Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Ogród z platanem. 12:28, 23 lut 2014

Do góry
Tawuły przycięte Trawy też przyciąłem, najwyżej jak będą zapowiadać przymrozki to przykryję gałązkami świerków.

Ogólny bilans dodatni, jeśli chodzi o zimę. Jeszcze może wcześnie, żeby to stwierdzić, ale już widzę, że nic nie wymarzło. Miskanty mają zielone przyrosty jeszcze te, które wypuściły jesienią, rozplenice również. Byliny wszystkie ładnie wyglądają, dwuletnie Margaretki lepiej niż na jesień nawet, a do tego Werbena patagońska chyba przetrwała, bo wybija od korzenia!
Ogród z platanem. 12:17, 23 lut 2014

Do góry
Powojnik, przywrotnik, bodziszki, miodunki ruszają.

Ogród do kwadratu 12:15, 23 lut 2014

Do góry
Przy stipach mam posadzone czosnki... (oczywista oczywistość ), one też już wychodzą.... i nawet malusia nasiana stipka się pojawiła . Stipy zimujące w szklarni są dużo zieleńsze.

Powoli czyszczę rabaty, ale ziemia zmarznięta po nocnych przymrozkach i nawet plewić ciężko... Przycięłam niektóre miśki... one też już wiosnę czują... zielone są
Ogród z platanem. 12:11, 23 lut 2014

Do góry
Rok, a jak ładnie przyrósł!
Obciąłem przewodnik, niech rośnie na boki, a nie w górę.
Ogród do kwadratu 12:08, 23 lut 2014

Do góry
Sebciu... pewnie że można oszaleć... co ogród to piękniejszy... nic tylko klikać i podglądać.

Magdziu... heja... widziałam twojego ava na pinterku... ja teszsz mam tam czosnyczka

Agoo, Justyś... polecam siem

Madżen... dementuje pogłoskę o moim wyjeździe Siedziałam w domu i kurowałam rodzinę z infekcji żołądkowo...jelitowych... Ale już są na nogach Sukcessss

A teraz moja wiosna... bo powolutku się pojawia...

werbena patagońska w tym roku pięknie wzeszła i to bardzo szybko... już po tygodniu

wychodzą narcyzy

i krokusy

Niektóre czosnki już mocno listki wypuściły...choć rosną w cieniu....

Nie wiem czy pamiętacie jak w ubiegłym roku wydłubywałam nasiona z wieeelkiego znalezionego czosnkowego kwiatostanu. Wtedy mało ziarenek wzeszło i pomyślałam, że porzuce je na pastwę losu przy serbach... i tej wiosny wzeszły... całe ich stadko . Są na razie mirkusie, ale za dwa trzy lata będzie polana czosnkowa
Rajski ogród Ani 2... niekończące się marzenie... 12:08, 23 lut 2014

Do góry
Dziewczyny dziękuję Wam, że nie zapomniałyście o mnie, o czym świadczą przemiłe wpisy
ze zdrówkiem już lepiej, dwa tygodnie leżakowania chyba wystarczą
nie ma odwrotu, jutro do racy
Wiosna pcha się na całego, zrobiłam dziś obchód, bo jest piękna słoneczna niedziela

podziwiałam bazie na tle nieba

słoneczne ranniki

niezawodne pierwiosnki

i pojedyncze krokusiki

ja sama nie działałam jeszcze w ogrodzie, robił to mój eM i pracowite krety. eM rozgrabiał kretowiny na trawniku, a rano pojawiają się nowe
Lobelia 11:37, 23 lut 2014

Do góry
Moja lobelia 8 dni po wysianiu, siałam w sobotę tydzień temu i jak zobaczyłam, że rośnie to cieszyłam się jak dziecko. A najlepsze jest to, że jak posiałam i spryskałam wodą, to ta doniczka namiękła i podnosząc ją rozerwała się, wysypałam część tego co zasiałam. Myślę już po lobelii , zmiotką zebrałam wszystko rozsypałam do doniczek i proszę jak rośnie.

Ogród Sylwii od początku cz.II 11:31, 23 lut 2014

Do góry
Z wczorajszego dnia ..... tak wyglądają trawy przed ścięciem
Miskanthus Variegatus

Gracillimusy, rozplenice i Frosted Curls ....
w Oborze też mogą być ogrody 11:16, 23 lut 2014

Do góry
Przeniesione z mojego wątku:

Obiecałam Alisonkowi dzis zdjęcia . Chodzi o opryski wykonywane na roślinach które po zimie sa żółte albo wogóle kiepsko wyglądają. Więc ja opryskuję głównie mieszanka dwóch nawozów jak widac na zdjęciu są to Florowit taki ogólnego stosowania i Florowit dla iglaków który jest nawozem kwaśnym . Rozpuszczamy w wodzie robiąc nieco słabszy roztwór niż pisze na opakowaniu. Poniewaz stosujemy dwa nawozy to też zmiejszamy odpowiednio ilosc ja daję więcej florowitu z tego duzego baniaka a mało z mniejszej butelki. Zamiast nawozu do iglaków można dodac kilka kropli soku z grapeifrutta lub cytryny

