Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Owocowo-warzywno-ozdobny bałagan - czyli o tym jak wcisnąć kolejną roślinkę do mojego ogródka

Owocowo-warzywno-ozdobny bałagan - czyli o tym jak wcisnąć kolejną roślinkę do mojego ogródka

ell 22:03, 19 mar 2012

Gardenarium napisał(a)
Na nawozy jest za wcześnie, rośliny muszą wznowić wegetację, a teraz i tak nie pobiorą. Zmarnuje się.

Danusiu - juz nic z tego wszystkiego nie rozumiem. Jedni mówią, że już najwyższy czas na zasilenie trawnika, a inni wręcz przeciwnie. W ostatnim odcinku "Rok w ogrodzie" juz zalecają wysianie nawozów. Mam całkowity mętlik.
popcorn 08:17, 20 mar 2012

Wiesz Elu, zwykle o tej porze chyba już wszystko ruszyło. U Ciebie trawa i tak już zieleni się.. i krokusy kwitną... myślę że u Ciebie powoli można zasilać. A u mnie chyba jeszcze za wcześnie - krokusy ledwo listek pokażą z ziemi, o pączku nie wspominając, trawa to szara pustynia, zielonych źdźbeł brak prawie... więc ja jeszcze poczekam

Wczoraj nic nie robiłam w ogródku, nie grabiłam bo zimno było - niecałe 8 stopni i silny nieprzyjemny wiatr. Może dzisiaj będzie lepiej i się uda

Napadłam natomiast na biedronkę i kupiłam sobie lilie, liatry i jakieś cebulowe nowości - pokażę później

Zaraz będę dzwonić do Leclerka, jak przyjechały cisy to jadę po pracy razem z Anią
Miłego wtorku!!
popcorn 09:13, 20 mar 2012

Aniu! Cisy beda jutro dopiero! Dzwonilam do dzialu ogrod, jutro rano jeszcze potwierdze - zadzwonie ponownie! Nie ma co jechac bez potwierdzenia, dostawa sie im znow opozni i bedzie klops, a dla mnie to godzinka przynajmniej jazdy...

Moje wczorajsze zakupy w biedronie - niedrogo calkiem, lilie biale srednie cebule, 3,5 zl/3 szt. Liatra 12 malutkich 2,5 zl, nerine (tego jeszcze nie mialam, zasadze do donicy na tarasie bo moze przemarzac w zimie) - 3,5 zl/1 szt. I nawoz do trawnika. Juz jeden lezy w garazu, powinno wystarczyc.

Biale kwiatki na rabate przed domem - na niej 15 roznych bukszpanow (kule, kule na pniu i stozki) i biale kwiaty pomiedzy. Musze znalzezc jeszcze cos okrywowego na suche sloneczne stanowiska, chetnie zimozielonego... trzemielina? Jeszcze cos?
Rabata bedzie sie tworzyc od soboty. Pod toporek idzie brzoskwinia, zbieram kore, wyrzucam wloknine i sadze bukszpany. A potem kombinuje co pomiedzy nie

anika 10:11, 20 mar 2012

Czekamy zatem na ciski. Lilie kupiłam - uwielbiam je i piękne mają kwiaty a reszty nie znam Dużo się jeszcze muszę nauczyć
popcorn 10:20, 20 mar 2012

Nerine nigdy nie miałam, nie wiem czy dobrze że kupiłam.. no ale już Liatry są bardzo fajne, łądnie się rozrastają, długo kwitną - jak na fotkach. Ja też ciągle się uczę

Idę sadzić i wracam do pracy... im więcej słońca tym mniej mi się chce
anika 10:24, 20 mar 2012

Bo tak to jest z pracą w domu, ja też tak mam. Trzeba być okrutnie obowiązkowym żeby sobie tyłów w pracy nie narobić
popcorn 10:37, 20 mar 2012

W zimie mogę siedzieć po godzinach.. a w sezonie ciągnie mnie do ogrodu Jak jest praca to robię i staram się nie patrzeć przez okno Ale dzisiaj w miarę luźno... posadziłam cebulki wczoraj kupione, lilie z nerine w jednej doniczce. Niech rosną. Jak zrobimy rabatę przed domem to je poprzesadzam na docelowe miejsca (lilie) i dosadzę liatry.

To do roboty

miłego dnia!
Wieloszka 11:26, 20 mar 2012

ell napisał(a)

Na nawozy jest za wcześnie, rośliny muszą wznowić wegetację, a teraz i tak nie pobiorą. Zmarnuje się.

Danusiu - juz nic z tego wszystkiego nie rozumiem. Jedni mówią, że już najwyższy czas na zasilenie trawnika, a inni wręcz przeciwnie. W ostatnim odcinku "Rok w ogrodzie" juz zalecają wysianie nawozów. Mam całkowity mętlik.

Elu, ja też się tym bardzo interesowałam i już od kilku specjalistów (nie telewizyjnych) słyszałam, że jeszcze nie pora na nawozy .
popcorn 11:36, 20 mar 2012

No to czekamy a jak sie trawnik zacznie zielenic to go posypie nawozem

Agnieszko Ty tez masz te bukszpany spod Wrocka po 8 zl? Te same, prawda? Zadowolona jestes? Te Variegata tez kupowalas czy tylko te zielone?

Krysia (Krys) mnie chciala namowic zebysmy pojechaly nakupic, ale odmowilam - juz nie mam miejsca, gora kilka krzaczkow moze jeszcze wejdzie... wiec jechac specjalnie sie nie oplaca...
Aniu - moze ty sie z Krysia chcialabys zabrac? Ma duze auto z przyczepka, moze przywiezc nawet 200 sztuk

pozdrawiam serdecznie!
anika 12:02, 20 mar 2012

Jak Krysia jedzie to ja chętnie dorzucę swoje zamówienie i pokryję część za benzynę. Odebrać mogę bukszpanki u Krysi w Wojsławicach ale jechać mi się nie chce bo daleko i co pocznę z moim rocznym skarbusiem. Myślę, że się Krysia nie zgodzi się na takie rozwiązanie