Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogrodowy spektakl trwa ...

Ogrodowy spektakl trwa ...

barbara_kraj... 01:30, 30 kwi 2014

mira napisał(a)

jabłonka champion - mam zlikwidować część kwiatków ???? nie znam się

Kwiatów nie obrywaj, bo nie wiadomo ile będzie zapylonych. Oberwiesz zawiązki owoców po czerwcowym, samoistnym opadzie. Opad ten w tym roku może być wcześniej, tak jak wszystko w przyrodzie
Między pozostawionymi zawiązkami powinien być mniej więcej 20 cm odstęp

Te białe, pękate, z czerwonymi smugami tulipany są piękne. Jeszcze te na cienkich łodygach, z wydłużonymi, jak płomień u świecy płatkami. Zresztą, które tulipany mogłyby się nie podobać?
paniprzyroda 05:55, 30 kwi 2014

Takiej porcji zdjęć nie mogłam ominąć. Zielony busz o tej porze zachwyca w ogrodzie. Zanosi się na niebanalne kompozycje doniczkowe
AniaDS 10:52, 30 kwi 2014

mira napisał(a)
taki grzyb się pojawił macie takie coś?

pozdrawiam i szykuję się na mszyce jutro

A na czym to wyrosło?
Pszczelarnia 15:41, 30 kwi 2014

barbara_krajewska napisał(a)

Kwiatów nie obrywaj, bo nie wiadomo ile będzie zapylonych. Oberwiesz zawiązki owoców po czerwcowym, samoistnym opadzie. Opad ten w tym roku może być wcześniej, tak jak wszystko w przyrodzie
Między pozostawionymi zawiązkami powinien być mniej więcej 20 cm odstęp

Te białe, pękate, z czerwonymi smugami tulipany są piękne. Jeszcze te na cienkich łodygach, z wydłużonymi, jak płomień u świecy płatkami. Zresztą, które tulipany mogłyby się nie podobać?

Jak ładnie Basia fachowo tłumaczy. Dodam, że potocznie mówimy na to opad świętojański (gdzieś koło św. Jana w czerwcu= 24.06.)
dyha 18:09, 30 kwi 2014

Witam - pięknie z kwiatuszkami. Wspaniala kolekcja tulisi. Pozdrawiam
Agania 20:33, 30 kwi 2014

mira napisał(a)

Tak przy domu rośnie kalina sztywnolistna którą posadziłam świadomie żeby miała zacisznie no i ma a teraz już bym chciałam żeby tam coś innego rosło no cóż... tą zimę przetrwała super
ciesze się że się spodobaly tulipany ja je uwielbiam

zaraz Ci napiszę tulipany o które pytasz to

Jan Reus

Gavota

Miruś, to ja jeszcze je sobie zapinsuję, bo wiesz, ja też kocham tulipany, ale teraz wiem i jestem tego świadoma, że ich pragnę
Bogdzia 21:16, 30 kwi 2014

mira napisał(a)
taki grzyb się pojawił macie takie coś?

pozdrawiam i szykuję się na mszyce jutro

Kiedys miaam na jałowcach , nic zlego sie nie stało choc nic nie robiłam.
Piekne zdjecia. Pisałas u mnie o sadzawce że chcesz zainwestowac , o co dokładnie chodziło?
Agania 21:17, 30 kwi 2014

Pszczelarnia napisał(a)

Jak ładnie Basia fachowo tłumaczy. Dodam, że potocznie mówimy na to opad świętojański (gdzieś koło św. Jana w czerwcu= 24.06.)

Jabłonka Champion też rośnie u mnie, więc kwiatków ogrywać nie będę wg zaleceń Basi, a że to się nazywa opad świętojański też nie wiedziałm, za to dziękuję Ewie pszczółce................jak długo Ci rośnie twoja jabłonka Champion?
mira 23:01, 30 kwi 2014

Basiu bardzo dziękuję za instrukcję postępowania z jabłonką tak zrobię i będę jeszcze konsultować.

Paniprzyrodo - kompozycje doniczkowe będą banalne , dziś zrobiłam kolejną z tego co znalazłam, kawałek paproci, liliowca,trawyj jkiejś, szczawnika a do środka wsiałam kosmos - na razie wygląda fatalnie daję czas na rozrośniećie 2 tygodnie i zobaczę

mira 23:02, 30 kwi 2014

AniaDS napisał(a)

A na czym to wyrosło?

na jałowcu to podobno grzyb jakiś co atakuje grusze i jałowce