Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "Gardenarium"

Nowa ogrodniczka, prosi o pomoc 22:23, 19 mar 2012

Do góry
Pola napisał(a)
Hosty niestety nie bo tam jest słońce od 12do wieczora istna patelnia, za studnią myślę o kulach na pniu i zobaczę co jeszcze

Hosty mogą też na słońcu rosnąć, aby miały wody pod dostatkiem.
Przedogrodek wzywa pomocy!!!!!! 22:21, 19 mar 2012

Do góry
Dużą szopę wysłoń świerkami serbskimi (PIcea omorika), albo tujami Brabant, Aureospicata, Smaragd.
Cięcie hortensji 22:18, 19 mar 2012

Do góry
Joaska napisał(a)
Danusiu czyli im niżej tniemy tym nizsze krzaki mamy??
A mniej więcej jakiej wysokości mogą być pędy tegoroczne u hortensji limelight??
Niestety jeszcze jej nie posiada ale mam ndzieję że nniebawem będę się nią mogła pochwalić

Tak, ale cały czas nie da się utrzymywać tak nisko, trzeba trochę "wypuszczać" co roku. Co jakiś czas odmładzać stare krzewy, czyli ściąć nisko.

Jakie pędy tegoroczne? Chodzi Ci o przyrost roczny? Nawet 0,5 metra,
Zakładanie trawnika z siewu - trawnik z siewu 22:16, 19 mar 2012

Do góry
Poczekajcie z tym sianiem bo ptaki wydziobią ziarenka.
Owocowo-warzywno-ozdobny bałagan - czyli o tym jak wcisnąć kolejną roślinkę do mojego ogródka 22:03, 19 mar 2012

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Na nawozy jest za wcześnie, rośliny muszą wznowić wegetację, a teraz i tak nie pobiorą. Zmarnuje się.

Danusiu - juz nic z tego wszystkiego nie rozumiem. Jedni mówią, że już najwyższy czas na zasilenie trawnika, a inni wręcz przeciwnie. W ostatnim odcinku "Rok w ogrodzie" juz zalecają wysianie nawozów. Mam całkowity mętlik.
Zielono mi! 21:55, 19 mar 2012

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Rzeźba mi się spodobała, jak ją zaaranżujesz? Jak mam coś do ogrodu to latam z tym i dobieram odpowiednie miejsce. Bardzo jestem ciekawa tej babki bez głowy, gdzie i z czym będzie stała. Ile za nią dałaś?

Wszystko mi się podoba, no może kosz trochę zbyt normalny jest Ale reszta - super.

Kosz kupiony tylko dlatego, że nie zabraliśmy niczego na noszenie zakupów, a na kwiaty zawsze kiedyś się przyda.
Za kobitkę bez głowy 20 zł., ale to tylko dzięki uporowi M., giełda się kończyła, przekonał sprzedawcę. Startowa cena 30, czyli nieźle zbił.
A gdzie ją postwię? Danusiu, żebym to wiedziała. Latam, mierzę. Wymyśliłam gdzieś trochę w ukryciu, z bluszczem u podstawy.
Ale M. najbardziej dumny z tego.

Piszę o wanience, skrzynka przez przypadek. Niezła, prawda?
Kaloszki i inne butki ogrodowe 21:53, 19 mar 2012

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Tak wyglądało stoisko z tymi butami na Chelsea Flower Show
Była wanienka z wodą i pan stał w niej

A ja ciągle poszukuję dla siebie kaloszy - może przywiozę ze sobą angielskie?
Ogród nie tylko bukszpanowy - część II 21:50, 19 mar 2012

Do góry
Ponieważ sporo nowych osób pojawiło się ostatnio na Ogrodowisku, postanowiłam poprosić Was o wpisanie komentarzy do tego artykułu
Jestem bardzo ciekawa.

Łatwe ogrodnictwo
Kawałeczek słonecznego ogródka 21:18, 19 mar 2012

Do góry
Witaj Basiu.
Postaraj się sadzić jak najmniej roślin wymagających ciągłego skubania, wycinania przekwitniętych kwiatostanów, czyli bylin kwitnących.

Zainwestuj w rosliny zimozielone jak trzmieliny Fortunego, bukszpany, ostrokrzewy "Golden Gem" (żółte).
Posadź sporo krzewów, to tylko cięcie raz w roku zrobisz i spokój. Posadź też trochę iglastych , może miskanty? (przytniesz raz).