Można zamiast tych mieszanek z pierwszego zdjęcia zastosowac nawóz dolistny do rh (na zdjęciu po lwej stronie) , mozna też dodac i jest to wskazane troche żelaza ( po prawej stronie zdjecia)

Opryskujemy krzaki co kilka dni 4-5 az do momentu gdy liście bedą bardziej zielone.
Uwaga: takie opryski robimy tylko po zimie , absolutnie nie na nowe młode listki.
W cieniu - zacieniona 11:16, 23 lut 2014

Do góry
Hortensja ogrodowa...wykopany krzaczek i ukorzeniona z patyczków...
Rododendronowy ogród II. 11:15, 23 lut 2014

Do góry
Obiecałam Alisonkowi dzis zdjęcia . Chodzi o opryski wykonywane na roślinach które po zimie sa żółte albo wogóle kiepsko wyglądają. Więc ja opryskuję głównie mieszanka dwóch nawozów jak widac na zdjęciu są to Florowit taki ogólnego stosowania i Florowit dla iglaków który jest nawozem kwaśnym . Rozpuszczamy w wodzie robiąc nieco słabszy roztwór niż pisze na opakowaniu. Poniewaz stosujemy dwa nawozy to też zmiejszamy odpowiednio ilosc ja daję więcej florowitu z tego duzego baniaka a mało z mniejszej butelki. Zamiast nawozu do iglaków można dodac kilka kropli soku z grapeifrutta lub cytryny

Można zamiast tych mieszanek z pierwszego zdjęcia zastosowac nawóz dolistny do rh (na zdjęciu po lwej stronie) , mozna też dodac i jest to wskazane troche żelaza ( po prawej stronie zdjecia)

Opryskujemy krzaki co kilka dni 4-5 az do momentu gdy liście bedą bardziej zielone.
Uwaga: takie opryski robimy tylko po zimie , absolutnie nie na nowe młode listki.
W cieniu - zacieniona 11:12, 23 lut 2014

Do góry
Szałwia trójbarwna...samosiejki

Floks
Ogród nie tylko bukszpanowy - część II 11:03, 23 lut 2014

Do góry
A to dowód rzeczowy, jakobym się czołgała pod świerkami Zielone wybierają pod koniec marca i co ja mam z tym zrobić zapytowywuję?

Ogród nie tylko bukszpanowy - część II 11:02, 23 lut 2014

Do góry
Stary wianek juz znany, ale przeżywa drugą świetność

Jakie pnącze wybrać 10:59, 23 lut 2014

Do góry
Może ktoś mi podpowie jakim pnączem obsadzić pergolę na słonecznym stanowisku? Winobluszcz pięciolistkowy odpada, osiąga zbyt duże rozmiary jak na pergolę. Rosły tu wiciokrzewy pomorskie 'Serotina' i wiciokrzew "Bowna", ale były ciągle oblepione przez mszyce. Zastanawiam sie nad posadzeniem pnącza o nazwie "Aktinidia", tylko tu też jest problem bo nie wiem która odmiana będzie najlepsza, najwyższa i najbardziej opdorna na mrozy. Czy ma ktoś jakieś doświadczenia z tą rośliną. Miejsce w którym stoi pergola nie jest osłonięte od wiatru.

Wklejam zdjęcie, nieaktualne, bo teraz jest zielono ale pergola i miejsce to samo

Działka prawie w Borach Tucholskich 10:27, 23 lut 2014

Do góry
Nikita miło mi że zajrzałaś do mnie ale mamy na forum prawdziwą specjalistkę (i to nie jedną ) o panach już nie wspomnę, to jest prawdopodobnie funkia Fortune'a -gatunek botaniczny -występują odmiany obrzeżone lub w innych odcienia

Kasia to dla Ciebie jeszcze parę koralików

Ogród Ewy :) 10:23, 23 lut 2014

Do góry
irena_milek napisał(a)
Ewa, cudownie

Dzięki to jest to co misie lubią najbardziej
Zresztą to też

Mała Eleczka 09:58, 23 lut 2014

Do góry
wybrać czerwień czy niebieski ? a może jeszcze inaczej :

i na koniec następna oznaka wiosny

Mała Eleczka 09:55, 23 lut 2014

Do góry
Mam jeszcze pytanie w sprawie guzikowca. Jak go ciachnąć?

I ostatnie pytanie w sprawie catalpy nana. W szkółce powiedziano mi żebym ciachnęła na wiosnę.

Kolorowe Rabaty Martek 09:51, 23 lut 2014

Do góry
Serdeczności zostawiam na całą niedziele i przyszły tydzień.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies