Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Choroby i szkodniki bukszpanów, bukszpan - Buxus 05:41, 20 lut 2014

Do góry
kasiek napisał(a)
A to moje małe przedszkole buksikowe które zaatakował grzyb, na razie choroba sie nie rozwija, dodałam im dobrej ziemi. Na strychu nieogrzewanym jest zimo, ale podlewac trzeba

Wydaje się, źe przelalaś je za bardzo i dlatego choroby grzybowe w tych temperaturach je atakuja. Mniej wody, ja juź bym zaczęla przenosić na zewnątrz w zaciszne miejsce i przesała podlewac. To samo zrobiłam z moim bukszpanem w ogrodzie zimowym rok temu. Przez kilka miesiecy go leczylam ale doszedl do siebie.m
Marzenia do spełnienia - nieśmiało się witam! :) 23:32, 19 lut 2014

Do góry
Luckaa napisał(a)
A cos takiego, ja mam taki krzywy karłowaty świerk, chyba złamany, i tak zamierzam go poprowadzic

A wiesz, ze nawet niezle to wygląda. Przynajmniej na zdjęciu
Muszę koniecznie zmierzyć ile cm nad ziemią byloby miejsce szczepienia i czy nie za nisko.
Choroby i szkodniki bukszpanów, bukszpan - Buxus 23:27, 19 lut 2014

Do góry
Witam.
Przyjrzałam się moim maluchom, posadzonym latem zeszłego roku i szczególnie jeden z nich wygląda źle. Co mu moze dolegać i jak mogę mu pomóc?

Ten drugi wygląda ciutkę lepiej, ale chyba cos zaczyna już się dziać, tak samo były sadzone i tak samo się nimi opiekowalam.
Podlewane byly praktycznie codziennie, jednak nie nawoziłam, bo ponoć zaraz po posadzeniu za wcześnie. Poproszę o radę.
Znowu na wsi 23:24, 19 lut 2014

Do góry
Miałam też zawilce, których kwiaty miały lekki niebieskawy kolor. Chyba słabo widać na zdjęciu, kwiaty były większe od tych zwykłych botanicznych. Zaczynały też kwitnąć nieco później.

Znalazłam jeszcze podbarwione na różowo, nie wiem co z nimi, ale podejrzewam ze żyją

Odmiana o żółtych kwiatach padła po jednym sezonie (zdjęcie gdzieś się zawieruszyło).
Radość dla oczu, pokarm dla duszy 23:17, 19 lut 2014

Do góry
Nati napisał(a)
kilka nowych nabytków trawy, funkie i żurawki

moja piękna kolorowa żurawka

i klon-uwielbiam

Klony bardzo mi się podobają, zamierzam kupić jakie są Twoje doświadczenia w uprawie klonów ? dają radę zimie?
Moje ukochane miejsce na ziemi 23:15, 19 lut 2014

Do góry

w Oborze też mogą być ogrody 23:15, 19 lut 2014

Do góry
To jutro pójdę posadzonkować bluszczu dla Ciebie, i w moich szklarniowych warunkach na parapecie to powinny szybko dostać korzonki.
A nie boisz się że będzie wymarzał na tej siatce od strony ugoru?
Jeśli pamiętasz ten mój bluszcz z pierwszych wpisów (dla przypomnienia wrzucam fotkę

To po takich wstępnych oględzinach wychodzi że będzie cały do likwidacji, więc widzisz ile jest sadzonek, a z nim jest taki problem, że te gałązki co się nie przykleiły do muru to spadły i zakryły te suche i zmarzniete, i tak jeden na drugich rosną i nie da się tego rozdzielić albo jest jeszcze że do połowy jest goły kij, a potem jest trochę liści
Radość dla oczu, pokarm dla duszy 23:13, 19 lut 2014

Do góry
Nati napisał(a)
to jedna część ogródka jak widać za tujami płyty odrodziliśmy się trochę od kur sąsiadów które bardzo zabrudzały korę, taka prowizorka na jakiś czas.

Pięknie
Moje ukochane miejsce na ziemi 23:13, 19 lut 2014

Do góry
i takie tam

Moje ukochane miejsce na ziemi 23:10, 19 lut 2014

Do góry
baaaaaaaaardzo pracowity ( ogrodowo) tydzień się zaczął...
jabłonki w sadzie przycięte, drzewka pomalowane wapnem....

kanciki na jednej rabatce poprawione, (rabatka na fotce )
przed domem tzn, przed bramą wzdłuż ogrodzenia trawnik wygrabany,

Znowu na wsi 23:09, 19 lut 2014

Do góry
W podziękowaniu za życzenia łan zawilców (został w poprzednim miejscu, a szkoda, nie dało się wykopać z bluszczu ), ale próbuję odbudować zasoby w nowym miejscu; mam już kilka odmian. Ciekawe czy coś wyjdzie na wiosnę?

Mój 4 arowy azyl... 23:06, 19 lut 2014

Do góry
barbara_krajewska napisał(a)
Dzisiaj upiekłam babkę ziemniaczaną. Nawet nie przypuszczałam, że ona taka sycąca Emowi też smakowała. To był mój debiut!

Na niskokaloryczne sałatki i inne dania jeszcze przyjdzie czas
Marzenia do spełnienia - nieśmiało się witam! :) 22:58, 19 lut 2014

Do góry
A cos takiego, ja mam taki krzywy karłowaty świerk, chyba złamany, i tak zamierzam go poprowadzic

Początki 22:36, 19 lut 2014

Do góry
Witajcie!
Bardzo Was przepraszam, że mnie tak strasznie długo nie było. Zmogły mnie problemy z zapaleniem stawów - przez ponad dwa miesiące byłam na zwolnieniu, jeszcze nadal chodzę na rehabilitację. Nadrabianie potem tego wszystkiego w pracy, dziecko w nowej szkole, wiosna z gilem do pasa...i tak wyszło. Masakra
Z dobrych wieści...pozwoliłyście mi uwierzyć w moją pasję fotograficzną i postanowiłam w tym kierunku się bardziej rozwijać.
O fotograficznej pasji napiszę ciut więcej wkrótce. A w międzyczasie taka mała fotka...
Kocham światło zimowych poranków w ogrodzie.

Basiu - tak. Większość (99%) cały ten rok rosła zdrowo - nie nawoziłam szczególnie i nie lałam żadnymi środkami chemicznymi. Myślę, że mikoryza miała szansę pomóc.

Gosia
Kolorowy Ogród Geni 22:35, 19 lut 2014

Do góry

Cudownie, kolorowo i różnorodnie. Z chęcią zaczekam na zdjęcia tegorocznej wiosny.

Ogrodowe przygody 22:29, 19 lut 2014

Do góry
Dziękuję, to jest taka zwykła jednoroczna polecam, tylko siejesz i później sama wschodzi. Co prawda zasiałam za późno tym razem będę siała wcześniej i w kilku rzutach. Posiałam je wszędzie jako taki uzupełniacz. Mam małe doświadczenie z sianymi, najgorzej, że nie mam serca przerywać, co objawia się jakością roślin. Te smagliczki mi się udały

Jeszcze będzie przepięknie... 22:24, 19 lut 2014

Do góry
Witaj,
Dziękuję za kolejny pomysł. Wstawiam plan z naniesionymi rabatami:

Na pierwszych zdjęciach też jest zaznaczona północ, żywopłot będzie niestety zasłaniać słońce, a że akurat w tym miejscu nie zależy mi na osłonie od drogi (osiedlowa, do kilku domków), więc chętnie z niego zrezygnuję, a rabatka za wielka nie jest, zwłaszcza jak zabiorę miejsce na dechy. Tu z innej perspektywy: lawenda, róże, kule na pniu i jakieś trochę wyższe byliny - przetacznik Christa lub Red Fox. Pytanie czy nie będzie zbyt długo łyso na wiosnę zanim wszystko ruszy? (ale jak potem zakwitnie to na całego Pozdrawiam

Żywopłot strzyżony liściasty 22:23, 19 lut 2014

Do góry
Marcin89 napisał(a)
Posiada ktoś żywopłot z pęcherznicy kalinolistnej??? Prosze o zdjęcia i parametery takiego żywopłotu .

U mnie jest żywopłot z pęcherznicy, bardzo go lubię; fakt trzeba regularnie ciąć:

Ogrodowe przygody 22:19, 19 lut 2014

Do góry
w tamtym roku sama siałam smagliczkę, w tym kupiłam białą
ogrodoweimpresjejolki 22:10, 19 lut 2014

Do góry
jotka napisał(a)

Celinko, przepis na babkę już jest:
https://www.ogrodowisko.pl/watek/90-ogrodoweimpresjejolki?page=1091

A łazienka właśnie w sprzątaniu Po swoim remoncie chyba wiesz, że nie jest to 5 minut ...

Słoneczko świeci i moje kupione tydzień temu hiacynty właśnie rozkwitły

Jak wiosennie!
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies