Pora roku ma tu znaczenie ? Póżniej nie będą dziobać - przepraszam może głupie pytanie ale nie mam doświadczenia w tej materii... a przy okazji czy dobry termina na wysiew facelii ? wyczytałem w necie ze od połowy kwietnia - ale wtedy późno trawę będę mógł siać
Poczytaj tutaj o pędzeniu hiacyntów, z narcyzami postępujemy podobnie. Podlewaj jeszcze aż listki zżółkną i zaschną, potem oczyść z suchych liści i cebulki przechowaj do jesieni. Wtedy posadź do gruntu.
Pograb to wszystko złóż na pryzmę i kompostuj, Potem tym kompostem wysypiesz pod rośliny.
Spod tui zebrałabym to co oczyściłaś i zabrałabym, żeby nie było śmieciowato
Niekoniecznie, ziemia ma spore zapasy wody. Podlej rośliny zimozielone te co są pod dachem np, albo pod krzewami, w donicach. Niedługo zaczniemy podlewać trawniki.
Danusiu czyli im niżej tniemy tym nizsze krzaki mamy??
A mniej więcej jakiej wysokości mogą być pędy tegoroczne u hortensji limelight??
Niestety jeszcze jej nie posiada ale mam ndzieję że nniebawem będę się nią mogła pochwalić
Tak, ale cały czas nie da się utrzymywać tak nisko, trzeba trochę "wypuszczać" co roku. Co jakiś czas odmładzać stare krzewy, czyli ściąć nisko.
Jakie pędy tegoroczne? Chodzi Ci o przyrost roczny? Nawet 0,5 metra,
Na nawozy jest za wcześnie, rośliny muszą wznowić wegetację, a teraz i tak nie pobiorą. Zmarnuje się.
Danusiu - juz nic z tego wszystkiego nie rozumiem. Jedni mówią, że już najwyższy czas na zasilenie trawnika, a inni wręcz przeciwnie. W ostatnim odcinku "Rok w ogrodzie" juz zalecają wysianie nawozów. Mam całkowity mętlik.
Rzeźba mi się spodobała, jak ją zaaranżujesz? Jak mam coś do ogrodu to latam z tym i dobieram odpowiednie miejsce. Bardzo jestem ciekawa tej babki bez głowy, gdzie i z czym będzie stała. Ile za nią dałaś?
Wszystko mi się podoba, no może kosz trochę zbyt normalny jest Ale reszta - super.
Kosz kupiony tylko dlatego, że nie zabraliśmy niczego na noszenie zakupów, a na kwiaty zawsze kiedyś się przyda.
Za kobitkę bez głowy 20 zł., ale to tylko dzięki uporowi M., giełda się kończyła, przekonał sprzedawcę. Startowa cena 30, czyli nieźle zbił.
A gdzie ją postwię? Danusiu, żebym to wiedziała. Latam, mierzę. Wymyśliłam gdzieś trochę w ukryciu, z bluszczem u podstawy.
Ale M. najbardziej dumny z tego.
Piszę o wanience, skrzynka przez przypadek. Niezła, prawda?