Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy ".img"

Moje ukochane miejsce na ziemi 12:34, 09 mar 2014

Do góry
promanal i miedzian extra czekają ...
ciągle było zimno i padało, więc nie było sensu i szans opylać ...
koniecznie w poniedziałek muszę to zrobić,
bo już ostatni dzwonek

OGRÓD MARZEŃ...a może tylko MARZENIE O OGRODZIE..... 12:30, 09 mar 2014

Do góry
Wiosna, wiosna...........krokusy, iryski powolutku, niesmiało ale zaczynają się pokazywać.......choć wiekszość jeszcze cały czas "w blokach startowych", potrzebują czasu, słońca, deszczu i będzie się działo oj będzie............

Ogród w skali mikro :) 12:26, 09 mar 2014

Do góry
GosiaJoanna napisał(a)
Kfffiatuszek dla pięknych Pań

Gośku .. Dzięki za kfffiatucha i to w takim uroczym towarzystwie

Buziaki ślę na koniec świata
Polokoktowy fragment planety 12:26, 09 mar 2014

Do góry
Witam wszystkich w kawałku mojej historii.
Cóż, jak większość tutaj, jestem w posiadaniu kawałka ziemi, Chciałbym aby docelowo stała się cichym i przyjemnym zakątkiem, gdzie po pracy będzie można trochę się odprężyć. A jednocześnie, obecnie trzeba stworzyć także przestrzeń do zabawy dla dzieciaków.
Na razie, rok temu, gdy prowadziliśmy budowę i remont domu, przygotowanie bazy (trawnik + pierwsze nasadzenia) powierzyliśmy zaprzyjaźnionej firmie. Tak aby dzieciaki, na wiosnę miały już kawałek czystego trawnika do biegania, a nie piach po budowie. Nawet zastanawiałem się, czy sam nie założyć trawnika, po lekturze wielu wątków na forum. Jednakże ostatecznie brak czasu zmusił do skorzystania z pomocy innych.
Cel, który sobie postawiliśmy na początek, został osiągnięty. Mamy wiosnę i mamy ogródek który wygląda już schludnie i przyjemnie. Ale, jak to w życiu, jeszcze dużo pracy nas czeka na tej bazie.

Zacznijmy od trawnika, bo tutaj chciałem podpytać fachowców, co z nim teraz zrobić. Na dzień dzisiejszy wygląda jak na poniższych zdjęciach. Siany był z końcem września i udało się go 2-3 razy skosić przed zimą. Teraz gdy już cieplejsze dni nastały, był już 3 razy przegrabiony plastikowymi grabkami i usunięto z niego "zimowe śmieci" a także kolki które spadły z obecnej w ogrodzie sosny (prawdopodobnie do wycięcia bo wygląda że usycha)

To co chciałbym docelowo zmienić, to osiągnąć większą gęstość. Spodziewam się, ze przy dzieciach, w niektórych miejscach (częściej używanych - okolice piaskownicy itp) może być problem z utrzymaniem idealnego stanu, jednakże w większej części powinno to się udać.

To co widzę, to na razie niezbyt duża gęstość trawy. Tu się zastanawiam, czy czekać kilka kolejnych koszeń i to go zagęści, czy też można trochę dosiać? Ewentualnie na tym etapie może mogę jakoś wspomóc mój trawniczek. Jakieś konkretne nawożenie? Czytałem w innym wątku że nawożenie zaczynamy gdy zaczynamy podlewanie, tak aby nawozy się rozpuściły. Z znów podlewanie to temperatura od 12 stopni w górę. A więc jak tak dalej pójdzie, to za chwil parę, będzie można coś w tym względzie pć. Pytanie tylko o konkretny środek lubiany i polecany
Chyba że są jeszcze jakieś inne zabiegi, które mogę zastosować (już wiem, że niektóre dosyć agresywne zabiegi nie koniecznie są dobre dla tak młodego trawnika).

To w sumie pierwsze pytania, które mnie męczą patrząc obecnie przez okno. Jak wiosna zacznie się na dobre, pewnie ruszę z pielęgnacją i dosadzaniem krzewów.

Tym czasem pozdrawiam i liczę na chociaż drobne rady dla nowicjusza Ewentualnie chociaż wskazanie wątku, który w szczególności powinienem przeczytać w mojej sytuacji, bo przy mnogości tematów na forum, może trochę zająć zanim trafię na właściwy

Pozdrawiam
Rafał
Moje ukochane miejsce na ziemi 12:25, 09 mar 2014

Do góry
kupiłam też siarczan potasu, podsypałam bukszpany i zimozielone ...
deszcz rozpuścił ładnie

Moje ukochane miejsce na ziemi 12:22, 09 mar 2014

Do góry
kupiłam w ubiegłym tygodniu środek do kompostownika ...
można go stosować przez cały rok,
od razu posypałam pryzmę i dobrze, bo przez cały tydzień padało...

zobaczymy jakie będą efekty

OGRÓD MARZEŃ...a może tylko MARZENIE O OGRODZIE..... 12:15, 09 mar 2014

Do góry
Nie wytrzymałam i wyszłam mimo grypy choc na moment do ogrodu, opatulona, zakatarzona ale szczęsliwa - taka wiosna urzekająca słońcem.... bosko jest.....coraz więcej jej oznak widać w moim ogródku :

Przebiśniegi - obiboki......... nareszcie sie pokazały ...........Hurra!

Pani Przyrodo - Mariolko te na fotce poniżej to są te od ciebie

ogrodoweimpresjejolki 12:03, 09 mar 2014

Do góry
Ale fajną stronę ci zapoczątkowałam a tu kwiatuszek już się należy

Rajski ogród Ani 2... niekończące się marzenie... 11:57, 09 mar 2014

Do góry

Znowu na wsi 11:57, 09 mar 2014

Do góry
Joku napisał(a)
Witam w niedzielne przedpołudnie. Mam jedynie zdjęcia dla Gabrieli na dowód skuteczności kuracji wg jej pomysłu. Mirt po przycięciu przed mniej więcej 2 tygodniami

i zdjęcie aktualne. Nieco mi wybujał, bo stał na wschodnim oknie. Liczę na poprawę po przestawieniu na południowo - zachodnie okno.

To jak mnie tak pilnie słuchałaś, to teraz skróć te wybiegnięte pędy o połowę i postaw na jasnym oknie, o którym piszesz. I nawieź czymś konkretnym. A jak tylko przymrozki się skończą, to wynieś gdzieś na taras. Do jesieni gwarantowana wielka kula, czy co tam uformujesz. Najważniejsze że w ten sposób pozbyłaś się szkodników.
Rajski ogród Ani 2... niekończące się marzenie... 11:55, 09 mar 2014

Do góry

Rajski ogród Ani 2... niekończące się marzenie... 11:54, 09 mar 2014

Do góry
Witam w piękną słoneczną niedzielę

wymarzony czas na spacer i spotkanie rodzinne pa

dzisiejsze wejście do ogrodu, przywitały m,nie słoneczne krokusy i nie tylko

w Oborze też mogą być ogrody 11:52, 09 mar 2014

Do góry
Po generalnym grabieniu i sprzątaniu było już tak
Ogródek Hanusi - kolejny sezon 11:51, 09 mar 2014

Do góry
Zostawiam Was do późnego popołudnia. Bawcie się dobrze.

w Oborze też mogą być ogrody 11:51, 09 mar 2014

Do góry
A mury runą.....czyli jak padała dawniej zielona ściana

w Oborze też mogą być ogrody 11:46, 09 mar 2014

Do góry
Potem był obiad i Alisonek we własnej osobie zarządziła śmierć bluszczu nie dało się go przystrzyc żeby był ładny, zbyt wiele lat zaniedbania i zim odcisnęło na nim swoje piętno
UWAGA! on tylko zewnętrzną warstwę miał zieloną, wszystko pod nią było suche i zdrewniałe :/
Ja już przy pracy

rzut oka z góry na bluszcz, w niektórych miejscach była taka skorupa wygięta, że ławeczka była na podwyższeniu z tego

Truskawkowe szalęństwo sałatkowe:) 11:43, 09 mar 2014

Do góry
w Oborze też mogą być ogrody 11:40, 09 mar 2014

Do góry
W czasie wsadzania na nowe miejsca zabrakło osoby do robienia zdjęć więc tylko fotki z efektem końcowym, czyli po sadzeniu i po grabieniu nowego miejsca przed murem
eMek ze swoim dziełem

w Oborze też mogą być ogrody 11:36, 09 mar 2014

Do góry
.....Na przesadzeniu wszystkich pęcherznic na ulicę.

wiem wiem miały być wiązy Wredei, ale znajoma koleżanka ze szkółki powiedziała że szkoda ich na ulicę, bo to pies osika, a to ktoś może uszkodzić no to wczoraj padło hasło że pęcherznice wylatują z ogrodu na drugą stronę muru i się zaczęło na całego...mąż wyznaczył z miarą gdzie mają być dziury

Potem kopanie krzaczorów, M dalej się mocował oczywiście oprócz robienia zdjęc mu pomagałam

Ogród z platanem. 11:36, 09 mar 2014

Do góry

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies