Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Postawić trawkę nad i... 13:29, 02 mar 2014

Do góry
..i jeszcze trochę koloru...
...po ciężkiej pracy w ogrodzie lubię popatrzec na kolory kwiatów.... a sporo tego wczoraj było ( tej pracy oczywiście)...chociaż rozrywka też była - polecam spektakl Histerie miłosne....

Postawić trawkę nad i... 13:26, 02 mar 2014

Do góry
...całkiem fajne bukszpany czekają na towarzystwo- Hortenje Little Lime, już zamówione....

Postawić trawkę nad i... 13:25, 02 mar 2014

Do góry
...tulipki ....

Postawić trawkę nad i... 13:25, 02 mar 2014

Do góry
...weekend wciąż trwa!!! na szczęście... to może kolejna porcja krokusów....?

Leśne Wzgórze 13:16, 02 mar 2014

Do góry
Z ostatniej chwili
Ogród nie tylko bukszpanowy - część II 13:02, 02 mar 2014

Do góry
Gardenarium napisał(a)

Bardzo mi się spodobały - co to za odmiana?
Ogród z platanem. 12:56, 02 mar 2014

Do góry
W donicy przed domem posadziłem pomarańczowe bratki. Jeszcze nie mają dużo kwiatów, bo małe z multiplaty

Ogród z platanem. 12:56, 02 mar 2014

Do góry
Pierwsze krokusy kwitną, tulipany wybiły, kocimiętka i bodziszki startują

Kwiatowy ogródek Monteverde 12:54, 02 mar 2014

Do góry
Bogdziu, Reniu dzięki jestem na tramalu bo inaczej nic bym w domu nie zrobiła, a tak to chociaż ruszać się trochę mogę
Mazurkowo 12:22, 02 mar 2014

Do góry
No więc nareszcie! Do Mazurkowa zawitała wiosna! Oto dowód;

Najzabawniejsze jest to, że nie kupowałam żadnych żółtych krokusów! Miały być tylko białe, biało-fioletowe i fioletowe, a zakwitły jak na razie same żółte. Ale i tak są urocze i cieszą oko.

A to dziubki tulipanów:

Cieszę ogromnie, zwłaszcza że słoneczko przygrzewa, jest cudnie i nie czuję, naprawdę nie czuję, że to dopiero 1 marca.

Wczoraj w Mazurkowie był baaardzo pracowity dzień. Ojej, nawet odważę się pokazać , chociaż przód domu jak na razie straszy i wygląda fatalnie. Robiliśmy rabatkę. Robota mozolna, bo najpierw trzeba było wykopać sporą dziurę. Potem wybrać z tej dziury to co w niej było, a było wszystko począwszy od piachu, fatalnej ziemi, starej rękawicy, kawałków folii, resztek gruzu i generalnie wszystkiego co wlazło pod łyżkę koparki. Już nie wspomnę o wielkim placku betonu (resztek z gruchy?) rozmiarów metr na metr, którego nie dało się ruszyć! Na szczęście placek jest w miejscu gdzie będzie chodniczek z kostki, więc aż tak bardzo nie razi, ale się wściekłam i tak, bo z założenia rabatka miała być szersza (wymęczony kompromis z Panem Mężem), ale nie dało rady, bo przez placek jest jak jest. Za to po drugiej stronie chodniczka, będzie dalsza część. Mam to już w głowie, jak znajdę chwilę to narysuję i wrzucę.
Potem wkopaliśmy krawężnik, a jeszcze potem wsypaliśmy do dziury dobrą, czarną ziemię. I oto mała rabatka, na której będą jak na razie kwiaty letnie:

Kolekcja groszków pachnących:
Wichrowe wzgórze 12:17, 02 mar 2014

Do góry
Dzisiaj pokażę zmiany w ogrodzie, jakie dokonałam w ostatnich dniach...
Było tak:

jeszcze kilka dni temu tak:

Ale nastała rewolucja i łuk-bramka poszła dalej, kulki Danica usunięte, przygotowane miejsce po obu stronach łuczku pod nasadzenia żywopłotu z cisów i wyprostowana zupełnie została ta wielka rabata po lewej stronie - zlikwidowane wszelkie zakola i łukowate zakończenia. Od razu ułożone zostały darnie w miejsce wykopanych roślin i zwężenia rabaty, a w innych, gdzie było poszerzone dosadziłam wykopane ze zwężeń rośliny. Niestety teraz w większości nie pamiętam ich kolorów, więc na pewno będą znowu przeniesienia w sezonie, a już jest ogólny zarys zmian widoczny i to mnie cieszy. Przy okazji buszował sobie w ogrodzie jelonek, który jest tutaj codziennym gościem z rana, więc załapał się na sesję zdjęciową. Towarzyszył mu bażancik, więc i on uwieczoniony na jednym ze zdjęć

