewolucja!
popcorn 19:28, 04 maj 2014

Anitko, bo zamiast zrobić raz a dobrze, kombinuję jak koń pod górę
Sadziłam cokolwiek co mi się spodobało, jak jeszcze dom nie był gotowy, bez "pomyślunku". W zasadzie najlepiej byłoby wszystko wykopać, pogrupować i zasadzić raz jeszcze. Byłoby super. Ale musiałabym mieć ze 4 ludzi do pomocy i z tydzień chociaż czasu No i nie o tej porze roku, w marcu najlepiej.. ech

Ale że się nie da, kombinuję sama. Mam nadzieję dobrze wykombinuję

A na razie przekształciłam to:

w to
Anita1978 19:33, 04 maj 2014

"Sadziłam cokolwiek co mi się spodobało, jak jeszcze dom nie był gotowy, bez "pomyślunku". W zasadzie najlepiej byłoby wszystko wykopać, pogrupować i zasadzić raz jeszcze. Byłoby super. Ale musiałabym mieć ze 4 ludzi do pomocy i z tydzień chociaż czasu No i nie o tej porze roku, w marcu najlepiej.. ech"

Czasem mam identyczne odczucie- porządkuje po kawałku.....
Bogdzia 19:48, 04 maj 2014

Ja do dziś tak sadze jak coś dostane albo kupię i potem chodze i szukam miejsca , przesadzam po roku lub dwóch.

Szpinak czy szczaw? Wygląda na szpinak ale szpinaku w słoiki nie umiemm kłaśc.
Madzenka 20:02, 04 maj 2014

Karola tylko uporządkować nasadzenia, nie musisz nic rozwalć. Działaj plamami
Nikita 20:11, 04 maj 2014

Carola, widzę że wyjazd się udał, pojadłaś regionalnych smakołyków i roślinkowe zakupy przywiozłaś…i dobrze, że wróciłaś dzień wcześniej, to zdążyłaś okryć część ogrodu przed przymrozkiem. U mnie młode listki pierisów troszkę przemarzły.

popcarol napisał(a)

A metamorfoza rabatki zapowiada się nie źle...mi się podoba.
popcorn 21:10, 04 maj 2014

Anitko, ale Ty masz chyba dobrze posadzone rośliny, no i z jakimiś odstępami, piętrowo, no i nie same byliny.. no trudno, jest jak jest, trzeba sobie radzić

Bożenko, szpinak. Ja też nie umiem. Obgotowałam w osolonej wodzie, nałożyłam ciasno i dolałam wrzątku w którym się gotował. Słoiki się zamknęły, chyba będzie dobrze? Pierwszy raz mam nadprodukcję szpinaku - przezimował U Ciebie Rh nadają kształt, bylinki tu i ówdzie tylko dodają uroku U mnie ani kształtu ani uroku :/ uch.

Marzenko, u Ciebie ideał. Ale ile ja roślinek bym musiała wyrzucić.. i ile dokupić - tych samych.. nie umiem tak Bałaganiarz ze mnie i tyle

Magdo, fajnie było. Wróciliśmy wczoraj bo dzisiaj M pojechał na cały tydzień do naszych zachodnich sąsiadów. Coś razem programują, ale Niemiec do nas nie przyjedzie, oni jeżdżą co jakiś czas tam.. no trudno. Zdążyłam okryć roślinki Ale o hostach nie pomyślałam i oczywiście tej białej się oberwało Dzisiaj przykryłam. Trochę późno...
Wydaje mi się że będzie lepiej. I żwir na całej powierzchni uporządkuje przestrzeń. Nie pytaj tylko jak ja zamierzam kopczykować róże na tym żwirze... tego jeszcze nie rozgryzłam