Dla amatorów mam artykuł

https://www.ogrodowisko.pl/artykuly/208-latwe-ogrodnictwo-czyli-pierwsze-kroki-w-ogrodzie
Moja działeczka - Grzesiu 21:12, 19 mar 2012

Do góry
Będzie dużo hortensji, bardzo dużo, tylko muszę zdobyć te w malutkich doniczkach

Kawka wspaniała w takim otoczeniu i przy takiej pogodzie Ja też już przesiaduję z hiacyntami pod nosem.
Kiedyś będzie tu pięknie ... 21:02, 19 mar 2012

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Nadrobiłam sporo stron, spodobały mi się granatowe donice Deromy w linku.
A ta druciana donica też chyba fajnie wyglądałaby granatowa i postawiona obok innych granatowych.

Kopczyki z róż już bym rozgarniała i nie czekała do kwietnia, bo ciepło jest, wiosna przyszła wcześnie.
Kulkowanie dobrze idzie.

Danusiu we Wrocławiu już forsycjom zaczynają pękać pąki dlatego w sobotę cięcie róż dziękuje, że zaglądasz. Dodatkowo w czoraj zobaczyłam, że listki róż rabatowych drgnęły ze wzrostem.
Donice są szare ale w oświetleniu lampy błyskowej nabraly niebieskiego koloru, podobnie jak mój tynk na elewacji, który w sklepie wygładał na szary a po położeniu miał odcień niebieski
O jak mi sięmarzy biala elewacja, no cóż zanim drogę przed domem mi zrobią i przestanie się kurzyć będzie do przemalowania
Jak zabezpieczyć róże na zimę - zimowanie, ochrona róż 21:00, 19 mar 2012

Do góry
W artykule pisałam tak: https://www.ogrodowisko.pl/artykuly/209-przygotowanie-roz-do-zimy

Zimowanie róż piennych uprawianych w donicach

Jednym ze sposobów jest wykopanie odpowiednio długiego i głębokiego rowu (jeśli mamy miejsce) i ułożenie róży poziomo w rowie, a następnie przysypanie całości ziemią. W kwietniu odkopujemy i wydobywamy różę, ponownie ustawiamy w pionie i podlewamy. Jeśli nie mamy takiej możliwości, postępujmy jak z różami w donicach. Wiem na pewno, że owinięcie róży matą słomianą, papierem lub bąbelkową folią jest zupełnie nieskuteczne i grozi utratą rośliny.

W odpowiedzi na to mam dowód, że sposób jest skuteczny:

Grzesiu napisał(a)

Róże pienne

Przezimowały super

Moja działeczka - Grzesiu 20:55, 19 mar 2012

Do góry
Czyli moje rady o takim zimowaniu sprawdziły się
A ja w tym roku idę z donicami w hortensje

Dużo masz ranników?
Bukszpan złoty poszukiwany 20:47, 19 mar 2012

Do góry
Czy chodzi o taki?

W zeszłym roku mi się pochorował.

Odnowa, regeneracja (wertykulacja, aeracja) trawnika 20:44, 19 mar 2012

Do góry
Poczytaj o regeneracji trawnika po zimie

https://www.ogrodowisko.pl/artykuly/169-regeneracja-trawnika-po-zimie
Odnowa, regeneracja (wertykulacja, aeracja) trawnika 20:43, 19 mar 2012

Do góry
Czasem ten mocz długo zalega i nie pozwala trawie rosnąć. Trzeba te miejsca wyciąć, dołożyć nowej trawy, albo dosiać. Ziemia jest w tych miejscach zbyt przesiąknięta.

Teraz trzeba pieska wyprowadzać, bo szkoda Twojej pracy.

Polewanie wodą działa sporadycznie, jak nie upilnujemy, ale na dłuższą metę ten sposób zawodzi.
Daglezja - Pseudotsuga 20:39, 19 mar 2012

Do góry
Daglezja - Pseudotsuga 20:38, 19 mar 2012

Do góry
Jak jest cięte, to nie przyrasta aż tak, moja daglezja rośnie około 20-30 cm.

A dlatego ją tnę, bo dostałam od koleżanki i przewodnik został uszkodzony przy przewożeniu. Zaczęła rosnąć bardzo dziwnie i wyglądała okropnie. Dlatego postanowiłam ją ciąć w beczkę, ale wielką beczkę.

Nie wiem czy na kule na pniu ona się nadaje, lepsza byłaby tuja, a cis to już super najlepszy.

Daglezja po cięciu

Zielono mi! 20:33, 19 mar 2012

Do góry
Rzeźba mi się spodobała, jak ją zaaranżujesz? Jak mam coś do ogrodu to latam z tym i dobieram odpowiednie miejsce. Bardzo jestem ciekawa tej babki bez głowy, gdzie i z czym będzie stała. Ile za nią dałaś?
Wszystko mi się podoba, no może kosz trochę zbyt normalny jest Ale reszta - super.
Nawierzchnie z odzysku 20:30, 19 mar 2012

Do góry
Bardzo pochwalam pomysłodawców i wykonawców tej nawierzchni.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies