Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Jurajski Ogród

Jurajski Ogród

Margarete 01:00, 30 kwi 2014

AgnieszkaW napisał(a)
Odpowiem wieczorkiem, teraz tylko 3 fotki i zmykam do ogrodu:

mglisty dzisiejszy poranek (teraz świeci słoneczko)

Dawno mnie tu u ciebie Aga nie było..... ale twój ogród trwa nadal w sojej urodzie i niezmiennie mnie zachwyca, nawet w takim mglistym wydaniu jak na tych fotach...........jest ślicznie..........."=_
Pozdrawiam wiosennie !
Maria667 10:45, 30 kwi 2014

Agnieszko!
Spacer po Twoim ogrodzie jest dla mnie zawsze dużą przyjemnością.Pozdrawiam.
AniaDS 11:02, 30 kwi 2014

Aguś Twoja lawenda jest idealna, moja po zimie też rożnie się ma, część jest ok, część kawałkami pousychała, kilka krzaczków padło całkiem. Teren mam dla niej lekki, piaszczysty, suchy. Lepiej rośnie u mnie szałwia i kocimiętka, ale też mam w planie jeszcze Hidcote czy jak jej tam wypróbować.
boguslawa_ma... 14:17, 30 kwi 2014

Piękne kolorowe poduchyPozdrawiam
Alisonek 23:56, 30 kwi 2014

akanta napisał(a)

Widzę ,że lawenda też pięknie ci przezimowała a z moją jest żle po tej zimie.Muszę wymieniać krzaczki co kilka lat niestety.

Dołączam się do tego wpisu, moja lawenda też jakąś tragedia.
Jak pytałam panią na targu która latem sprzedaje bukiety z lawendy, to najlepiej jak ziemia będzie gorsza i suchsza, to prawda? i że lepiej ją zaniedbać niż przedobrzyć?
Piękny jest Twój ogród!!!
Pozdrawiam majowo
Madzenka 00:11, 01 maj 2014

Mija lawenda bardzo marna...ma za mokro...
paniprzyroda 05:04, 01 maj 2014

Pozdrawiam majowo u mnie w tym roku najgorsza jest biała lawenda, niebieska i różowa mają się nieźle chyba nie napiszę, że niezmiennie trwam w zachwycie, jak oglądam Twój ogród
AgnieszkaW 07:51, 01 maj 2014

Gosiu, Marysiu, Bogusiu, Aniu, Alicjo, Marzenko, Mariolko - miło mi Was gościć

ważne przy uprawie lawendy:

Aniu, Alicjo, Marzenko, Mariolko, u mnie lawenda zimuje nieźle, natomiast czasem na przełomie wiosny/lata zamierają jej młode pędy zielne i można stracić całą roślinę, Do tej pory myślałam, że to choroba grzybowa (kropiłam i nic nie pomagało), ale to sprawka bardzo malutkich ślimaków, które wgryzają się w pędy w środku krzewu i lawenda zamiera, te ślimaki pozostawiają w środku krzewu (trzeba rozchylić) taką białą charakterystyczną "piankę". To cenna uwaga, bo spotkałam się z wieloma problemami zamierania lawendy i nikt nie wiedzial, dlaczego. W tym roku będę mądrzejsza o to doświadczenie, z którym się z wami dzielę, a dojście do przyczyny problemu zamierania pędow lawendy zajęło mi kilka lat. Wykorzystajcie to i miejcie pozór na swoje krzaczki lawendowe

Alicjo, pani na targu miała rację ze słabą i suchą glebą dla lawendy, ale musi być też przepuszczalna (z dodatkiem piasku)

Aniu, ja mam lawendę "hidcote blue', bo to sprawdzona u mnie odmiana.
Kasik 08:05, 01 maj 2014

Na początku mojej drogi z ogrodem posadziłam lawendę, a ona wcale nie była z tego zadowolona. I podlewałam i zasilałam i cudowałam- a ona schła i ginęła. Aż kiedyś w szkółce zapytałam co źle robię - oni przy wejściu maja taką prawie metrową- i uzyskałam odpowiedź.
-dać jej słońca
- lekką ziemię
- dać jej spokój,
-nie podlewać
- nie zasilać,
-ściąć wiosną i patrzeć jak rośnie.
To taki przepis - dziś po wiosennym cięciu pięknie odbiła.

Pozdrawiam właścicielkę cudownego miejsca
AgnieszkaW 08:11, 01 maj 2014

Kasik napisał(a)
Na początku mojej drogi z ogrodem posadziłam lawendę, a ona wcale nie była z tego zadowolona. I podlewałam i zasilałam i cudowałam- a ona schła i ginęła. Aż kiedyś w szkółce zapytałam co źle robię - oni przy wejściu maja taką prawie metrową- i uzyskałam odpowiedź.
-dać jej słońca
- lekką ziemię
- dać jej spokój,
-nie podlewać
- nie zasilać,
-ściąć wiosną i patrzeć jak rośnie.
To taki przepis - dziś po wiosennym cięciu pięknie odbiła.

Pozdrawiam właścicielkę cudownego miejsca

Kasiu, zgadzam się w 100%, tylko jeszcze te maleńkie, ledwie widoczne, bez skrupek, ślimaczki...o których napisalam w poprzednim poście. Pozdrawiam