Ogrodniczka i jej mały ogródeczek 12:17, 02 mar 2014

Do góry
plan pierwszej rabaty ... po prawej już posadzony klon żółty i róże 2 Chopiny i jedna pomarańczowa kurcze nazwa wyleciała mi z głowy.... czy w rogu pasowałby dereń elegantissima ?
Ogród u stóp klasztoru 12:06, 02 mar 2014

Do góry
I obiecane fotki wsadzonych grabów ....żywopłotu jest ' aż 4 metry ....szaleństwo ..teraz musze wysadzić stamtąd świerka srebrnego i dosadzić jednego serba ...wkurza mnie tam ten jeden rodzynek .
Graby od razu przycięłam o połowę ..czyli z ok 1,5 m na ok 60-70 cm ....są dwa rzędy ,żeby szybciej był efekt ...jak się okaże że za dużo ich ..to piła i ...

Pytanie do koleżanek ..co radzicie ..dosadzić jednego serba zamiast tego srebrnego świerka ...czy dosadzić graby na dłuższy żywopłot ..medytowałam dzisiaj godzinę i pustka w głowie ...

Ogród u stóp klasztoru 12:01, 02 mar 2014

Do góry
piękna niedziela ..leniwa u mnie .słoneczna .Krokusy już oglądam i przebiśniegi ...Wilczełyko kwitnie jak szalone

k
Ogródek Hanusi - kolejny sezon 11:56, 02 mar 2014

Do góry

Wiatr od południa dmie już marcowy.
Rano przywiało mi oddech nowy,
zapakowałam w torbę śniegowce,
ciepłe skarpety, wełnianą czapę,
Powróci to wszystko jak minie lato.

Ogród, co czekał na mnie od jesieni,
razem ze słońcem szybko się zmienia.
Kwitną krokusy i przebiśniegi.
Pędy pierwiosnków spośród korzeni,
Wiosna już rządzi. Nie ma zwątpienia.

Działka prawie w Borach Tucholskich 11:46, 02 mar 2014

Do góry
Kasia

Bogdzia sprawdzałem przylaszczki są kolorowe pąki -czekają na słoneczko

Niunia wyprowadziła gościa na spacer a za płotem niezbyt ciekawe widoki - działki letniskowe

i oczywiście były obowiązkowe popisy

a tu zabawa w chowanego

Rewolucje ogrodowe Pauli 11:45, 02 mar 2014

Do góry
Teraz wiem, że nie pasuje, ale cały tył chcę przerabiać i zrobić coś na zasadzie takiej, ale to oczywiście wiadomo będzie wymagało czasu

sama nie wiem

Gardenarium napisał(a)
Wszędzie masz rabaty owalne, meandrujące, a tutaj chcesz robić prostą? Chyba nie pasuje, a nawet na pewno nie pasuje.
Rewolucje ogrodowe Pauli 11:41, 02 mar 2014

Do góry
COŚ TAM NABAZGRAŁAM Z TYM FRONTEM

1) Pod samym domem po obu stronach :
bukszpan stożek (lub szczepiony kulka) + bukszpan kulki + coś do tego?

2) Wzdłuż chodnika po obu stronach:
bukszpan kulki

3) Przy podjeździe po lewej stronie:

2 kwadraty nakładające się na siebie (odwzorowanie wzoru na podjeździe) i tutaj po jednym drzewku na pniu + coś?

4) Rabata po prawej stronie podjazdu- do przeróbki zostaje tylko Conica
Rewolucje ogrodowe Pauli 11:28, 02 mar 2014

Do góry
Na froncie też planuję nasadzenia w tym roku:

tak to jest obecnie:

tak jak leży chodnik będzie kładziony do przyszłej furtki oraz przy domu

Na tej rabacie pod samym domem chciałam posadzić 1 bukszpan stożek + kulki po bokach, ale co do tego? lub bukszpan szczepiony kulka + kulki
to samo powtórzenie po obu stronach domu

Przycinanie - cięcie iglaków innych niż tuja 11:18, 02 mar 2014

Do góry
Może sąsiad jak wykopywał, to nie chciało mu się tarabanić z dużą bryłą?
Jeśli chcesz ratować to obetnij suche gałązki, przewodnik też jest suchy. Potem boczne mają szanse stać się przewodnikiem.

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies